Okumak neden önemlidir? Vakit artık gece yarısını çoktan geçmişti. Gecenin kör karanlığı, kendini sabahın ilk ufkuna bırakmaya hazırdı artık. Nur dağı hiç bu kadar sessiz ve huzurlu olmamıştı.Kainat efendisini buldu. Hira’da kendi iç dünyasında düşüncelere dalan Hz. Muhammed (S.A.S.), başını göğe kaldırdığında Cebrâil (A.S.), O’na “Oku” Dedi.
Okumakla ilgili ayetlerin bize miras kaldığı zamandan beri iyi bilir ki insanoğlu,yaşamak için okumak lazım. Daha iyi bir gelecek için “Okumak ve yaşamak” bu iki terimi birbirinden ayırmamak lazım.
Yaşantımız boyunca karşımıza çıkabilecek her türlü olayı daha kolay idrak edebilmek ve fikir yürütme becerimizin gelişmesi için kitap okumayı hayatımıza dahil etmeliyiz. Etrafımızda olup bitenleri anlayabilmek için kendimize bir pencere açmalıyız çünkü biz nasıl biri olursak olalım, öyle ya da böyle günler geçip gidiyor önümüzden. Yaşam beklemiyor bizi, izlerken zaman öylece akıyor. Bir köşede beklerken hayat anlamını kaybediyor ve doğduğumuz gün kadar bir bebek gibi tecrübesiz ve toy dünüyoruz toprağımıza . Bir bebek kadar bilgisiz ve öğrenmeye muhtaç bir veda ne kadar kötü değil mi? ve daha kötüsü renkleri bile ayırt edemiyoruz bazen, karşımızdaki grinin bir tonu ama biz siyah görüyoruz.
Anlam veremediğimiz duygular beliriyor bazen kalbimizde ama bunu bile tanımlayamıyoruz ne karşımızdakine duygularımızı aktarabiliyor ne de derdimizi paylaşabiliyoruz çünkü duygularımızı paylaşmakta zorlanıyoruz. Ama bu gidişe dur demek ve kendimizi ifade edebilmek bizim elimizde, insan hayatının her evresinde öğrenmeye ve gelişmeye açıktır. O yüzden korkma , gerçek anlamda yaşama dahil olmak istiyorsan eğer kitaplardan kendine bir sığınak yap ve korkusuzca yaşa.
Okumak Neden Önemlidir?
Gelelim asıl sorumuza. Okumak neden önemlidir? “Sen Dünyasın; o yüzden sen değişirsen, Dünya değişir”. Demiş Osho nekadar güzel söylemiş. Eğer sende hayatına yeni bir bakış açısı getirmek ve dünyanı değiştirmek istiyorsan kitapla dost olmalısın. Okumanın önemini kavramak ve yaşantımıza kattıklarını farkedebilmek için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekmektedir.
Okuma alışkanlığını çocukluk döneminden edinmek çok önemlidir. Burada ebeveynlerimize büyük görev düşmektedir. Çocuklarımıza okumanın önemini vurgulayan özdeyişlerle değilde elimize kitap alarak onlara doğru örnek olabilirsek; ileri görüşlü, hayatta dair bakış açısına sahipve kendini ifade edebilen nesiller yetiştirebiliriz.
Fidanlarımızı teknolojiye kurban edip soldurmak yerine, köklerini toprağa daha sağlam salabilmesi için tek su damlası kitap okumaktır.
Türk Toplumunda Okuma Alışkanlığı Ve Diğer Avrupa Ülkelerine Göre Kitap Okuma Alışkanlığının Karşılaştırması
Tüik’in yaptığı araştırma sonucu ortaya koyduğu verilere göre toplumumuzun kitap okumayla arası pek iyi değil hatta kötü denecek seviyede diyebiliriz. Her yıl kitap fuarlarına yapılan katılımlar bir önceki yıla göre rekor kırsada, toplumumuzun kitap okumaya koskoca gün içerisinde ayırdığı zaman sadece 1 dakika. Buna kıyasla televizyon izlemeye ayrılan süre 6 saat ve bu süre internet kullanımı için 3 saattir.
Bu veriler ortaya koyuyor ki, teknoloji bağımlısı toplumumuz ne yazık ki kitap okumaya ihtiyaç duymuyor. Zaten kitap okuma ihtiyacı ihtiyaç listemizde 235’inci sırada yer alıyor ve bu veride bu teoriyi destekler niteliktedir.
Kitap okuma alışkanlığımızı diğer ülkelere göre kıyaslayacak olursak UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma alışkanlığında 86. sırada yer alıyor. En fazla okuma alışkanlığına sahip ülkeler %21 oranla İngiltere ve Fransa’dır. Bu sıralamayı Japonya %14 oranla takip etmektedir ve %12 oranla Amerika, % 9 oranla İspanya şeklinde devam etmektedir. %0.1 oranla son sıralarda yer alan Türkiye maalesef yoksul Afrika ülkeleri ile aynı sıralarda yer almaktadır.
