Genel Bilgi ve İçerikler

Steroid Türleri Nelerdir?

Steroidler, insan vücudunda doğal olarak üretilen veya laboratuvar ortamında sentetik olarak elde edilen kimyasal bileşiklerdir. Yapı olarak belirli bir karbon iskeletine (steran çekirdeği) sahiptirler. Doğal steroidlere örnek olarak kortizol, östrojen, testosteron gibi hormonlar gösterilebilir. Tıbbi alanda steroidler sıklıkla iltihap önleyici (anti-enflamatuar) veya bağışıklık sistemini baskılayıcı etkileri nedeniyle reçeteli ilaçlar olarak kullanılır. Bunun yanı sıra “anabolik steroidler” özellikle kas kütlesini artırmak amacıyla bazı sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından kullanılabilmektedir. Günümüzde pek çok kişi steroid satın al konusunda arayış içerisindedir fakat bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Steroid Türleri

Kortikosteroidler: Vücutta böbreküstü bezleri tarafından üretilir. Örneğin kortizol ve aldosteron gibi hormonlar bu gruba dahildir. Bu tip steroidler, iltihaplanmayı azaltma ve bağışıklık sistemini baskılama amaçlarıyla çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.Anabolik-Androjenik Steroidler (AAS): Vücut dokularının, özellikle de kasların büyümesini teşvik eder. “Anabolik” kas yapımını, “androjenik” ise erkeklik özelliklerinin gelişmesini ifade eder. Testosteron ve türevleri bu kategoride değerlendirilebilir. Performans artırma, kas hacmini yükseltme gibi amaçlarla kullanılmaları yaygındır.Östrojen, Progesteron, Testosteron gibi Cinsiyet Hormonları: Kadın ve erkekteki cinsiyet özelliklerini belirleyen doğal steroid hormonlardır.

Tıbbi ve Yasal Durum

Steroid fiyatları günümüzde  steroid çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Kortikosteroidler, iltihaplanmaya bağlı rahatsızlıklar (örneğin romatoid artrit veya astım) için sıkça reçetelendirilir.
Anabolik steroidler genellikle tıbbi gözetim altında çok belirli durumlarda (hormon yetmezliği vb.) reçeteli olarak kullanılır. Performans artırma amacıyla reçetesiz kullanımları birçok ülkede yasal olarak kısıtlanmıştır veya yasaktır.

Yoruma kapalı.