Magnezyum Eksikliği Nedir? Magnezyum Eksikliği Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Magnezyum eksikliği nedir? Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum insan sağlığı açısında elzem önem taşımaktadır. Magnezyum eksikliği diğer adıyla hipomagnezemi, zaman içerisinde insanların kalp rahatsızlıklarından depresyona kadar giden bedensel ve ruhsal dinamiklerinde bozuklukların yaşanmasına yol açmaktadır. Peki magnezyum fakirliğinin sebebi nedir? Belirtileri nelerdir?
Magnezyum Eksikliği Nedir?
Öncelikle magnezyum eksikliği nedir? Sağlıklı bir insan vücudunda 25 gram magnezyum bulunmaktadır. Bunun %99’u kemik ve kıkırdak dokuda yer almaktadır. %1’i ise kandadır. Ancak bu mükemmel oranda en ufacık bir azalma bile mineralin enzimatik rollerinde ve buna bağlı işlevlerinde bozulmalara yol açmaktadır. Nihayetinde ise magnezyum eksik kalanlar bazı gariplikler hissetmeye başlamaktadır.
Erken bulgular arasındaki bu garip değişimler; yorgunluk, karıncalanma, kaslarda oluşan kramp ve seğirme, uyuşma ve hipertansiyon epileptik nöbetler magnezyum eksikliği şüphesini doğurmaktadır.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
İnsanların son yıllarda dengesiz beslenmesi, uyguladıkları modern diyetler, işlenmiş gıdalar, topraktaki yetersiz magnezyum ve buna bağlı hipomagnezemi ürünler mineral alımını azaltmaktadır. Buna bağlı kişilerde ortaya çıkan magnezyum eksikliği belirtileri ise şöyledir;
- Kas Titremeleri ve Spazmları
Magnezyum, hücre içindeki kalsiyumun seviyesini düzenler. Ancak magnezyumun yetersiz olması, kalsiyumun fazla akışıyla kas sinirlerini aşırı uyarmasına neden olur. Bu da kaslarda seğirme, titreme ve kramplara yol açmaktadır. Stres ve aşırı kahve tüketimine bağlı değilse eğer en belirgin magnezyum eksikliği belirtileridir.
- Ruhsal Bozukluklar
Magnezyum yoksunluğu yaşayan kişilerde zihinsel uyuşma ve duygu eksikliği görülmektedir. Mineralin eksikliği daha da artarsa deliryum ve komaya kadar ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar, magnezyum seviyesindeki düşüklüğün depresyona ve kaygıya yol açtığını göstermektedir.
- Osteoporoz
Magnezyum noksanlığı, osteoporoz riskini arttırmaktadır. Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, magnezyumun yetersiz olması kemik kütlesinin azalmasına yol açmaktadır. Her ne kadar insanlar üzerinde net bir veriye ulaşılamasa da araştırma sonuçları şüpheleri güçlendirmektedir.
- Yüksek Tansiyon
Yapılan araştırmalar, magnezyumun yetersiz olmasının kan basını arttırdığı yönündedir. Bu bağlamda beraberinde yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları belirtileri görülmektedir.
- Yorgunluk
Herkes genel olarak hayat telaşından kaynaklı yorgundur. Ancak buradaki yorgunluk ne yapılırsa yapılsın bitmek tükenmek bilmeyen bir bezginlik halidir. Bu tarz şikayetlerde kaslarda güçsüzlük ve halsizlik magnezyum eksikliği belirtileri arasındadır.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur? Günlük Magnezyum Dozu Ne Kadar Olmalıdır?
Magnezyum eksikliği neden olur herkesin bilgi edinmesi gereken önemli bir konudur. Vücudumuzdaki magnezyum emici kandida, parazitler, bakteriler, mantarlar ve bağırsak flora bozuklukları büyük oranda mineral kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple kişinin varlığını sürdürebilmesi için her gün magnezyum takviyesi alması gerekmektedir. Bunun için yetişkin bir bireyin günlük alması gereken magnezyum miktarı erkekler için 400 mg, kadınlar için ise 310 mg’dır.
Magnezyum Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Hipomagnezemiden kaynaklı diyabet, kronik ishal, kas iskelet sistemi bozuklukları, çölyak, kalp hastalıkları, depresyon ve fibromiyalji gibi pek çok ciddi sağlık sorununun önüne geçmek mümkün. Magnezyum eksikliğine ne iyi gelir derseniz eğer doktorunuza danışarak Mg Glisinat, Mg Taurate, Mg Threonat, Mg Sitrat kullanılabilir. Doğal magnezyum deposu besinler ise şöyledir;
- Koyu yeşil sebzeler
- Tahıl ürünleri
- Balık
- Badem,
- Fındık
- Fıstık
- Ceviz
- Soya fasulyesi
- Kuşkonmaz
- Soğan
- Domates
- Havuç
- Kereviz
- Pırasa
- Gravyer peyniri
- Hurma
- Kara turp
- Ayçiçeği
- Kakao
- Muz
- Dil balığı
Magnezyum eksikliği durumlarında bu besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinler, magnezyum eksikliğinin giderilmesine katkı sağlayacaktır. Sizler için magnezyum eksikliği nedir? Magnezyum eksikliği neden olur? Sorularına sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Ayrıca sitemizin sağlık bölümünde farklı makalelere de ulaşabilirsiniz.