Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Çıkar? Panik Atak Belirtileri
Panik Atak Teşhisi ve Panik Atak Tedavisi
Panik atak nedir? Panik atak neden çıkar? Panik atak belirtileri nelerdir? Sorularına yönelik olarak bu yazımızda detaylı bir şekilde cevap vermeye çalışacağız.
Panik Atak Nedir?
Öncelikle panik atak tanımı ile başlayalım. Panik atak bir anksiyete bozukluğudur. Kendisini sürekli olarak bir panik ve korku durumunda olarak gösterir.
Panik veya endişe yaşamak normaldir. Günlük hatta hemen hemen her insan belirli zamanlarda panik veya endişe yaşayabilirler. Bu onları panik ataktan şikâyetçi bir hasta yapmaz. Ancak bu panik durumu ve korku durumu sürekli olarak kendini tekrar eder ve sürekli olarak bir devamlılık gösterirse bu durumda panik ataktan şüphe edebiliriz.
Panik atağın ortaya çıkmasında tam olarak belirgin bir sebep söylenemez. Düzenli olarak ortaya çıkan panik atak herhangi bir sebebe bağlı olmadan da çıkabilir.
Kronik ya da akut olarak ortaya çıkabilen panik atak, yoğun fiziksel bulgularla meydana gelen ve kişide yoğun korku hissi yaşatan psikolojik bir rahatsızlıktır. Pek çok insan ömrü boyunca birkaç kere panik atak yaşayabilir. Kronikleştiğinde birkaç kere tekrarlayan ve ne zaman tekrarlayacağı öngörülemeyen bir rahatsızlıktır.
Panik atak nedir? Çarpıntı, nefes darlığı ve nefes almakta zorlanma, terleme, titreme, karın ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, uyuşukluk, algıda bozukluk, delirecek gibi hissetme, ölüm korkusu gibi etkilerin kriz anında baş gösterdiği ağır bir rahatsızlıktır. Yaşamı son derece olumsuzlaştıran ve kişinin yaşam hevesini kıran büyük bir etmendir. Yaşamı tehdit etmez ancak kişinin yaşama dair tüm düşüncelerini olumsuz hale dönüştürebilir.
Panik Atak Neden Çıkar?
Peki panik atak neden çıkar? Panik atak ta birçok psikolojik sorun gibi kaynağı tam olarak bilinemeyen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Ancak büyük tahminlere göre bu durum yaşanan travmatik bir olay, dönem gibi bir sebeple veya beyinde yer alan sıvılardaki dengesizlik gibi sebeplere bağlı olabilir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
En çok sorulan sorulardan bir tanesi de panik atak belirtilerinin ne olduğudur.Panik atak belirtileri de kendini aşağıdaki şekilde göstermektedir:
- Baş dönmesi
- Ateş basması
- Genel olarak titreme
- Göğüste ağrı
- Ağız kuruması
- Mide bulantısı
- Kalp atışının hızlanması
- Kulakta çınlama
- Üşüme
- Terleme
Bu belirtiler panik atağın habercisi olabilmektedir. Yukarıdaki belirtiler arasında 4 tanesinin görülmesi, panik atağa ciddi bir işarettir. Panik ataklar ise genel olarak beş ile yirmi dakika arasında gerçekleşir ancak bundan farklı olarak 1 saatten daha uzun süre gözlemlenmiş panik atak vakaları da mevcuttur.
Panik Atak Hangi Yaşlarda Görülür?
Panik atak her yaşta görülebilir. Ancak genç bireylerde daha yaygın ve daha şiddetlidir. Kriz anı ortalama 10 ile 20 dakika arası sürebilir. Bu süreyi kişiler ruh dünyalarında oldukça zor atlatır ve yaşadıklarını ‘kalp krizi yaşıyormuş gibi’ şeklinde ifade ederler. Panik atağın yeniden yaşanacağına dair korkuyla beraber yeniden panik atak krizi geçirebilirler.
Panik atağın ortaya çıkmasında pek çok sebep söz konusu olabilir. Sinir sisteminde var olan rahatsızlık sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bununla birlikte genetik faktörlerde hastalığa yatkınlık oluşturabilir. Bunlara ek olarak,
- Stres
- Aşırı sinirlilik hali
- Sürekli korku hali
- Yaşanılan psikolojik travmalar.
Beyinde meydana gelen travmalar hastalığın tetikleyicisi olabilir. Her birey panik atak hastası olmaya adaydır.
Panik Atak Teşhisi ve Panik Atak Tedavisi
Panik atak teşhisi ve panik atak tedavisi ile ilgili bilgiler vermek isteriz. Panik atak hastaları sosyal ortamdan kaçma, depresyon tehlikesi altında olma, sık sık tıbbi bakım alma talebi, evden çıkma korkusu, sosyal yaşamda problemlerle karşılaşma gibi durumlarla sürekli iç içedir. Panik atak teşhisi; EKG, kan sayımı, solunum fonksiyon testi gibi tıbbi tanı testlerinin neticesinde konulur.
Panik atak tedavisi, psikoterapi ile mümkündür. Doktor istemine göre ilaç tedavisine de başlanabilir. Buna ek olarak derin nefes egzersizleri, kas gevşetme teknikleri gibi yöntemler de hastaya öğretilecektir. Bu sayede birey, kendi kendini rahatlatmasını bilir ve kriz anında ne yapılması gerektiğine karar verir. Panik atak, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Panik atak nedir? Panik atak neden çıkar? Panik atak belirtileri nelerdir? Sorularına yönelik sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.