Genel Bilgi ve İçerikler

Ketojenik Diyet

0

Ketojenik diyet, son dönemlerde oldukça popüler bir diyet olarak göze çarpar. Ketojenik diyetin ilk oluşturulma amacı, bazı hastalıkların tedavi edilmesi iken daha sonradan fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için de uygulanan bir diyet türü haline gelmiştir. Diğer diyet modelleri ile karşılaştırıldığında ketojenik diyette günlük alınan enerjinin besinlere dağılım oranları farklıdır. Karbonhidratlı besinlerin oranı daha düşük, orta derecede protein içeriği ve yağ oranı son derece yüksek içerikli bir diyettir.

Araştırmalara konu olan bu diyet modeli, irçok hastalığın tedvai sürecinde beslenmeyi düzenlemek amacı ile kullanılmıştır. Son zamanlarda zayıflama yöntemi olarak da kullanılmakla birlikte vücuda bazı zararları olduğu da gözlemlenmiştir. Uygulaması ve uzun süre sürdürülebilirliği zor bir diyettir.  Bu nedenle de uzman doktor kontrolünde uygulanması tavsiye edilir.

Ketojenik Diyet Ne Demek?

Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein bakımından fakir olan bir diyettir. Hatta büyük bir bölümü yağlardan oluştuğunu söylemek mümkündür. Yağ oranının yüksek, karbonhidrat ve protein oranının aşırı düşük olması diyetin uygulanmasını zor ve vücut için riskli hale getirebilmektedir.

Karbonhidratlar arasında en çok bilinen ve en çok tüketilen ekmek, tahıllar ve unlu mamüllere karşı ketojenik diyet oldukça karşıdır. Kaymak, mayonez ve krema gibi yağlı besinler ise diyetin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Hastalıkların tedvai sürecinde de uygulaması yaygın olan ketojenik diyet; epilepsi krizlerini azaltırken metabolizma , Parkinson, Alzheimer, beyin ve sinir, otizm, mitokondriyal hastalıklarının tedvai sürecinde oluşlu etkiye sahiptir.

Ketojenik Diyet Yiyecekleri Nelerdir?

Ketojenik diyet uygulamasında bazı besinlere kesinlikle izin verilmezken bazı besinlerin tüketimi şiddetle tavsiye edilir. Bu kural doğrultusunda ketojenik diyet yapan kişiler;

  • Kırmızı ve beyaz et,
  • Yumruta,
  • Mantar,
  • Süt haricinde tam yağlı süt ürünleri,
  • Fındık, fıstık ve benzeri gibi kuruyemişler,
  • Hindistan cevizi, doğal yağ ve benzeri gibi ya ve yağlı ürünler,
  • Zengin lif kaynağı olan domates ve sebzeler tüketerek beslenebilirler.

Bu besinlere karşı olarak ketojenik diyet uygulamasında şekerli, unlu besinler ile birlikte salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalar, patates ve mısır gibi karbonhidratlı besinler tüketmemelidir.

7 günlük ketojenik diyet listesi sayfasına da göz atabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.