Üzüm Çekirdeği Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Üzüm çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Üzümün asıl ana vatanı Anadolu’dur. Hem ilkbaharda, hem sonbaharda yetişebilmektedir. Birbirinden farklı birçok türü olan bir meyvedir. Türkiye’de ki iklim koşulları bölgelere göre değişiklik gösterdiğinden dolayı her yörede farklı bir çeşidi yetişebilmektedir. Çoğunlukla Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yetişmektedir.
Üzümün Kökeni
Üzüm, ılıman iklimlerde yetişen ve otantik meyvelerin en popülerlerinden biridir. Bölge ve ülke fark etmeksizin tüketilen bir meyvedir. Ancak en az üzümün kendisi kadar faydası olan çekirdeği için bunu söylemek oldukça güçtür. Sertliğinden veya acı tadından dolayı genellikle yenilmez. Oysa çok güçlü bir antioksidandır. Eski dönemlerde kadınlar için de güzelliğin ham maddesi olarak kabul edilirdi. Çok fazla faydası olmasına rağmen zararları da vardır.
Üzüm Çekirdeği Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Üzüm çekirdeği faydaları ile zararları hakkında günümüzde çok sayıda kişi arayış içerisinde olmaktadır. Üzüm çekirdeği aktarlarda bulunabilir. Veya bahçenizde üzüm yetiştiriyorsanız, üzüm meyvesini tüketiyorsanız çekirdeklerini bir kenara ayırabilirsiniz.
Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
- Vücuttaki sağlıklı hücre sayısını arttırır.
- Vücuda giren sigara veya bazı besinlerle giren zararlı maddelerin etkisini azaltmaktadır. Bunun nedeni, üzüm çekirdeğinin vücudu yenilemesidir.
- Damar tıkanıklığını azalttığı için kalbe faydalıdır. Bunun nedeni, Vücuttaki dolaşımı hızlandırmasıdır.
- İltihaplanma ve enfeksiyon için doğal bir tedavi kaynağıdır.
- Bağırsak ve böbrekleri temizlediği için taş ve kum oluşumunu büyük ölçüde azaltır.
- Saç ve deri dökülmesini büyük ölçüde azaltır.
- E vitamini içerdiği için görme oranını artırır. Bu yüzden uzmanlar, uzun süre bilgisayar kullanan ve ışığa maruz kalan insanların kullanmasını tavsiye eder.
- Cilt ve kemik sağlığını koruyarak yaşlanmayı önler. Ciltte oluşan sivilce ve aknelerin tedavisinde de kullanılabilir.
- Üzüm çekirdeği, stresin etkilerini de azaltmaktadır.
- Karaciğer koruyucu etkisi bulunmaktadır.
- Kan şekeri seviyesini iyileştirebilmektedir.
- Üzüm çekirdeği, DNA hasarına karşı koruyucu bir güce sahiptir.
Üzüm Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?
- Kötü kolesterolün oksidasyonunu azaltır. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişiler için faydalı olabilmektedir.
- Hayvanlar üzerinde yapılan gözlemlerde, safrada yağ miktarını artırdığı ortaya çıkmıştır.
- Yapılan bilimsel çalışmalarda üzüm çekirdeğinin kanseri ve dejeneratif sinir hastalıklarının (eklem hastalığı olan ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık) yapılarını olumlu yönde etkilediği keşfedilmiştir.
- Alzheimer gibi hastalıkların, vücuttaki gücünü artırdığı ortaya koyulmuştur.
- Üzüm çekirdeği, yüksek tansiyonu düşürdüğünü düşünülmektedir. Tabi ki bu yüksek tansiyon problemi yaşayan biri için bir fayda, düşük tansiyon problemi yaşan biri içinse zarar niteliği taşımaktadır.
- Kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilmektedir.
- Çoğunlukla vücut üzerinde bıraktığı bir rahatsızlık olmayan üzüm çekirdeği, çok nadiren baş ağrısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı ve ishale de neden olabilmektedir.
Üzüm Çekirdeği Kullanım Tavsiyesi
Üzüm çekirdeği, zararlarına oranla birçok faydası olan bir meyvedir. Ancak etkileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin eğer zaten kan pıhtılaşmasıyla ilgili bir rahatsızlığınız varsa sizin olduğunu durumdan daha kötü bir hale gelmenize neden olabilir.
Bu yüzden eğer bir meyveyi bitkisel tedavi amacıyla kullanacaksanız öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü herhangi bir bitkisel ürünü, bitkisel tedavi amaçlı sürekli kullanıyorsanız o bitki artık bir ilaç niteliği taşımaktadır. Eğer dönemsel olarak arasa bir tüketirseniz zararından çok faydasını göreceğiniz bu meyveler, yanlış bir kullanım ile sizi geri dönüşü çok zor bir yola da çıkabilmektedir. O yüzden kendi rahatsızlıklarınızdan emin olmadan ve doktorunuza danışmadan herhangi bir meyveyi tedavi amaçlı kullanmayınız. Unutmayın her şeyin fazlası ve yanlış kullanılmış hali zararlıdır.
Üzüm çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.