Genel Bilgi ve İçerikler

Sanayide Çalışmak Nasıl?

0

Sanayide çalışmak nasıl? Günümüzde bu soru, çok sayıda aile, öğrenci ve geçimini sağlamak adına bir girişimde bulunmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Sanayilerde üretim yapılmakta, arıza, onarım gibi işlemlere yönelik çalışmalar gerçekleşmektedir. Ülkemizde her ilde bir sanayi bölgesi olduğunu söyleyebiliriz.

Sanayide Çalışmak Nasıl?

Sanayide çalışmak isteyen öğrenci yahut yetişkinler tarafında sanayi ortamı ve çalışma ortamının nasıl olduğu büyük bir merak unsurudur. Her çalışılan iş yeri ve iş ortamı gibi sanayi ortamının da olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu yazıda, öğrencilerin velileri özellikle babaları tarafından derslerinde kendilerinin istedikleri başarı ve hedeflerini gerçekleştiremediği takdirde gösterilen iş kapısı olan sanayi hakkında çeşitli bilgiler sunulacaktır.

Sanayi çalışma ortamının nasıl olduğuna dair öğrenci, yetişkin ve veliler gözünden bakılarak gerekli bilgiler sırasıyla verilecektir.

Sanayide Çalışmanın Olumlu Yönleri Nelerdir?

Sanayi ortamı hala geleneksel çalışma sistemini içermektedir. Geleneksel sistemden kast edilen usta çırak ilişkisidir. Tarihle yolculuğa çıkıldığında Rönesans ve reform sürecinden sonra gelen fabrikalar ardı sıra gelen teknoloji nimeti derken usta çırak ilişkisi zamanla kaybolmaktadır. Hatta denilebilir ki 21. Yüzyılda son zamanlarını yaşamaktadır.

Velilerin çocuklarını okul başarısızlığı sebebiyle gönderildiği düşünülse de bir diğer sebep de burada usta çırak ilişkisi sayesinde öğrencilere bir iş öğretilmiş belki de ileriki süreçler için temel atılmış olmaktadır. Çocukların sanayi ortamında çalışmaları onlara hayatın zorlu yönlerine hazırlık yönünden alıştırabilmekte ve çocuklarda hayat mücadelesi bilinci oluşturabilmektedir. Sadece sanayi ortamından ziyade bir iş ortamında çalışan çocuk ve gençler hayata karşı daha hazırlıklı ve mücadeleci olabilmektedir.

Çocukların sanayide çırak olarak çalışabilmesi için de belirli yasa ve düzenlemeler bulunmaktadır. Anayasa’da yer alan ibareye göre çocuk 15 yaş üstü olması gerekmektedir. Ve çalışma saatleri bir bireyinkine göre daha az olması gerekmektedir. Ne kadar çok çocuk kavramı üzerinde durulsa da söylenen ifadeler hem çocuk hem genç işçileri kapsamaktadır.

Bir yetişkin için düşünüldüğünde ise malum günümüz şartları gereği iş bulmak zor bir süreç haline gelmektedir. Yetişkin bulduğu iş fırsatını kaçırmak istemeyip hem yeni bir iş eğitimi almakta hem de çalışıp geçimini sağlamaktadır.

Diğer iş ortamları düşünüldüğünde sanayi ortamı çoğu kişiye göre daha samimi bir ortam olduğu düşünülmektedir. Buna sebep olarak usta çırak ilişkisi ve sanayi ortamının daha az rakipleşme içermesi olabilmektedir. Rakipleşmenin az olmasının sebebi her dükkanın yani iş ortamının farklı biçimde ve birbirine yardımcı malzemelerin olması şeklinde düşünülmektedir.

Sanayi ortamı bir nevi kendi içinde mahalle ortamını anımsattığı için burada çalışan bireyler arasında yardımlaşma ve dayanışma bilinci oluşmaktadır. Çalışılan ortam gereği hem işyerinde hem de dışarıda yani açık havada çalışma imkanı bulunduğu için avantajlı yönü denilebilmektedir.

Sanayide Çalışmanın Olumsuz Yönleri

Sanayiye velileri tarafından bir iş öğrensin maksadıyla verilen öğrenciler için zor bir çalışma ortamı olabilmektedir. Tabi bu sanayide verilen iş görevi bakımından farklılık gösterebilmektedir. Bu zorlu çalışma ortamına uyumu yetişkinler çocuklara nazaran daha çabuk alışabilmekte ve iş sorumluluklarına daha kolay adapte olabilmektedir.

Açıkçası sanayi ortamı bulunduğu iş sebebiyle pek temiz bir ortam olmamaktadır. Burada çalışmak isteyenler makine ve yağ kokusu, iş kıyafetlerin çabucak yağ olması gibi durumlara göz yumması gerekmektedir.

Ama bilinmesi gerekir ki her iş ortamında bu tarz zorluklar olabilmektedir. Kişi iş ortamında bazı zorluklara direnç göstermesi gerekmektedir.

Olumlu yönlerinde bahsedilen iş sorumluluğuna göre açık havada bulunması iklim şartları gereği soğuk günlerde olumsuz durum olarak verilebilmektedir. Çocuk bütün bu şartlara alışabilmekte zorluk çekmekte ve velisine içten içe kızabilmektedir.

Çocukların sanayide çalışması için gereken kurallara uyulmayıp çocuk işçiliğine giren olaylar görülmektedir. Bu durum da en büyük olumsuz yön olarak verilebilmektedir. Buraya kadar sanayide çalışmak nasıl sorusunu cevaplamak için kısa bilgiler verilmiş olmaktadır.

Sanayide çalışmak nasıl? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.