Genel Bilgi ve İçerikler

Madde Madde Besin Öğeleri

0

Madde madde besin öğeleri için hoş geldiniz.. Vücudumuz fonksiyonlarını yerine düzgün getirebilmek için besinlere ihtiyaç duyar.İnsanın gereksinimi olan besin öğelerinin sayısı yaklaşık 50 dir ve bu besin öğeleri kimyasal yapılarına ve vücuttaki etkinliklerine göre 6 grupta toplanır. Peki bu besin öğeleri neler ve bu öğelere ne kadar ihtiyaç duyuyoruz?

Madde Madde Besin Öğeleri

Protein

Hücrelerimizin ve enzimlerin yapısı proteinden oluşur. Büyüme ve gelişmenin sağlanması için proteine ihtiyaç duyulur. Hücrelerin bölünmesi ve çoğalması için gereklidir. Vücudumuzda anlık eksiklerin giderilebileceği miktarın haricinde bir protein deposu yoktur. Bu sebeple hücrelerin kendini yenileyebilmesi, bölünebilmesi ve çoğalabilmesi için günlük olarak protein alınmalıdır. Günlük alınan enerjinin %15 i de proteinlerden alınmalıdır. Protein hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur. Ancak vücuttaki sindirilebilme özelliğine göre gruplandırılır. Yumurta, süt ve et ürünlerindeki proteinler vücutta %98 oranında sindirilir. Bunlar iyi kalite protein grubundadırlar. Tahıllarda ve kuru baklagillerde bu aran %80 civarındadır. Bunlar da düşük kalite protein grubundadırlar. Bedensel gelişim için protein tüketimi oldukça önemlidir.

Karbonhidrat

Karbonhidratlar vücutta kolayca sindirilebilir ve enerjiye dönüştürülebilir. Karbonhidratlar sindirilerek glikoza dönüştürülür. Glikoz iste bütün hücrelerin enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacının %55-60 ı karbonhidratlardan alınmalıdır. Karbonhidrat ihtiyacının sağlıklı bir şekilde giderilmesi için bu besin öğesinin kuru baklagiller, tam tahıllar, sebze ve meyvelerden alınması önerilir.

Yağlar

Yağlar vücuda en çok enerji veren besin öğesidir. 1 gram yağda 9 kcal enerji bulunur. Sağlıklı beslenmek için günlük enerji ihtiyacının %25-30 u yağlardan karşılanmalıdır. Yağlar vücutta farklı bölgelerde farklı görevler alırlar. Deri altındaki yağlar vücut ısısını korur. Organ çevresindeki yağlar organı korumada ve bazı hormonların salgılanmasında görev alır.

Vitaminler

Vitaminler metabolizmayı düzenler ve vücut direncini destekler. Doğal yollarla alınması sağlık açısından önemlidir. Eğer haricen kullanmak istiyorsanız kesinlikle bir uzmandan bilgi almanızı öneririz. Vitaminlerin sayıları 20 ye yakındır ve vücudun farklı bölgelerinde vücut direncine destek olmak için görev alırlar.

Mineraller

Fosfor ve kalsiyum kemik ve diş gibi sert dokuları oluşturan yapı taşları sodyum ve potasyum vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar . Bazı mineraller enzimlerin bileşiminde de yer alır. İnsan vücudunun %5 i minerallerden oluşur. Sağlıklı büyüme ve gelişim için önemli bir yere sahiptir.

Su

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur. Su; besinlerin sindiriminde, dokulara taşınmasında, zararlı atıkların atılmasında ve vücut ısısının dengelenmesinde görev almaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.