Gökyüzü Neden Renk Değiştirir?
Gökyüzü neden renk değiştirir? Gökyüzü ilk çağlardan beri ihtişamı ve güzelliği ile insanları kendine çekmiştir. İlk insanlar cennete yaşadıklarına inandıkları tanrılara ibadet ettiler ve onlardan bazı şeyler istediler. Bu istekleri genelde yağmurun yağması ya da güneşin doğmasıydı. İlk insanlar gündelik işlerini gökyüzünün durumuna göre ayarlarlardı. Günümüzde de durum çok farklı değildir. Gökyüzünün neden renk değiştirdiği astronomi biliminin de ilgilendiği bir alandır.
Gökyüzü Neden Renk Değiştirir?
Gökyüzü günün değişik zamanlarında farklı renklerde görülür. Gökyüzünün rengi gündüzleri mavi, geceleri siyah olur. Bu; ışığın dünyaya geliş açısı, kırılımı, dalga boyu, atmosferdeki yansıma gibi çeşitli sebeplere bağlıdır.
Güneş ışınları yeryüzüne gün batımı ve gün doğumunda eğik olarak gelir. Eğik olarak gelen ışın öğle saatlerinde dik olarak gelen ışına göre atmosferde daha fazla yol almıştır. Çok sayıda renkten oluşan ışın atmosferde yol aldıkça daha fazla madde ve tanecik ile temas halinde bulunur. Bu da farklı renklerden oluşan ışının atmosferde daha çok saçılmasına sebep olur. Saçılan ışının kırmızı renk dışındaki renk tonları atmosfer tarafından emilir. Diğer renkler soğurulduğundan ve kırmızı renk soğurulmadığından gün batımında atmosferin rengi kırmızı tonlarında olur.
Öğle saatlerinde ise güneş ışığı atmosfere dik gelir. Dik olarak gelen ışın atmosferde daha az yol kat eder ve en parlak haliyle görülür. Bu da güneşi tepede parlak sarı ve beyaz renkte görmemize neden olur.
Gökyüzü Neden Mavidir?
Atmosfer su, hidrojen, oksijen, azot gibi pek çok farklı madde ve elementten oluşur. Güneşten gelen ışınlar atmosfere girdiğinde dağılıp atmosfere saçılmaya başlar. Bu saçılma işlemi güneş ışığını oluşturan her renk için farklı oranlarda gerçekleşir. Mavi renk atmosferde güneş ışınını oluşturan diğer renklere göre daha az oranda saçılır. Bu da gökyüzündeki mavi renk tonunun diğer renlere göre daha yoğun oranda bulunmasına sebep olur. Bu nedenle gündüzleri gökyüzünü mavi renkte görürüz.
Gökyüzünün geceleri siyah olmasının nedeni ise geceleri güneşin kaybolmasıdır. Güneşten gelen ışın olmadan gökyüzünde renk göremeyiz. Çünkü uzayda güneş ışınlarını atmosferdeki gibi dağıtıp saçacak bir atmosfer bulunmaz. Geceleri güneş olmadığından direkt olarak gördüğümüz şey uzayın kendi rengidir. Bu da siyah renktir.
Gökyüzü Neden Mor Değildir?
Bu soruya verilecek en kısa cevap gökyüzünün renginin mavi olmasıdır. Güneş ışınlarını oluşturan her rengin kendine özgü farklı bir dalga boyu vardır. Atmosferde, mavi ve mor gibi kısa dalga boylu ışıklar kırmızı ve yeşil gibi uzun dalga boylu ışıklardan daha az saçılır. Mor ve mavi renk arasında ise mavi renk ışıklar mor ışıklara göre daha kısa dalga boyuna sahiptirler. Bu sebeple atmosferdeki mor renk mavi renge göre daha fazla saçılır ve dağılır. Bu da atmosferdeki mor renk oranının mavi renk oranına göre daha düşük olmasına sebep olur.