Pomem ve Pmyo Arasındaki Farklar Nelerdir?
Pomem ve Pmyo arasındaki farklar nelerdir? Pomem kelimesinin açılımı olan Polis Meslek Eğitim Merkezi, polis yetiştirmek için İçişleri Bakanlığı tarafından açılmış kurumlara verilen isimdir. Lisans mezunu öğrencilerine 6 ay ve 6 aydan fazla eğitim veren kurum üniformalı ve yatılı bir polis okuludur. Okulda eğitim gören öğrencilerin tüm ihtiyaçları eğitimleri süresince devlet tarafından karşılanmaktadır. Diğer yatılı okullarda olduğu gibi bu okulda da eğitim sırasında öğrencilerin ev iznine çıkmasına izin verilir. Öğrenciler sosyal aktivitelerde bulunur ve resmi tatillerde izinli sayılır. Bu kurumdan mezun olan öğrenciler polis unvanını alarak Polis Teşkilatı bünyesine katılırlar.
Pomem kayıt şartları eğitim, yaş, sağlık gibi kriterlere bağlıdır. İlk olarak bu kuruma başvurabilmek için 30 yaşın altında olmak gereklidir. Kadın ve erkeklerde uygulanan yaş sınırı değişiklik göstermez, aynıdır. Askerlik şartı aranmadığı gibi askerdeyken dahi başvuru yapma şansı bulunmaktadır. Sağlık şartlarına oldukça dikkat edilen başvurularda iki gözün görme gücünün toplamı 20 üzerinden en az 16 olması gereklidir. Göz sağlığının ardından vücut sağlığına dikkat edilir. Başvuran kişilerin kambur olmaması ve kuş göğsü kafesine sahip olmaması şartı aranır. Diş sağlığına önem veren kurum, eksik diş sayısının 5’ten fazla olması durumunda başvuruyu reddedebilmektedir. Sağlık aşamasını da geçen kişilerin son olarak sicil kayıtları incelemeye alınmaktadır.
Polis Meslek Yüksekokulu Nedir?
PMYO iki yıllık eğitim ve öğretim sürecinin ardından öğrencilerini polis memuru olarak mezun eden Polis Akademisi kurumlarıdır. Bu kurumlardan mezun olunduğu takdirde mezunlar önlisans mezunu statüsünde olurlar. Yatılı olarak eğitim veren okul 2 yıl boyunca disipline dayalı bir eğitim uygulamaktadır. Okulda geçirilen eğitim süresi boyunca sakal traşı olmak, yatağı toplamak, ast üst ilişkilerine riayet etmek gibi temel disiplin eğitimleri verilir. PMYO öğrencilerinin ağırlıklı olarak aldığı dersler hukuk, silah, polislikle ilgili derslerdir.
Bu okula alımlar lise mezunu öğrenciler arasından olur. Belirlenen baraj puanını geçen adaylar mülakata başvuru şansı kazanır. Başvuru şartları arasında T.C. vatandaşı olmak, 26 yaşın altında olmak, sağlık şartları yönetmeliğindeki koşulları taşımak ve erkeklerde 167 cm kadınlarda ise 162 cm boylarından kısa olmamak gösterilebilir.
Pomem ve Pmyo Arasındaki Farklar Nelerdir?
İki kurum arasındaki belirgin farklardan biri okulların eğitim süreleridir. PMYO 2 yıl eğitim verirken POMEM 6 ay gibi bir eğitim vermektedir. Önemli bir fark olarak meslek yüksekokullarına başvuru şartı 26 yaş altıyken Mesleki Eğitim Merkezinde bu 30 yaşın altı olarak belirlenmiştir.
Başvuranların dikkat etmesi gereken bir diğer fark ise Meslek yüksekokullarına lise mezunları ve ön lisans mezunlarından yaşı tutanlar başvurabiliyorken Mesleki Eğitim Merkezlerine önlisans ve lisans mezunları başvurabilmektedir.
Meslek Eğitim Merkezi mezunları 8/1 dereceyle göreve başlarken Meslek Yüksekokulu mezunları 9/1 dereceyle göreve başlayabilmektedirler. Bahsedilmesi gereken başka bir fark ise Mesleki Eğitim Merkezi mezunları 2 yıllık çalışmanın ardından Komiser Yardımcılığı için sınava girebiliyorken diğerlerinin beklemesi gereken süre 4 yıldır.
Pomem ve Pmyo arasındaki farklar nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.