Genel Bilgi ve İçerikler

Sivrisineklerle Hangi Hastalıklar Yayılır?

0

Sivrisineklerle hangi hastalıklar yayılır? Sivrisinekler, özellikle yaz aylarında karşılaştığımız canlılardır. İnsan vücudunda üretilen karbondioksit miktarı, sivrisineklere son derece cazip gelebilmektedir. Metabolizması hızlı olan kişilerde ise karbondioksit daha fazla olabilmektedir. Bir sivrisinek, ortalama olarak 60 metreden karbondioksit kokusunu alabilir. Cildimizden salgılanan laksit asit de bir sivrisineğin vücudumuza yaklaşması için yeterlidir.

Bir sivrisineğin, görme yeteneği son derece gelişmiştir. Bir insanı çok uzaktan seçebilir. Bu sebepten dolayı koyu renk elbise giyen insanların seçilme şansı daha da yüksektir. Ayrıca vücut ısınız yüksekse, daha kolay bir şekilde fark edileceğiniz için ısırılma ihtimaliniz de daha yüksek olacaktır.

Çok sayıda kişi yaz mevsimini, diğer mevsimlere göre daha fazla sevmektedir. Ancak özellikle dere kenarı veya su birikintilerine yakın yerlerde yaşayan kişiler, sivrisinekler nedeniyle rahat edemeyebiliyor. Sivrisineklerden korunmanın ise çeşitli yolları vardır. Vücuda sıkılan kovucular, ortama sıkılan kovucular veya dış ilaçlama gibi… Ayrıca ne kadar etkili olduğunu bilmediğimiz, sivrisinek kovucu bileklikler de bulunmaktadır.

Sivrisineklerle Hangi Hastalıklar Yayılır?

Zika virüsü. Sıtma. Batı Nil Virüsü. Dang humması. Bu hastalıkları hiç duydunuz mu? Eğer duyduysanız, muhtemelen hepsinin ortak yönlerini biliyorsunuzdur. Bunlar, insanoğlunun bildiği en büyük zararlılardan biri olan sivrisinek tarafından yayılan hastalıklardan birkaçıdır.

Çoğu zaman sivrisinek ısırıkları kaşındırır. Arka bahçedeki barbeküyü hiçbir şey bu kan emici böceklerden daha hızlı mahvedemez. Ancak bazı sivrisinekler, ölümcül hastalıklara neden olan virüsler taşırlar. Aslında bazı uzmanlar, sivrisineklerin insan yaşamı için diğer organizmalardan daha büyük bir tehdit olduğunu söylüyor.

Sivrisineklerle Hangi Hastalıklar Yayılır?

Yüzyıllar boyunca sivrisineklerin 52 milyar insanın ölümüne neden olduğu düşünülüyor. Dünyada yaşamış insanların yarısı bu! Bugün bile sivrisineklerin yaydığı hastalıklar her yıl savaştan daha fazla insanı öldürüyor.

Pek çok insanın sivrisineklerden kurtulmak istemesi şaşırtıcı olmamalıdır. Ya sivrisinek popülasyonunun tamamını yok edebilseydik? Artık sıtma yok. Artık Zika yok. Dışarıda geçirilen bir yaz gününden sonra artık kaşıntılı yumrular yok. Kulağa harika gelmiyor mu? Güzel olurdu elbet, ama henüz o kadar hızlı olmaz bu durum.

Bütün Sivrisinekler İnsanları Isırır Mı?

Elbette, sadece bazı sivrisinek türleri insanlara zarar verir. Ancak diğerleri hiç tehdit oluşturmuyor! Aslında bu sivrisineklerin bir kısmı ekosistemde önemli rol bile oynarlar. Bir sivrisineğin dikkatini ne kadar çok çekerseniz ısırılma ihtimaliniz de o kadar artacaktır. Hamile olan kişilerde örneğin karbondioksit salınımı daha yüksek olduğu için, hamilelerin ısırılması diğer kişilere göre daha yüksek olabilmektedir.

Sivrisineklerin ısırmasından korunabilmek için çok sayıda farklı yöntem vardır. Örneğin camınıza sivrisinek için tül koyabilirsiniz. Ayrıca bu sinek, arı, böcek gibi diğer canlıların da odanıza girmesine büyük ölçüde engel olacaktır.

Sivrisinekler Dünyaya Nasıl Yardım Eder?

Arıların tozlaşmada önemli bir rol oynadığını zaten biliyorsunuz. Görünüşe göre sivrisinekler de öyle! Çoğu sivrisinek aslında kan yerine nektar içer. Bunu yaptıklarında, beslendikleri bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olurlar.

Sivrisineklerin bile bir ekosistemin parçası olduğunu hatırlamak da önemlidir. Onlar olmadan besin zinciri bozulurdu. Larva olarak suda yaşarlar ve algler ve diğer küçük organizmalarla beslenirler. Sivrisinek larvaları daha sonra balıklar tarafından yenir.

Yetişkin sivrisinekler yarasalar, kuşlar, örümcekler ve küçük memeliler için bir besin kaynağıdır. Onlar olmadan bu hayvanların yiyecek başka bir şey bulması gerekecekti. Hatta bazı uzmanlar sivrisineklerin insanlara yardım etmek için kullanılabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar tükürüklerini kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek için kullanıyorlar.

Hatta bazı tarihçiler sivrisineklerin insanlık tarihindeki önemli olayları şekillendirmeye yardımcı olduğunu düşünüyor. Buna iki örnek vardır, bunlar Amerikan İç Savaşı ve II.Dünya Savaşı’dır. Aslında Naziler sivrisinekleri biyolojik silah olarak kullandılar. Bu, sıtmanın İtalyan birlikleri arasında yayılmasına neden oldu.

Dünyadaki 3.000’den fazla sivrisinek türünden üçü, çoğunlukla hastalığın yayılmasından sorumludur. Ve bu üçü arasında, insanları ısıran sadece dişilerdir. Bazı uzmanlar bu türleri hedef almanın ve sıtma gibi hastalıkların yayılmasına son vermenin yollarını hala arıyor. Ancak, bunu yapmanın daha geniş kapsamlı etkileri olabileceğinden endişe ediyorlar.

Sivrisineklerle hangi hastalıklar yayılır? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Her ne kadar sivrisinekler ekosistem için önemli olsa da, kendinizi onların ısırıklarından korumak için elinizden geleni yapmalısınız. Evinizde yada açık alanlarda sivrisineklerden nasıl korunuyorsunuz? Bu zararlılardan nasıl daha iyi kaçınabileceğiniz konusunda fikriniz varsa yorumda belirtir misiniz?

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.