Genel Bilgi ve İçerikler

Duvar Kaç Kat Boyanır?

0

Duvar kaç kat boyanır? Duvarlar, yaşadığımız ve bize barınma ortamı sağlayan mekânların temel yüzleridir. Mekân içerisinde tasarım yaparken, duvar elemanı tasarımı etkileyen en önemli unsurlardandır. Duvarın rengi ve dokusu gibi özellikleri tasarımınızda göz önünde bulundurmanız gereken özelliklerdir.

Duvarlar, yaşadığınız mekân içerisinde ambiyansı etkiler ve tasarımınıza hareket katmaktadır. Bir sürü duvar tasarım türü bulunmaktadır. Bunlardan en kullanışlı olanı duvarlarınızı renklendirmektir.

Boya badana yapmak tasarım ve dekorasyonun yanında duvarların daha temiz görünmesine, rutubet ve nemi önlemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca seçilen boya türüne göre duvarda belli sebeplerden dolayı oluşan ufak lekeleri kolayca çıkarabilmeyi de sağlamaktadır.

Duvarları boyamak, sanılandan daha basittir. Doğru uygulamalar sırası ile takip edildiğinde dileyen herkes rahatlıkla boya badana yapabilir. Renklerle uğraşmayı seven kişiler için boya badana yapmak bir terapi gibidir.

Duvar Kaç Kat Boyanır?

Boya Badana Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle boya badana yapacağınız yerdeki eşyaların üzerini örtmeniz ya da mümkünse oda içerisinden çıkarmanız yararlı olacaktır. Eşya olmadığında hareketleriniz sınırlanmayacağından duvarlarınızı boyamak daha kolay olacaktır.

Boyanızın zemin kaplamanızın üzerine damlama ihtimali yüksek olacağından zemininizi de branda ile kaplamanızda fayda var.

Tavan ve duvarın birleşim yerlerinde, kapıların ve pencerelerin pervazları gibi boyanın bulaşmasını istemeyeceğiniz yerleri maskeleme bandı yapıştırabilirsiniz.

Boya badana yaparken seçilen malzemeler de önem taşımaktadır. Boya seçiminde duvarınızın pürüzlü veya pürüzlü oluşu, nemli bir ortam olup olmayışı ön planda tutulmalıdır. Eğer pürüzsüz bir duvarınız varsa parlak boyaları tercih edebilirsiniz ancak duvarınız pürüzlüyse mat bitişli boyalar pürüzleri kapatacağından tercih sebebi olabilir. Genel olarak ise yarı mat yarı parlak boyalar her anlamda daha kullanışlı olmaktadır. Parlak ve yarı parlak boyalarda temizleme işlemi de kolay yapılmaktadır.

Fırça seçimi de çok önemlidir. Duvar, tavan, kapı ve pencere pervaz kenarları ile süpürgeliklerin kenarları için kullanılan fırçalar birbirinden farklı olmalıdır. Duvar ve tavan için, duvarın genişliği ile doğru orantılı bir büyüklükte rulo fırça, pervaz ve süpürgelik kenarları içinde ince uçlu fırçalar kullanabilirsiniz.

Duvar Kaç Kat Boyanır

İlk olarak duvarınızı nemden ve rutubetten korumak amaçlı ya da duvar önceden boyanmış ise yeni üzerine astar boya atılmaktadır. Astar boyayı duvarınızın özelliğine göre seçebilirsiniz.

Astar boya, önceden koyu renge boyanmış duvarları açık renge boyamadan önce sürülmelidir. Böylece açık renk boya daha sağlıklı ve güzel görünecektir. Eğer duvarlarınızda nem ve rutubet vb. gibi bir problem yoksa ya da duvar önceden açık bir tonda renkle boyanmış ise isteğinize göre astar boya kullanmayabilirsiniz.

İkinci işlem olarak, astar kuruduktan sonra boyanızı rulo fırçanız ile duvarlarınıza uygulayabilirsiniz. Boyanızın ilk katında kapatıcılık fazla olmayabilir. Boyanın yapısı ve fırçanızın özelliğine göre duvarınızda fırça izleri olması normaldir.

İlk kat boya kuruduktan sonra 2. kat boyanızı tekrar uygulayabilirsiniz. Boyanızın kapatıcılık özelliğine göre eğer 2. katta kapatıcılık sağlandıysa 3. katı atmanıza gerek yoktur. Ancak kapatıcılık sağlanmadıysa 3. katı da atabilirsiniz.

Duvar kaç kat boyanır? Sorusuna sizler için iyi bir cevap vermeye çalıştık. Son olarak, duvarınıza boya badana yaparken astarla birlikte 2-3 kat boya atmanız yeterli olacaktır. Böylece ton eşitliği yakalayarak daha sağlıklı bir görüntü elde ederek duvarlarınızla odanızda farklı bir ambiyans elde etmiş olacaksınız.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.