Genel Bilgi ve İçerikler

Humira (Adalimumab) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

0

Humira (Adalimumab), vücutta iltihaplanmaya neden olabilecek bir sitokin olan tümör nekroz faktörü (TNF) bloke ederek çalışan bir anti-TNF ilaçtır.

Humira genellikle, romatoid artrit , psoriatik artrit , ankilozan spondilit , sedef hastalığı ve hidradenitis süpürativa (Köpek Memesi) gibi birçok inflamatuar hastalığı tedavi etmek için kullanılır.

Humira ayrıca yetişkinlerde ve çocuklarda Crohn hastalığı , jüvenil idiyopatik artrit , ülseratif kolit ve üveit tedavisinde kullanılır .

Ne Kadar Sürede İşe Yarar ?

Çoğu hasta 2 ila 12 hafta içinde semptomlarından kurtulmaya başlar.

Sonuçlarınız, tedavi edilmekte olan hastalığınızın şiddetine, tedaviye tolere edilebilirlik ve kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak değişecektir

Humira Kilo Aldırır Mı?

TNF, oreksini baskılayarak iştahı azaltır. Humira ise TNF’nin etkilerini yok eder. Dolayısı ile Humira kullanan insanlar genel olarak daha fazla yemek yerler ve daha çok kilo alırlar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda anti-TNF ilaç kullanan insanların 12 hafta içerisinde ortalama 5,5 kg kilo aldıkları bulunmuş.

Humira Nasıl Kullanılır?

Humira deri altına enjekte edilerek kullanılır. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı size bu ilacı kendi başınıza nasıl doğru şekilde kullanacağınızı öğretecektir.

Herhangi bir enfeksiyon belirtiniz varsa bu ilacı kullanmaya başlamayın. Talimatlar için doktorunuzu arayın.

Humira için doz programı oldukça değişkendir ve hastalığınızın şiddetine bağlıdır. İlacın doz bilgisini mutlaka uzman bir doktor ayarlamalıdır.

Humira kendi saklama kabının içinde mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Eğer seyahat etmeyi planlıyorsanız bu ilacı oda sıcaklığında maksimum 25 °C’ye (77 °F) kadar, 14 güne kadar saklayabilirsiniz. Humira Kaleminiz veya kullanıma hazır enjektörünüz oda sıcaklığına ulaştıktan sonra buzdolabına kaldırılsa dahi 14 gün içerisinde kullanılmalıdır.

Yan Etkiler

Humira direk olarak bağışıklık sisteminizi etkiler. Bağışıklık sisteminin içerisindeki spesifik bir sitokin olan Tümör nekroz faktörü alfa’yı (TNF-alfa) bloke ettiği için bağışıklığınızın enfeksiyonlar ile savaşma yeteneğinizi azaltır. Bu ilacı kullanan kişilerde bakteri, virüs veya mantar kaynaklı enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Bu yüzden Humira reçete edilmeden önce doktorunuz sizden tüberküloz testi isteyebilir.

Humira ile tedavi öncesinde veya sırasında, ateş, titreme, ağrı, yorgunluk, öksürük, cilt yaraları, ishal veya idrar yaparken yanma gibi enfeksiyon belirtileri varsa doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir lenfoma semptomunuz varsa hemen doktorunuzu arayın :

  • ateş, şişmiş bezler, gece terlemeleri , genel hastalık hissi.
  • eklem ve kas ağrısı , deri döküntüsü , kolay morarma veya kanama.
  • soluk cilt, sersemlik hissi veya nefes darlığı, soğuk eller ve ayaklar.
  • omzunuza yayılabilen üst midenizde ağrı.
  • iştah kaybı, az miktarda yedikten sonra tokluk hissi, kilo kaybı .
  • yeni veya kötüleşen sedef hastalığı (deride kabarık, gümüşi pullanma).
  • cildinizde iyileşmeyen bir yara veya şişlik.
  • sepsis belirtileri – kafa karışıklığı, titreme, şiddetli uyuşukluk, hızlı kalp atışları, hızlı nefes alma, çok hasta hissetme.
  • karaciğer problemleri – vücut ağrıları, yorgunluk, mide ağrısı, sağ üst mide ağrısı, kusma, iştahsızlık, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı, sarılık (cildin veya gözlerin sararması).
  • lupus benzeri sendrom – eklem ağrısı veya şişmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, güneş ışığında kötüleşen yamalı deri rengi.
  • sinir sorunları – uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi , görme sorunları, kollarınızda veya bacaklarınızda zayıflık.
  • tüberküloz belirtileri – devam eden öksürük, kilo kaybı (yağ veya kas) ile ateş.

Daha yaşlı yetişkinlerin (65 yaş üzeri) adalimumab kullanırken enfeksiyon veya kanser geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.

Humira kullandıktan sonra bu ve buna benzer semptomlarınız var ise mutlaka doktorunuzla görüşün.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.