Melisa Çayının Zararları Nelerdir?
Melisa çayının zararları nelerdir? Melisa çayının insan metabolizması açısından faydaları saymakla bitmediğini gibi aynı şekilde çeşitli yan etkileri de vardır. Melisa, sedatif ilaçlar ile tiroid ilaçları ile beraber etkileşime girer uykusuzluk ya da kaygı açısından ilaçlar kullanılıyorsa şayet melisa çayı kesinlikle tüketilmemelidir. Tiroit rahatsızlıkları mevcut ise eğer hekim tavsiyesi ve hekimin vermiş olduğu beraberinde kullanılması gerekecektir. Emzirme ya da hamilelik dönemleri içerisinde tüketilmemelidir.
Nane familyasından olan Melisa halk dilinde oğul otu limon nanesi olarak bilinmektedir. Kokusu biraz limonu andıran Melisa yazın ufak çiçekler açarak olgunlaşır. Melisa bitkisi genelde çay olarak kullanılmaktadır sakinleştirici özelliğinden dolayı tercih edilen bitki çayıdır.
Melisa çayının belirgin özelliği diğer çaylarında etkisini hissettirmesidir. Papatya, ıhlamur kuşburnu gibi çayların etkilerini Melisa çayı da göstermektedir.
Melisa çayında birçok yararlı maddeler yer alır en önemlileri demir, çinko, kalsiyum, potasyum lif bulunan melisa çayı eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Özellikle mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Melisa çayı kurutulup hazırlanarak demlenmelidir.
Melisa Çayını Nasıl Demlemeli?
Pek çok kişi melisa çayının nasıl demlendiği konusunda da arayış içerisindedir. 1 fincan kaynamış suya 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa otu eklenir 10 dakika bekletip demleyip süzülerek içilir.
Melisa Çayının Zararları Nelerdir?
Her şeyin fazlasının olduğu gibi bitkilerinde zaman zaman fazla kullanılması sonucu zararları görülebilir. Günlük olarak 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Fazla tüketildiğinde ciltte alerjik reaksiyonlar oluşabilir kaşıntı kızarıklık gibi etkileri fazla içildiğinde ortaya çıkabilir.
Aşırı tüketim sonucu bulantıya sebep olabilir. Melisa çayı hamile ve emziren annelerde doktora danışmadan kullanılmamalıdır. İlaç kullanan kişilerin hekime danışmadan tüketmemesi önerilir. Melisa çayının 15 yaşından ufak çocuklara verilmesi doğru değildir. Melisa çayının 10 gün boyunca içilmesi önerilmez çayın ara vererek belirli zamanda içilmesi yarar sağlar.