Genel Bilgi ve İçerikler

Psikoloğa Gitmeli Miyim?

0

Psikoloğa gitmeli miyim? Sağlık her canlı için en önemli değerdir. İnsanlar olarak bizler kolumuz, bacağımız, başımız ağrıdığında, dişimiz çürüdüğünde, grip, nezle olduğumuzda koşa koşa doktora gidiyoruz ama söz konusu çürüyen, bozulan psikolojimiz olduğunda çoğu zaman bunun farkında bile olmuyoruz.

İnsan olarak hepimizin eşe, dosta, sohbet etmek için insanlara ihtiyacımız var ama bazen çevremizdeki insanlara içimizdekileri ne kadar yakın hissedersek hissedelim anlatamıyoruz ve bazen küçük, önemsiz olarak gördüğümüz meseleler aslında hayatımızın bir noktasında önümüze kocaman bir set kuruyor ve başarısız, mutsuz, enerjisiz insanlara dönüşüyoruz.

Psikoloğa Gitmeli Miyim?

Son dönemlerde insanların kendilerine yönelik farkındalığı artmaya başladı. Bunda tabii ki sosyal medyanın, daha çok psikolojik temalı filmlerin ve dizilerin televizyonlara da aktarılmasının ve internetteki videoların etkisi de çok fazla. Aynı zamanda insanlarda son yıllarda artan bir kitap okuma bilinci de söz konusu. “Bilinçlenen insan kendisini de görmeye başlar.” Kendini görebilen insan aslında mutlu olmak için kendini de hazırlar. Hayatın temel amacına baktığımızda her şeyden önce insanın amacının mutluluğa erişmek olduğunu biliyoruz.

Mutluluk kavramının tadını hayatında bir kez dahi alan her canlı mutlu olmak için adımlar atar. Kimisi bunu çalışarak yapar, kimisi kendini tamamen kariyerine verir, kimisi çocuk yapar, kimisi farklı bir şey ama hepimiz mutluluk için bir şeyler yaparız. Peki, siz kendiniz, kendi mutluluğunuz için ne yapıyorsunuz? Örneğin bir probleminiz olduğunda mutlu olmak için probleminizi görmezden mi geliyorsunuz yoksa çözmeye mi çalıyorsunuz? Eğer siz görmezden gelen tarafsanız bilin ki şu anki mutluluğunuz geçici. Eğer siz çözüm üreten ve problemi halleden taraftaysanız sonsuz mutluluk adımlarının içindesiniz demektir.

Kimi zaman bizler problemlerimizi çözemeyince üstünü örttüğümüzden bahsettik. Çünkü üstesinden gelemeyeceğimizi kendimize, zihnimize kabul ettirdik. Oysaki yapmamız gereken nasıl ki kolumuz ağrıdığında ortopedi doktoruna, dişimiz ağrıdığında diş hekimine gidiyoruz, üstesinden gelemeyeceğimizi düşündüğümüz bizi yoran, bunaltan hatta nefes darlığı yaşatan problemimizi çözebilmek için de destek almamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.

Psikiyatri mi Psikolog Mu?

Psikiyatri mi psikolog mu? Sorusu da günümüzde sıklıkla sorulmaktadır. Psikiyatriye değil öncelikle psikoloğa gitmeliyiz. Birçok insan devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olunduğu için çözümün sadece psikiyatrlardan geçtiğini düşüyor ancak sadece birkaç ilacın altına sığınmak da problemleri halının altına süpürmekten farklı değil. Elbette ki yönlendirilme durumunda ilaç kullanmamız da gerekebilir.

Nasıl ki diş ağrısında ağrı kesici işe yaramıyor ve antibiyotiğe ihtiyaç duyuluyorsa, psikolojik rahatsızlıklarda da sadece ilaç kullanmak çözüm değil. İlaç, sizin zihninizi bir süre toparlasa da bıraktığınız zaman problemleriniz yok olmadığı için aynı tarafın için düşmeniz, tekrar aynı bunalımları yaşamanız çok mümkün. Bunun için psikoloğa gitmek ve derdimizi önce konuşarak, doğru yöntemleri sorgulayarak bulup çözmek gerekir. Daha sonrasında doğru bir psikologla problemlerinizi çözemiyorsanız bir klinik psikologla veya psikiyatrla görüşebilirsiniz ki bunun yönlendirmesini zaten görüşmekte olduğunuz psikoloğunuz yapacaktır.

İşin özeti bizler hasta olduğumuzda aslında bunun farkına varıyoruz ama görmezden gelmeyi tercih ediyoruz. Hepimiz insanız ve benzer hayat hikâyelerimiz var. Kimimiz eşinden mustarip, kimimiz işinden; kimimiz çocuklarından mustarip kimimizse evimizden, ailemizden… Maddi sıkıntılar da zaman zaman destek almamıza engel oluyor. Şimdi içinizde “Ben ekmek almaya zor para buluyorum, psikoloğa nasıl para vereceğim?” sorusunu kendinize soruyor olabilirsiniz.

Ancak devlet hastanelerinde psikiyatrlarla ücretsiz olarak görüşme sağladığınızda onlar da işlerinin uzmanı, tıp mezunu insanlar oldukları ve bu alanda kendilerini yetiştirdikleri için sizin psikoloğa ihtiyacınız olup olmadığına karar verdikten sonra devletin psikoloğuna da sizleri yönlendirebiliyor. Dolayıyla ücretsiz bir şekilde psikolog desteği alabiliyorsunuz. Eğer kendinizi dipsiz bir çukurda, uçsuz bir boşlukta, çözümsüz bir problemin ortasında yalnız kalmış hissediyorsanız, kendinize, geleceğinize haksızlık etmeyin ve destek almaktan asla kaçınmayın.

Kendi Sorunumu Kendim Çözebilir Miyim?

Hayatta hiç bir şey nedensiz değildir. Mutluluğun kıymeti, mutsuzluğun ardından daha iyi bir şekilde anlaşılabilir. Sürekli olarak dert odaklı düşünmek ve geçmişi bir takıntı haline getirmek yerine insan doğru atımlar atarak ve geleceğinin iyi olacağı düşüncesi ile ilerleyen dönemlerde daha da mutlu olabilir. Tabi bunun için sabır, çok çalışma gibi unsurların da önemi bir hayli büyüktür.

Doğru seçimler hayatta sizleri doğru yola götürürken yanlış seçimler ise kimi zaman geri dönüşü olmayan yanlışlar yapmanıza sebep olur ve unutmayın ki seçimi yapan ne olursa olsun sizlersiniz. Aileniz seçimi yapmış gibi görünebilir ama buna yönelik çözüm bulmamak sizin seçiminizdir veya patronunuz size yanlış bir üslup kullanmış olabilir, unutmayın ki yine burada sizin sergilediğiniz tavır hayatınızı olumlu veya olumsuz şekilde etkiler, hatta değiştirir. Hayat bir defa yaşanır, dünyaya bir defa gelinir. Kendinize bunu sürekli hatırlatın ve güzel bir hayatınızın olması için kendinize güzellikler yapmayı asla ama asla unutmayın!

Psikoloğa gitmeli miyim? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Umarız bu yazımızdan memnun kalmışsınızdır. Güzel ve mutlu günler sizin olsun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.