Genel Bilgi ve İçerikler

Konya Gezilecek Yerler Turistik Yerler

0

Konya gezilecek yerler turistik yerler şeklinde, genel olarak Konya’ya ilk defa gelecek olan kişiler arayış içerisinde olmaktadır. Hatta yıllardır Konya’da olmasına rağmen, yazımızın devamında belirtmiş olacağımız çok sayıda yeri, belki de ilk defa duyan kişiler de olacaktır. Sizlere öncelikle Konya’nın kronolojik tarihinden söz etmek isteriz.

Konya kronolojik tarihi, günümüze kadar uzanan tarih boyunca dünyanın en önemli geçmişe sahip,  içinde derin kültür ögelerini barındıran şehirlerinden biridir. 1958 senesinde James Mellaart, David French ve arkadaşları tarafından bulunan Çatalhöyük, keşfedilmiş çok eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezidir. Dünya ölçüsünde Çumra Çatalhöyük, ilk defa yerleşik hayata geçildiği, yemek kültürünün hayata geçtiği, ardından ilk defa ateşin kullanıldığı, tarımın yapıldığı ve vahşi hayvanların saldırısına ortak savunma yapıldığı merkez olarak tanınmaktadır.

1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı’ndan önce Anadolu üzerine keşif düzenleyen Müslümanlar ve Anadolu’yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonrası Anadolu’nun büyük bir kısmı ile birlikte Konya‘yı da bir Müslüman Türk şehirleri arasına almışlardır.

Müslümanların özellikle Anadolu’ya yönelmelerindeki temel gaye Hz. Peygamber (s.a.v)’in İstanbul’un fethine dair müjdelere mazhar olabilme hedefleri olmuştur. Konya fethedildikten sonra İslâm kültürünün etkili olduğu dönem başlamıştır.

Konya’nın Tarihsel Gelişimini Etkileyen Önemli Medeniyetler

  • Ö. 8. Yüzyıl: Hitit Medeniyeti
  • Ö. 7. Yüzyıl: Frig ve Kimmerler Medeniyeti
  • Ö. 6. Yüzyıl: Lidyalılar
  • Ö. 5. Yüzyıl: Pers Medeniyeti
  • Ö. 4. Yüzyıl: Makedonlar
  • Ö. 1. Yüzyıl: Roma Medeniyeti
  • S. 7. Yüzyıl: Sasaniler ve Müslüman Araplar
  • 1077-1307: Selçuklu Medeniyeti
  • 1307-1465: Karaman oğulları Beyliği
  • 1465-1923: Osmanlı Medeniyeti
  • 1923- : Cumhuriyet

Konya Gezilecek Yerler Turistik Yerler

Beklentilerinizi çok aşağılarda tutarak gittiyseniz Konya’ya, hem gezilecek yerleri hem de turistik yerleriyle sizleri şok edebilir.

Diğer adıyla Mevlana’nın şehri Konya, sevgi ve hoşgörü merkezi olarak biliniyor. Adına anlatılar, hikâyeler etrafında gelişen efsanevi kişiliği ile bilinen Nasreddin Hoca’nın da yaşamına şahitlik etmiş, köklü tarihi ve kültürü ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerden birisidir.

Konya gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir coğrafiye sahip. Sadece kültür turizmi için değil inanç turizmi için de her yıl binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor.

  1. Konya Mevlana Müzesi

Konya’ya geldiğiniz zaman gidilmesi gereken konumlardan ilki olmalı.  Şahane tarihi bir mekân olmakla beraber maneviyatı paha biçilemeyecek kadar yüksek bir müzedir. Girişler ücretsizdir ancak çok uygun bir miktara girişte müzeyi dinleyebileceğiniz elektronik rehber kiralayabilirsiniz.  Günümüzde pandemiden dolayı namaz kılma yeri ve müze kısımları kapalı sadece türbesi açık. Konya’da Bulunan Eski Mevlana Dergâhı 1925 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. “Mevlana Türbesi” olarak da anılır.

  1. Konya Bedesten Çarşısı

2000 yıllık mazisiyle Konya’nın tarihine şahitlik etmiş yaşayan bir miras. Burası tarihi Bedesten Çarşısı. Sultanların, dervişlerin ve bilgelerin ayak izlerini taşır bu tarihi çarşı. Hz. Mevlana’nın dergâhının yanı başında Konya sosyal hayatının birikimidir. Tarihi camilerin yanı başında sıcak samimi ve bizden olan alışveriş kültürü bedesten çarşısında yaşatılır.

Giyim, ayakkabı, bitkisel ürünler, çeyiz, gıda, ahşap dokuma gibi onlarca farklı alanda binlerce ürün bedesten dükkânlarında müşterilerini bekler. Kalaycı ustalarının maharetle kalay yaptığına şahit olabilirsiniz. Bakır kaplarının zamana yenilmediğini ama yenilendiğini burada görürsünüz.

  1. Konya Kyoto Japon Parkı

Belediye tarafından girişi ücretsiz işletilen Kyoto Japon Parkı sizlere sanki Japonya’daymış gibi bir his veriyor. İçerisinde Japon tarzı kamelyalar, çok çeşitli bodur ağaçlar, çiçekler, yürüyüş yolları, havuz ve renkli balıklar var. Yorulduktan sonra belediyenin işlettiği çok ucuz manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burası biçilmiş sizin için kaftan.

