Ketojenik Diyette Yasaklı ve Serbest Besinler
Ketojenik diyette yasaklı ve serbest besinler nelerdir? Şeker ketojenik beslenmenin baş düşmanıdır. İçinde şeker olan hiçbir ürün mutfağınızda olmamalı. Bu şekerler paketli gıdaların içeriğinde bolca kullanıldığı için bu ürünleri tüketirken içeriklerine çok dikkat etmek gerekir. Paketli gıdalarda en çok yanılgıya sebep olan konu diyet ürünlerdir. Diyet ürünlerin içinde yüksek miktarda şeker olabilir. Ürünlerin etiketlerini, içeriklerini okumak çok önemli bir önlemdir.
Ketojenik Diyette Yasaklı ve Serbest Besinler
Ketojenik diyette yasaklı ve serbest besinlerden bahsedeceğiz sizler için. Şeker denildiğinde aklınıza sadece sofra şekeri gelmesin. Tüketemeyeceğiniz diğer şekerli gıdalar arasında bal, reçel, pekmez de gelmektedir çünkü hepsinin içeriğinde şeker olduğunda yüksek karbonhidratlı besinler arasında ilk sırayı almaktadırlar.
Ketojenik Diyette Baklagiller
İçerdikleri yüksek karbonhidrattan dolayı her türlü bakliyat bu beslenmede yasaktır. Bakliyatlar her ne kadar yüksek lif içerseler de yüksek karbonhidratlı besinler kategorisindedir. Aşağıdaki listede çeşitli bakliyatlar ve içerdikleri karbonhidrat miktarını görebilirsiniz.
Nohut 25-30 gr
Mercimek 20-25 gr
Barbunya 25-30 gr
Fasulye 25-30 gr
(Değerler 100 gr üzerinden verilmiştir.)
Un ve hamur işi
Unlu mamullerin hepsi ketojenik beslenmede yasaktır. Tam buğday unu, çavdar unu ya da kepekli un fark etmez, hepsi çok yüksek karbonhidratlı gıdalardır. Son zamanlarda çok popüler olan yulaf ve yulaf ezmesi ketojenik beslenmede yeri olmayan besinlerdir. Az miktarda kullanıp ketosisten çıkmayacağınızı düşünmek yanlıştır. Ketojenik beslenmede yeni bir beslenme düzeni, hayat tarzı benimsiyorsunuz. Un ve türevleri bağırsak floranızda oluşturma istediğiniz yeni düzeni alt üst edecektir. Sadece düşük karbonhidratlı beslenmede belirli miktarlarda tüketebilirsiniz.
Ketojenik Diyette Kök sebzeler
Ketojenik diyette kök sebzeler kullanılır mı? Kök sebzeler de yine yüksek karbonhidratlı gıdalar kategorisinde yer almaktadır. Patates, havuç, pancar ve turp ketojenik beslenmede kullanmadığımız sebzelerdir..
Yüksek karbonhidratlı sebzeler
Kök sebze olmasa da içeriğindeki şekerden dolayı bazı sebzeler de yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı tercih edilmemeli ya da çok az miktarlarda tüketilmelidir. Yüksek karbonhidratlı sebzelerden özellikle ketojenik beslenmenin ilk aylarında sakınmak ketosise girmenizi kolaylaştıracaktır. Bu sebzeler soğan, mısır, bezelye uzak durmanız gereken besinlerdir.
Ketojenik beslenmeye yeni başladığınızda salatalık, lahana ve yeşil fasulye de bir süre tabağınızda bulunmasa iyi olabilir. Ketosise girip alışma sürecini geçtiğinizde bu sebzeleri çok rahat tüketebilirsiniz
Ketojenik Diyet ve Meyveler
Orman meyveleri, çilek ve yaban mersini dışındaki meyveler ketojenik beslenmede yasaklılar listesindedir. Meyvelerin çok büyük kısmı yüksek miktarda şeker içermektedir. 100 gr elma, kivi ve armutta 12 gr, muzda 21 gr karbonhidrat vardır. 1 elma yerseniz günlük karbonhidrat alım miktarınız hızla yükseleceği için ketosisten çıkabilirsiniz.
Ketojenik Beslenme Süt ve yoğurt
İlk aylarınızda uzak durmanız gereken besinlerin arasında süt ve yoğurt gelir çünkü karbonhidrat miktarları yüksektir. Yoğurdun ev yapımı olması içindeki karbonhidrat miktarını azaltmaz. Bir bardak sütte 10 gr, bir kâse yoğurtta 9,5 gr karbonhidrat vardır. Ancak ketojenik beslenmede uzun bir süre geçirdikten sonra bir miktar süt ve yoğurt tüketebilirsiniz.
Ketojenik Beslenmede Gizli şeker içeren gıdalar
Kolalar, gazozlar, meyve suları ve meyveli sodalar çok yüksek şeker içermektedirler. Bazı soslar da yine içeriklerindeki şekerden dolayı uzak durulması gereken gıdalardır. Yer fıstığı ve kaju sınırlı miktarlarda tüketilmesi gereken kuru yemişlerdir. Her ikisi de baklagiller ailesinden olduğu için biraz fazla tüketildiğinde ketosisten çıkmanıza sebep olurlar. Bu listeye alkollü içecekleri de ekleyebiliriz.
Ketojenik beslenmeye başladığınızda ilk başlarda nelerden uzak durmanız gerektiğinden çok, neleri yiyebildiğinize odaklanın. Uzak durmanız gereken besinlerin bir kısmını ilerleyen zamanlarda belirli miktarlarda tüketmeye başlayabilirsiniz. Önce hedefiniz ketosise girip yağ yakmak, alışmak, adapte olmak. Sonra ufak esnekliklerle devam edebilirsiniz.
Ketojenik diyette serbest ve yasak besinlerden sizler için bahsetmeye çalıştık. Ankara diyet yemek sitesi üzerinden daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.