Vitamin Çeşitleri Neler
Vitamin çeşitleri neler? Vitaminler besinlerde bulunur. Her vitaminin faydası farklıdır. Bu faydaları, vitamin çeşitlerini sizler için hazırlama gereği duyduk. Vitaminlere yönelik bilgiler, hangi vitaminin hangi besinde bulunduğu ve vitamin çeşitleri için alt kısımda sizler için hazırlamış olduğumuz yazıyı okuyabilirsiniz.
Vitamin Çeşitleri Neler?
Vitaminlerin metabolizmayı düzenleyen ve vücut direncini destekleyen besin öğeleri olduğundan bahsetmiştik. Vitamin çeşitleri neler? Vitaminlerin görevleri neler? Vitaminler hangi besinlerde bulunur? Şimdi bu soruların cevaplarından bahsedelim. Vitamin çeşitleri neler? A vitamin çeşitleri, B vitamin çeşitleri ile başlayalım…
A Vitamini
A vitamini bulaşıcı hastalıklara karşı direnci artırır. Büyüme, üreme ve kemik gelişimine katkı sağlar. Göze ve özellikle gece görüşüne önemli fayda sağlar. Hayvansal besinler olarak balık yağı, süt, peynir ve tereyağında bulunur. Bitkisel besin olarak ise maydonoz, ıspanak, kayısı, marul, portakal, erik ve domateste bulunur. A vitamini fazla alındığında karaciğerde depolanır ve zehirlenmelere sebep olur.
B1 Vitamini
B1 Vitamini kasların ve sinir sisteminin işlevlerini yerine getirmesi ve zihinsel aktivitelerin düzenlenmesi için gereklidir. B1 vitamini eksikliğinde kalp yetmezliği, sinir sisteminde bozukluk, hafıza kaybı, dikkat eksikliği ve iştahsızlık görülür. B1 vitamini fasülye, mercimek, kırmızı et, balık eti, yumurta, süt ve taze meyve – sebzelerde bulunur.
B2 Vitamini
B2 vitamini eksikliğinde ağız içi ve ağız çevresinde kızarma ve yanma meydana gelir. Sindirim sisteminde sorunlar ve kilo kaybına yol açar, gelişim çağındaki insanlarda gelişme sorunları meydana gelir. Ayrıca saç dökülmesine de neden olur. B2 Vitamini yeşil sebzelerde, fındık, fıstık, mercimek, buğday unu, kepek, patates, et, süt, yumurta ve peynirde bulunur.
B3 Vitamini
B3 vitamini mide asitlerinin üretimini sağlar. Ayrıca hücrelerin oksijeni kullanabilmesi için gereklidir. B3 vitamini eksikliğinde depresyon, halüsinasyon, uyuşma, kasılma gibi sinirsel hastalıklar ve pellegra hastalığı meydana gelir. B3 vitamini sakatat, kırmızı et, balık, yumurta, süt, kepek, buğday, baklagiller, limon, incir, portakal, hurma ve kabakta bulunur.
B5 Vitamini
B5 Vitamini vücudun direncini artırır, yağ metabolizmasını düzenler, sinirsel rahatsızlıklara karşı hormon üretir. Ayrıca saç ve ciltt sağlığında etkilidir. B5 Vitamini yumurta, kuruyemişler, balık, tavuk, dana eti, karaciğer, peynir, fasulye, kuru baklagiller ve tahıllar, avokado, mısır, patates, bezelye ve karnabaharda bulunur.
B6 Vitamini
B6 Vitamini sinir sisteminin düzenlenmesinde ve hormonların çalışmasında görev alır. Antikor ve akyuvar oluşumuna katkıda bulunur. B6 Vitamini eksikliğinde migren, kansızlık, kaslarda zayıflık, ciltte kuruluk ve görme bozuklukları görülür. B6 Vitamini balık eti, tavuk eti, yumurta, havuç, bezelye, ıspanak, patates, muz ve avakadoda bulunur.
B7 Vitamini
B7 Vitamini sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde rol alır. Saç, cilt ve tırnak sağlığında da etkilidir. Hemen hemen bütün besinlerde bulunur.
B9 Vitamini
B9 Vitamini hücre yenilenmesinde, sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında ve kan hücrelerinin üretiminde etkilidir. B9 Vitamini eksikliğinde deride yaralar görülür. B9 Vitamini En çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra tahıllarda, baklagillerde, ve meyvelerde bulunur.
B11 Vitamini
B11 vitamini bireyin anne karnındaki döneminden itibaren kırmızı kan hücrelerinin ve sinir dokularının oluşumunda, hücre bölünmesinde görev alır. B11 Vitamini eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, kalp çarpıntısı görülebilir. B11 Vitamini muz, portakal, marul, ıspanak, kırmızı et, karaciğer, böbrek, yumurta ve ekmekte bulunur.
B12 Vitamini
B12 Vitamini büyüme ve gelişmenin sağlanmasında görev alır. Vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Sinir hasarlarının iyileşmesinde fayda sağlar. B12 Vitamini eksikliğinde halüsinasyon, depresyon, kasılma, uyuşma, karıncalanma ve yanma durumları görülür. B12 vitamini balık eti, dana eti, süt, yumurta ve peynir de bulunur.
C Vitamini
C Vitamini hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Yaraların iyileşmesinde ve damarların sağlıklı olmasında görev alır. C Vitamini eksikliğinde sindirim sistemi bozukluğu, halsizlik, diş etlerinde çekilmeler ve kanamalar görülür. C Vitamini portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi, kavun,çilek, yaban mersini, maydonoz, taze rezene, biber, kuşburnu, roka, tere, karnabahar, brokoli, taze fasülye, bezelye, patates ve soğanda bulunur.
D Vitamini
D Vitamini bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak kemik ve diş yapısına katar. Büyüme ve gelişme döneminde yeteri kadar alınması çok önemlidir. D Vitamini eksikliğinde kemik hastalığı, kemik gelişiminde bozukluklar ve şekil bozukluğu görülür. D Vitamini peynir, tereyağı, balık, balık yağı, yumurta ve patateste bulunur.
E Vitamini
E Vitaminin antioksidan özelliği vardır ve bu sayede kansere karşı koruyucu rol oynar. Üreme organlarının büyüme ve gelişmesinde görevlidir. E Vitamini eksikliğinde kısırlık görülür. E Vitamini kuruyemişlerde, ıspanak, brokoli, kivi, mango, domates, kuru kayısı, yeşil zeytin, et, süt, yumurta ve bitkisel yağlarda bulunur.
K Vitamini
K Vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. K Vitamini eksikliğinde kesiklerde ve yaralarda kanın pıhtılaşması gecikir ve kan kaybı artar. Ayrıca çabuk morarmalar görülür. K Vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, salatalık, lahana, brokoli, soya ve kuşkonmazda bulunur.