Maun Sûresi
Maun sûresi Kur’an-ı Kerim içerisinde geçen kısa sûreler arasında kabul edilir. Farz namazlarında 5 vakit muhakkak ki okunur. Halk arasında “Eraeytellezi” olarak bilinir. Kur’an-ı Kerim’de 107.sûre olarak indirilmiştir. Maun sûresinin konusu ise mükafat ve ceza günü geldiğinde bu günü inkar eden kimselerin hallerinden söz edilir. Oldukça faziletli bir sûredir. İçerisinde yetim ve yoksullardan söz eder. Yetimi itip kakanlar ile yoksulu doyurmaya yanaşmayanlardan söz edilir.
Maun Sûresinin Okunuşu
Maun sûresinin okunuşu:
Bismillahirrahmânirrahîm.
Era’eytellezî yükezzibü biddîn
Fezâlikellezî, yedu’ulyetîm
Velâ yehüddü alâ ta’âmilmiskîn
Feveylün lilmüsallîn
Ellezîne hüman salâtihim sâhûn
Ellezîne hüm yürâûne
Ve yemne’ûnelmâ’ûn
Maun Sûresinin Türkçe Meali:
Maun suresinin Türkçe meali:
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
Gördün mü o dine yalan diyeni?
İşte yetimi itip kakan odur!
Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.
Fakat veyl o namaz kılanlara ki,
Namazlarında yanılmaktadırlar.
Onlar ki, gösteriş yaparlar.
Ve yardımlığı sakınır (zekatı vermezler).
Maun sûresi iniş sırasına göre 17, Kur’an’daki sırasına göre 107.sûredir. Tekasür sûresinden hemen sonra Kafirun suresinden hemen önce nazil edilmiştir. Mekke’de inen Maun sûresi içerisinde geçen 4. ve 7. ayetlerin o dönemde bulunan Mekkeli münafıklara yönelik indirildiği söyleniyor.
Maun Sûresinin Konusu Nedir?
Maun sûresi hesap gününü ve Allah’ın nimetlerini inkar edenler amellerini gösteriş için yapan riyakar ve çift karakterli insanlar tasvir edilmiştir. Din konusunda alay edenler samimiyetsizler, kötü ahlaklı olanlar için önemli mesajlar bulunur. Muhatabına yönelik dini yalanlayanı gördüğünü ifadesi dikkat çeker. Ayet içerisinde yoksulu doyurmak şöyle dursun yoksunun malına göz dikmekten onların hakkını aramamaktan bahsedilir. Özellikle hem yoksulu hem de yetimi itip kakanlar, yoksul doyurmak istemeyenler, namazını huşu ile kılmayanlar gösteriş için yapanlar ile ceza gününü inkar edenler den bahseder.