Maymunlar Ne Yer?
Maymunlar ne yer? Maymunların yediği yiyecekler nelerdir? Maymunlar nasıl beslenir? Bu ve benzeri sorular, maymunlara yönelik merak içerisinde olan çok sayıda kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu hayvanlar, hayvanlar aleminin en ilginç hayvanları arasında yer almaktadır. Maymunlar, insanlara benzeyen davranışlarıyla ve zekasıyla dikkat çeken, çok sevilen ve bazı insanlar tarafından evcil hayvan olarak beslenen hayvanlardır.
Yapılan araştırmalar sonucunda Dünya ‘ da maymunların 264 farklı türü olduğu tespit edilmiştir ve bu maymunların bazı türleri çok zekidir. Memeli sınıfı ve primatlar takımına giren bu canlılar bazı bilim insanları tarafından insanoğlunun atası olarak gösterilmiş ve evrimin bir kanıtı olarak öne sürülmüştür.
Maymunlar Hakkında Bilgiler
Bu canlılar, omurgalı hayvanlar sınıfına dahil ve yassı şeklinde beş parmağa sahip hayvanlardır.
Zeki, sosyal ve meraklıdırlar. Taklit etme içgüdüleri gelişmiştir.
Maymunlar insanlara hizmet edecek şekilde yetiştirilebilmektedir. Özellikle küçük yaşlarda eğitilmeleri daha olasıdır. Japonya’ da bir restoranda maymunlar garson olarak kullanılmaktadır. Asya ülkelerinde ise maymunlar dallardaki meyveleri toplamak amacıyla eğitilir ve çalıştırılırlar.
Maymunlar büyüdükçe daha haşin davranışlar sergileyebilmektedirler.
Maymunlar doğal yaşamlarında, birbirlerinin tüylerini temizlerler. Bu davranışları arkadaşlık ve aile bağlarını güçlü tutması için yapılan bir eylemdir. Bazı gelişmiş maymun türleri ise meyveleri topladıktan sonra yıkayıp öyle tüketirler.
Maymunlar arasında tek eşlilik nadir görülür fakat Güney Amerika ‘da yaşayan Titi maymunları tek eşli yaşam sürerler. Ayrıca diğer hayvanların aksine maymunlar, dört sene boyunca yavrularını yanlarından ayırmazlar.
Maymunlar Ne Yer? Maymunların Yediği Yiyecekler
Maymunların iki ana türü olduğu kabul edilir: Eski Dünya maymunları ve Yeni Dünya maymunları. Yeni Dünya maymun türünün diğer adını ” yassı burunlu maymun” olarak görmekte mümkündür. Eski Dünya Maymun türünün diğer adı ise karşımıza “dar burunlu maymun “olarak çıkar. Yeni Dünya maymunları, Eski Dünya maymunlarına göre küçüktür.
Bazı maymun türleri:
- Makak Maymunu
- Goril
- Şempanze
- Sarı Babun
- Mandril
- Uzun Burunlu Maymun
- Kara Başlı Örümcek Maymun
- Beyaz Yüzlü Saki
- Cüce İpek Maymun
Maymunların Yaşam Alanı
Asya, Afrika ve Güney Amerika kıtaları onların yaşam alanıdır. Sıcak ve rutubetli ormanları, ağaç aralarını severler. Bazı türleri ise dağlık ve kayalık alanlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Genellikle Ekvator’ un 40◦ kuzey ve 40 ◦güney enlemleri arasında bu canlılara rastlayabiliriz. En çok yağmur ormanlarında bulunurlar. Eski Dünya maymunları Afrika ve Asya‘dan gelirken, Yeni Dünya Maymunları Güney Amerika ‘da yaşarlar. Bazı maymun türleri ise evcilleştirilebilmektedir. İnsanlara uyum sağlayıp beraber yaşayabilmektedir.
Bazı turistik bölgelerde turistler, maymunlardan oldukça çekinmektedir. Çünkü maymunlar, turistlerin çantalarında yiyecek olduğunu düşünerek boş gördükleri çantaları alıp kaçabilmektedir. Bu sebepten dolayı maymunların yaşadığı ülkelerde kişisel eşyalara dikkat edilmesi tavsiye edilir. Maymunların nasıl çoğaldığı ile ilgili bilgi edinmek isterseniz eğer, maymunlar nasıl çoğalır? Yazımıza da göz atabilirsiniz.
Maymunlar Nasıl Beslenir?
Genel olarak vejetaryen diyete sahiptirler. Maymunlar genel olarak ağaçta yaşadıkları için çiçek, meyve gibi besinleri tüketmeyi tercih etseler de bazı türleri bu besinlerin yanında böcek, karınca gibi besinleri tüketebilirler. Hatta bazıları da kuş ve yumurta gibi hayvansal besinleri tüketebilmektedir. Muz en çok sevdikleri yiyecek olarak bilinir. Fakat muzun kabuklarını sevmezler ve tüketmezler. Kabuklarını soyduktan sonra yerler.
Şempanzeler ise diğer maymunlardan farklı olarak hem ot hem de et yiyebilme özelliğine sahiptirler. Hepçil hayvanlardır. Sürü halinde yaşarlar ve organize bir şekilde grup kurarak başarılı bir şekilde avlanırlar ve kolombus gibi maymunları tüketirler. Bazı kişiler ise maymunların sadece muz yediğini düşünmektedir. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi maymunlar muzu çok sevseler de, muz dışında ekstra çok sayıda besin ile beslenebilmektedir.