Genel Bilgi ve İçerikler

Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Neler Yapmalıyız?

0

Okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmalıyız? Kitap okumanın faydaları nelerdir? Günümüzde popülaritesini kaybetmiş, ancak fazlasıyla önemli olan bu aktivite neden bu kadar önemli? Bizlere kattığı gelişimlerden habersiz olduğumuzdan olmalı ki fazlasıyla körelmiş ve geri plana atılmış durumda okuma alışkanlığımız. Kimimiz zaman kaybı olarak görüyor ve uzak duruyor. Kimimiz ne okuyacağını bilmeden savrulmuş ve soğumuş. Tek ortak noktamız okumamak, ertelemek, kaçmak. Ve her geçen gün kötüye gidiyor. Peki ya neden? Ne gerekiyor yeni kitaplarla tanışabilmek için? Ve bu kitaplar, hangi dünyaları vaat ediyor bizlere?  Sizlere okuma alışkanlığı kazanmaktan ve bu alışkanlığın getirdiği güzelliklerden, tecrübem dâhilinde bahsedeceğim.

Neden Okuma Alışkanlığımız Yok?

Bizi okuma alışkanlığından uzak tutan şeylerin varlığını anlamak bazı sorunların çözümü için ilk ve en mantıklı adım olabilir. Bir sorunun temeline inmek ve onun ne olduğunu görebilmek o sorunu çözmek için büyük bir adım atmak demektir. Peki ya neden okuma alışkanlığımız yok? Bizi bundan alıkoyan ne? Sorunun kaynağında indiğimizde, karşımıza çıkan sonuçlardan birisi vakit bulamadığımızdan şikâyet etmektir.

Aslında o işin aslı vakit ayırmamaktır. Sürekli bir şeylerden şikâyetçi olma alışkanlığını günlük hayatımıza fazlasıyla yerleştirmiş bulunmaktayız. Gün içinde önem vermemiz gereken birçok aktiviteye de bu alışkanlık yüzünden zaman ayıramıyoruz. Zamanı iyi yönetemiyoruz ve sürekli bir şeylere vaktimizin kalmamasından şikâyet ediyoruz. Ancak günü iyi planlamak ve okumaya da vakit ayırmak sadece başlamak ve denemekten geçiyor. Bahanelerin arkasına sığındığımız müddetçe herhangi bir ilerleme kaydedemeyecek ve her şeyi ertelemeye alışacağız.

Okumaktan uzak durmamız ve alışkanlık haline getiremememizin bir başka sebebi de bir türlü ne okuyacağımızı bilememizdir. Farklı kaynakları ve türleri her defasında deneriz ancak okuma hevesi ile yola çıkan bir insanın yanlış bir eserle başlaması durumunda çabuk sıkılacak ve kendini kitaplardan uzaklaşmış olarak bulacaktır. Onlarca edebi eserin arasında okuma zevklerimize uymayan eserleri seçmek kaçınılmaz olabiliyor. Bu yüzden yapacağımız seçimler okuma zevkimizi ve alışkanlık kazanmamız konusunda büyük etkiler bırakabiliyor. Bu gibi durumlarda yapmamız gereken birkaç adımla daha sağlam bir şekilde okuma alışkanlığı kazanmayı deneyebilirsiniz. Peki ya okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmalıyız?

Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Neler Yapmalıyız?

Gelelim asıl sorumuza. Okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmalıyız? *Kitaplar hakkında fikir sahibi olun. Yanlış eserlere başlayıp yarım bırakmak istemiyorsanız, okuyacağınız eser hakkında spoiler almadan bilgiler toplayın. Eğer olay örgüsünün ya da içeriğinin hoşunuza gideceğini ve size bir şeyler katabileceğini düşünüyorsanız. O kitabı okumaya o zaman başlayın.

*Kitapları tamamlamak adına hedefleriniz olsun. Bu bazen bir süre hedefi olabilir bazen kitabı bitirdiğinizde yazacağınız bir özet olabilir. Kitabı bitirmek adına psikolojik üstünlüğü sağladığınızda, kafanızı olay örgüsüne verebilecek ve kendinizi kitabın iç dünyasında bulacaksınız.

*Okuma köşesi oluşturun. Size ait bir köşe oluşturun ve burayı kitap okuma konforu adına düzenleyin. Teknolojik aletlerden uzak ve sakin bir ortamda kendinizi okumaya kaptırmak mükemmel bir his olmakla beraber bu alışkanlığı size sağlayabilecek yöntemlerden birisidir.

*Kitaplık oluşturun. Raflarınızda göreceğiniz farklı türlerden kitaplar okuma iştahınızı artıracak ve bitirme isteği doğuracaktır. Tüm kitaplarınız adına oluşturacağınız büyük okuma hedefleri de sizler için itici güç olacaktır.

Okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmalıyız? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Tüm bu adımlarla beraber okuma alışkanlığı kazanmanızı temenni ederim…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.