  1. İnce Minare Taş Ve Ahşap Eserleri Müzesi

İnce Minareli Medrese ya da diğer adıyla Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Selçuklu İlçesi’ndedir. Kapalı bahçe, tek eyvanlı ve tek katlı medresedir;

İnce minare Taş Ve Ahşap Eserleri Müzesi, çok zarif bir sanat eseridir. Özellikle kapısındaki taş işçilik kişi üzerinde hayranlık ve gurur uyandırıyor. İçerideki Anadolu Selçuklu simgesi olan çift başlı kartal heykeli en önemli eser olarak biliniliyor. Sizlere şunu söylüyoruz İnce minare Taş Ve Ahşap Eserleri Müzesi mutlaka uğranması geren noktalardan birisi.

  1. Konya Sille Köyü

Sille Köyü, Konya şehir merkezine ortalama 8 km uzaklıkta. Merkez ilçelerinden olan Selçukluya bağlı bir yerleşim yeri olan Sille Köyü’ne navigasyon yardımı ile hiç zorlanmadan ulaşabilirsiniz. Burası sadece tarihi değeri olan bir yapı olmasıyla değil, Hıristiyan âlemi için önemli bir kilise olması sebebiyle de ön plana çıkıyor. Costantin’in annesi Heleni tarafından 327 yılında inşa ettirilen Aya Eleni Kilisesi, günümüze kadar pek çok kez onarılmıştır.

  1. Konya’da Alâeddin Camii

Konya’da Alâeddin tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş olup eski Türk mimarisini güzelce yansıtan yapıdır. Konya’nın en büyük ve en eski camisidir. Gerçekten çok özel Selçuklu mekânıdır.

Alâeddin Camii aynı adlı tepenin üstünde aslında Selçuklu Devletinin yönetim merkezi olan yerdedir. Başkent Konya’nın tam merkezidir. Konya iç kalesi Alâeddin tepesinin de içinde kaldığı alandır. Surlar yıkılmış, külliye içinde kalan diğer yapılar da bir şekilde yok olmuş. Yatay bir camidir. İç avlusunda 11 Selçuklu Sultanının mezarlarının olduğu bir türbe vardır.

  1. Konya Aziziye Camisi

Mevlana’ya yakın, Çarşı içinde bulunan Konya’nın en güzel camisi diyebiliriz. Osmanlı eseri camları kapısından büyü akustiği olan Aziziye Camii Sultan Abdülaziz ile annesi Pertevniyal Valide Sultan’ın maddi desteğiyle 1872 yılında başlatılmış, 1874 yılında ise tamamlanmıştır. Aziziye Camisi klasik Osmanlı mimarisi ile Barok mimari üslubunu karışım ile yapılmış camidir. Konya‘ya geldiğiniz zaman muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir duraktır. İbadete açıktır girişler serbesttir, kadınlarımız için namaz kılma yeri ayrı bir bölümdedir.

Konya’nın Lezzetleri

Mevlana şehrine gidince aç kalmak olmaz tabii ki. Gezilecek mükemmel yerleri kadar damak tadınıza hitap eden yemekleri mükemmel bir mutfağı da var Konya’nın. İşte sizler için Konya’da yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler. Listenin en iyi üçünü sizlere aktarıyoruz:

  1. Kebapçı Dedeler 1929

Konya’nın bedesten hanlarının içinde bulunan temiz ve lezzetli bir yer. Bamya çorbasını, kebabını ve saç arası tatlısını mutlaka deneyin. Kesinlikle bamya çorbasını için.  Bizim bu tasfiyemiz üzerine giden kişiler mutlaka bu yazımızın altına yorum atacaklardır. Fiyatlar biraz ortalama üstü ama denemeye değer.

  1. Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant

Menü olarak Mevlâna zamanına ait yemekler ağırlıkta. Konya yöresel yemeklerinden de örnekler sunan bir işletmedir. Etli pidesi bıçak sırtı ve fırın kebabı başta olmak üzere çok lezzetli menülere sahiptir. Tamamen sıla özlemi anlayışla hizmet veriyor. Garsonlar yemekler hakkında çok güzel bilgiler veriyorlar. Bir de buna Mevlevi müziği eklenince o tarihi yaşamamak mümkün değil. Bu tip ortamı beğeniyorsanız mutlaka gidin.

  1. Kandil Etli Ekmek & Tirit Evi

Konya Karatay’da olan bu mekânın meşhur lezzeti Tirit Etli Ekmeği ve Bıçak Sırtı’dır. Osmanlı şerbetini içmeyi unutmayın. Pide ve benzerleri arasında bu mekânda yiyeceğiniz bıçak arası en iyi yemek olacaktır. Ayran toprak bardak ile sunulmakta. Tarihi bir binada yer alan lokanta güzel bir dekora sahip.

Konya’nın keşfedilecek birçok özelliği var, mutlaka deneyimlemeli ve gezip görmelisiniz, biz sadece başlıca yerleri seçtik.

Konya gezilecek yerler turistik yerler genel olarak bu şekildedir. Ayrıca isterseniz Kapadokya gezilecek en güzel yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.