Mıknatıs Çeşitleri Nelerdir?
Mıknatıslar manyetik bir alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel ve kobalt gibi malzemeleri kendine doğru çekebilen, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere etki etmeyip bazı metalleri ’de itebilen bir malzemedir.
Bu farklı özellikleri ile mıknatıs çeşitleri endüstriyel amaçlar için kullanılır. Mıknatıslar farklı elementlerden yapılarak 3 farklı tipte kategorize edilmişlerdir. Bunlar ise kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslardır. Her türün kendine has özelliktedir.
1.Kalıcı Mıknatıs
Kalıcı mıknatıslar, mıknatıslandıktan sonra manyetik alanı oluşturabilen mıknatıs türleridir. Bu nesneler demir, kobalt ve toprak materyallerinin bazılarını içermektedir. Kalıcı mıknatısların en önemli özelliklerinden biri ise uzun süre gücünü kaybetmeden kalabilmesidir.
- Neodimyum Demir Bor (NdFeB)
Bu mıknatıs dünyadaki en güçlü mıknatıs olarak bilinmektedir. Lantanit serisinin dördüncü üyesi olup nadir toprak metallerinden biri olarak kabul edilir. Bu mıknatısın ürün yelpazesi oldukça geniş olup kendi içinde kalite olarak değişmektedir. N27, N30 N33, N35, N42, hatta N52 ye kadar son derece yüksektir. Kullanım alanları ise fizik, kimya, makina, endüstri sanayi ve birçok alanda kullanılmaktadır.
- Samaryum Kobalt (SmCo)
Bir tür nadir toprak mıknatısı olan SmCo mıknatısı, sıcaklığa ve oksidasyona karşı yüksek direnç gücüne sahiptir.
- Alnico
Yukarıda belirtilen iki manyetik mıknatısa nazaran manyetikliği kolayca kaybolabilen bir türdür.
- Seramik veya Ferit
Demir, oksit, baryum veya stronsiyum bileşenlerinden oluşup üretilen manyetik malzemedir.
2.Geçici Mıknatıslar
Manyetik maddede sürekli ya da geçici olabilir. Manyetik alan ortadan kalktıktan sonra mıknatıs özelliğini kaybeder buna geçici mıknatıslar denmiştir.
3.Elektromıknatıslar
Elektromıknatıslar elektrik akımı sayesinde manyetik alan üreterek demir ve metal maddeleri kendisine çekebilen bir üründür. Mıknatısların iki yönü vardır. Kuzey kutbu ve güney kutbu değiştirerek kolayca yönlendirilebilir.