Üç Boyutlu İlaç Baskısının Bugünü ve Yarını
Üç boyutlu ilaç baskısının bugünü ve yarını yazımızla sizlerleyiz. Üç boyutlu yazıcılar günümüzde ne kadar çok konuşulsa da aslında o kadar da yakın tarihli yeni bir teknoloji değil. İlk yazıcı 1984 yılında icat edildi ve 2012 yılından itibaren market hacmi 2,2 milyar dolara ulaştı. üç boyutlu yazıcıların kullanım alanlarını sıralamaya gerek yok, zaten biliyoruz. Bizim asıl meselemiz üç boyutlu yazıcılarla yeni nesil ilaç üretim teknolojisinin bugünü ve geleceği.
Üç Boyutlu İlaç Baskısının Bugünü ve Yarını
FDA’nın ilk üç boyutlu baskı ile üretilen ilaca (Spritam) onay vermesinin ardından üç boyutlu ilaç üretimine olan ilgi ve araştırmalar arttı. Şu anda daha çok 3 boyutlu yazıcılar araştırma çalışmalarında kullanılmaktadır. Fakat üç boyutlu yazıcıların sağlık sektöründe temel kullanım amaçlarından biri kişiselleştirilmiş tedavidir.
Kişiselleştirilmiş Tedavi Nedir?
Peki ya nedir bu kişiselleştirilmiş tedavi? Şöyle basit bir örnekle açıklayayım: Siz 70 kg bir kadın hastasınız. Ve doktor size bir hastalık teşhisi koydu. Ve tedavide kullanılan ilacın günlük kullanım dozu 5mg/kg’dır. Basit bir matematik işlemiyle kullanmanız gereken günlük doz 140mg’dır. Eczacınız size bu dozu üç boyutlu yazıcıda hazırlar ve sizin için özel olarak belirli miktarda üreterek size verir. Ve siz uygun tedavi dozunu kişiselleştirilmiş bir biçimde alırsınız. Bu kişiselleştirilmiş tedavinin basit bir örneği tabii ki.
Peki ya bu kişiselleştirilmiş tedavinin dünyada yaygınlaşması ne kadar sürer? Ya da bu tedavi şeklini kullanamaya başlayan ülkeler var mıdır? Şöyle ki bazı özel durumlu hastalar için kişiselleştirilmiş tedaviler mevcut. Fakat her hasta ve hastalık için şu an bu mümkün değil. Ama yakın gelecekte oldukça olası.
Tabii ki dediğim gibi; 3 boyutlu yazıcıların tek kullanım yeri kişiselleştirilmiş tedavi amacına yönelik değil. Buna da bir örnek vermek gerekirse FDA onaylı ve seri üretime geçen Spritam’ı ele alalım. Spritam’ın üç boyutlu yazıcı ile üretilmesinin nedeni dozaj formuyla ilgilidir. Spritam bize hızlı çözünen ve yüksek dozda etken madde içeren bir ilaç etkin maddesi verir.
Üç Boyutlu Yazıcıyla Sadece Tablet Mi Basılabilir?
3 boyutlu bir yazıcıyla sadece tablet mi basabiliriz? Hali hazırda seri üretilen bir ilacı neden 3 boyutlu yazıcıyla basalım ki? Üç boyutlu yazıcı ile yapılan çalışmalar sadece tabletlere yönelik değil. Mevcut tıbbi ürünlere ilaç yüklemesi yapılması amacıyla da kullanılmaktadır. Buna da basit bir örnek verebiliriz. Radius kemiğini kıran birini düşünelim.
Doktorun tedavi için minimal invaziv plaklama yöntemini tercih ettiğini varsayalım. Kullanılacak olan plak içerisine ağrı kesici bir ilaç yükleyebiliriz. Bu durumda hasta için 3 olumlu durum vardır. Kırık sağlıklı bir şekilde iyileşir. Hasta acı çekmez. Ve hasta daha sonra plağı çıkarmak için tekrardan hastaneye başvurmayacaktır çünkü plağın maddesi eriyip kaybolabilen bir maddeden yapılmıştır.
Üç boyutlu ilaç baskısının bugünü ve yarını konusunda sizler için bilgi vermeye çalıştık. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.