Düzenli Okuma Alışkanlığı Nasıl Edinilir? Ve Sonucunda Neler Değişir?
Eğer kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsak, gün içerisinde kitaba verdiğimiz 1 dakikalık süreyi en az 30 dakikaya çıkarmamız gerekir. Bunuda başlangıç olarak anlatımı basit ve sevebileceğimiz bir kitap türü seçmek ile başarmak mümkündür.
Kitap okuma lambası veya süslü kitap ayraçları gibi kitap okumayı hatırlatıcı ufak tefek eşyalar edinebiliriz. Okuduğumuz kitabı sosyal medya platformlarından paylaşabilir ve diğer kişileride bu konuda teşvik edebiliriz ve en önemlisi çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazanması için doğru bir rol model sergileyebiliriz.
Kitap Okuduğunuzda Hayatınızda Neler Değişir?
Okumak neden önemlidir? Sorusuna cevap verdikten sonra, gelin bir de kitap okuduğunuzda hayatınızda nelerin değişebileceğine bakalım. Çocuklarınızla ya da sevdiklerinizle birlikte kitap okuma etkinliği veya kitap okuma yarışması gibi aktiviteler yapmak oldukça faydalıdır. Çünkü, sizleri çocuklarınız ve arkadaşlarınızla bütünleştirir. Pozitif enerjinizin artmasını sağlar. İdrak ve olaylara bakış açınızı güçlendirir. Sizi olduğunuzdan daha zeki biri hale getirir. Ana dilinizi hiç olmadığı kadar usta bir şekilde kullanabilirsiniz.
Konuşmanız düzelir ve insanlarla daha kolay iletişim sağlarsınız. Düzenli olarak kitap okuduğunuzda, çevrenizdeki insanların sayısının arttığını göreceksiniz. Bütün bunların sonucunda kitap okuma alışkanlığı kazandığımızda zihninizin nasıl temizlendiğini ve artık nasıl daha özgüvenli birey haline geldiğinizi görebilirsiniz.
İnsanlığın düşmanı cehaleti yenerek, yepyeni fikirlerle daha emin bakarsınız hayatınıza. Kendinizi toplumda daha iyi ifade edebilir ve hayal dahi edemediğiniz başarılara imza atabilirsiniz.
Düzenli kitap okumak sizin hayal dünyanızı genişletir çünkü bir anda hiç bilmediğiniz bir yerde hiç tanımadığınız kişilerin hayatına dahil olursunuz ve kendinizi o karakterlerin yernine koyarsınız. Sayfalar arasında yaşayan karakterlerin büyüsü ile onların adına kararlar alırsınız bu da gerçek hayatta karar verme yeteneğinizi güçlendirir .
Okumak Hafızayı Güçlendirir Mi?
Elbette! Hafızanız güçlenir ve alzheimer hastalığa bile savaş açarak pek çok beyin fonksiyonunuzu kullanabilirsiniz. Uyku problemiz varsa bunu yenerek artık daha rahat ve huzurlu uyku çekersiniz. Uykudan önceki evre hafızayı güçlendirmede en etkili olduğu için unutkanlığa son verebilirsiniz.
Edindiğiniz bilgilerle etrafınızda prestij sahibi olur daha çok saygı görürsünüz. Okuduğuz kitapları başkaları ile paylaşarak onlarında kitap okumalarına vesile olabilirsiniz. Hergün belli bir süre okuma alışkanlığı kazanırsanız eğer daha düzenli ve disiplinli bir hayat yaşarsınız.
Kişisel ilişkilerinizde pozitif gelişmeler olur. Kendinizi rahat ifade edebildiğiniz gibi karşı tarafında ne ifade etmek istediğini daha rahat anlayabilirsiniz. Kelime hazineniz genişler ve diksiyonunuz düzelir.
Boş zamanlarınızda sıkılma olanağınız olmaz her anınızda üzerinizde rahatça taşıyabildiğiniz için her anı değerlendirebilirsiniz. Böylece hiç bir zaman kendinizi yalnız hissetmezsiniz çükü artık bir sürü her biri birbirinden renkli yeni dostlarınız olmuştur.
Bir kitabın hayatınızda neyi değiştirebileceğini görmek istiyorsanız; Tolstoy’un “İnsan ne ile yaşar” kitabı sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Kimbilir belki romanın kahramanlarından biri olan Simon gibi, hayat sizinde karşınıza bir melek çıkarıverir yada Pahom gibi fazla hırsın nelere sebep olabileceğini öğrenirsiniz. Hayır bu da değil derseniz Ivan gibi hayata kin ile bakmanın koca bir şehri bile yakıp kül edebileceğini öğrenebilirsiniz.
Okumak neden önemlidir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.