Elmanın faydaları ve zararları nelerdir? Şüphesiz ki elma günlük hayatta oldukça fazla tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Elma yemenin çokça faydası bulunuyor. Bu tüketim bazen zararı da beraberinde getirebiliyor. Sade yemek dışında, tatlılarda da kullanılmaktadır. Elma içerisinde bolca su ve lif bulundurmaktadır. Yediğimiz elmanın bize olan etkilerini biliyor musunuz? Günde bir elma doktoru uzak tutar diye bir inanış bulunmaktadır. Bu inanışın tamamen doğru olması bir yana daha birçok özellikleri bulunur. Diğer bir yandan ne yazık ki elmanın zararları da bulunur.
Elmanın Vücuda Olumlu Etkileri
Elmanın vücuda sağladı olumlu etkiler ile başlayalım. Kilo vermeye çalışanlar için diyet listelerinde kesinlikle bulunan bir meyvedir. İçerisinde bulunduğu lif sayesinde kan şekerini dengeleyerek tokluk hissine sebep olur.
Bu sebepten dolayı kilo kayıplarında önerilmektedir. Kalp hastalıkları için önemli bir role sahiptir. Kolesterol ve kan basıncı dengesine etki etmektedir. Araştırmalar sonucunda her gün elma tüketimi kalp hastalığından ölme riskini azaltmakta olduğu göstermektedir.
Elmanın içerisinde bulundurduğu polifenoller, pankreasdan salgılanan insülin üretimine yardımcı olur. Bu sayede hücrelerde ki doku hasarını önlemeye yarar. Bu sayede tip 2 diyabet riskini azaltmaktadır. Kan şekerin seviyesini de böylelikle dengeler. Elmada bulunan bir lif türü olan pektin vücuda prebiyotik görevi sağlar.
Prebiyotiğin sindirim sistemine desteği ile de sindirim hastalıklarına yardımcı olur. Bundan dolayı elma kabızlığı önleme de önerilmektedir. İçerisinde ki antioksidan etkisi ile de kanseri önlemeye de yardımcı olmaktadır. Alzheimer hastalığına da iyi gelmektedir.
Elmanın Vücuda Zararları
Elma faydasının yanında fazla tüketimi vücuda zarar vermektedir. Elmanın çekirdeği tüketilmemelidir. İçerisinde bulundurduğu siyanür ile çok tehlikelidir. Elma alerji açısından da oldukça insan vücuda etki edebilir. Kaşıntı, döküntü ve nefes darlığı gibi insanlarda belirtiler gösterebilmektedir.
Elmanın asidik yapısı sayesinde ağızda da bazı sorunlara neden olmaktadır. Dişlerde plak oluşumu bunlardan biridir. Elma yedikten sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Elma suyu tüketirken de etken maddesinin feksofenadine olduğunu bilmelisiniz. Bu madde alerji ilaçlarıyla etkileşime girmektedir. Bu yüzden ilacın vücuda emilimini zorlaştırır.
Elmanın Kalorisi Ne Kadar?
Bir adet ora boyda bir elmanın kalorisi 90 kcal’dır. Bu miktar oldukça azdır. Bu yüzden diyet listelerinde fazlaca görürüz. İçerisinde karbonhidrat, lif, c vitamini, potasyum, k vitamini, bakır, manganez, A vitamini, E vitamini, B2 ve B6 vitaminlerini barındırır. Bunların dışında antioksidanlarda oldukça fazladır. Kersetin, kateşin, floridzi ve klorojenik asit gibi antioksidanlar bulunmaktadır. Daha detaylı bir şekilde elmanın faydaları ve zararları nelerdir? Sorusuna cevap vermek isteriz.
Elmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Öncelikle elmanın faydalarından başlayabiliriz. Ortalama bir elma kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde yaklaşık olarak 156 kalori gelmektedir. Yüksek miktarda C vitamini ve mineraller içermesi elmayı sağlığın temsilcisi yapmaktadır. Elmanın faydalarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kilonuzu kontrol etmenizi sağlar.
- Zayıflamak isteyenleri daha uzun süre tok tutarak daha az kalori almalarına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak florasında iyi bakterilerin çoğalmasını sağlar. Bu sayede bağırsak sağlığı iyileşir.
- Serbest radikallerle savaşacak antioksidanlar içerir.
- İçeriğindeki antioksidanlar kalp hastalıklarına karşı korur.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Özofagus, meme, göğüs, kolon ve yumurtalık dahil olmak üzere bir çok kanser türüne karşı koruma sağlar.
- Göğüsten gelen öksürüğün iyileşmesine yardımcı olur.
- Akciğer sağlığını geliştirir.
- Elmayı sadece yemek değil cildimize uygulamakta olumlu etkilerinden faydalanmamızı sağlar.
- Sivilce tedavisine yardımcı olur.
- Elma posasının gözlerde bekletilmesi ise gözlerdeki yorgunluğu alır.
- Elmanın içeriğinde bulunan maddeler astım tedavisine yardımcıdır.
- İçeriğindeki antioksidanlar akciğerleri oksidatif stresten korur.
- Elmanın içeriğinde bulunan klorojenik asit ve kateşinin maddeleri, mide zarının ağrı kesiciler sebebiyle yaralanmasının önüne geçer.
- Elma suyu ise yaşa bağlı olarak gelişen beyin deformasyonlarını yavaşlatmaktadır.
- Elmanın düzenli olarak regl döneminden önce kullanması krampları engellemektedir.
Elma Yemenin Zararları
Peki elma yemenin zararları nelerdir? Her iyi şeyin herkese iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bazı besinler ne kadar sağlıklı olursa olsunlar yine de bazı kişilere karşı olumsuz tepkiler yaratabilir. Diğer bir yandan faydalı diye bir besinden çok fazla tüketmek de yine kötü etkileyebilir. Elmanın da bu tür zararları söz konusudur.
- Eğer lifli gıdalar tüketilmiyorsa, düzenli elma yemeğe başlandığında şişlik ve hazımsızlık şikâyetleri gelişebilir.
- Alerjik reaksiyon geliştirebilir. Özellikle huş ağacına alerji olan kimselerde sıklıkla elma alerjisi de görülmektedir.
- Bu kadar sağlıklı olan elma ne yazık ki en kirli meyvelerin başında yer almaktadır. Bu sebeple elma tüketimi pestisit maruziyetine sebep olur.
Elma Nerelerde Kullanılır?
Peki elma nerelerde kullanılır? Elma, kullanım alanı son derece geniş bir meyvedir. Cildi canlandıran ve doğal bir görünüm sağlayan maske yapılabilir. Elmadan, elma kurabiyesi, elma pastası, elma tatlısı yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra elma, meyve tabaklarını süsleyen en önemli meyveler arasında yer alır. Vücuda vitamin sağlaması amacıyla kullanılır. Ayrıca elmadan meyve suyu da yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra elma sirkesi, elma pekmezi de yapılabilir.
Elmanın faydaları ve zararları nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.