Genel Bilgi ve İçerikler

Doğum Çeşitleri Nelerdir?

0

Doğum çeşitleri nelerdir? Tüm anne adaylarının en merak ettiği ve de en stresli olduğu konulardan biri de bebeğini nasıl dünyaya getireceği düşüncesidir. Her kadının gebelik süreci farklı seyreder. Hatta bir annenin birinci çocuğunun gebelik süreci ile ikinci çocuğunun gebelik süreci de birbirinden farklı seyreder. Yaklaşık 40 hafta kadar süren bu gebelik sürecinde en doğru ve en sağlıklı doğum şekline kadın doğum uzmanı ile birlikte karar verilmesi gerekir.

Doğum Şeklini Belirleyen Etmenler

Günümüzde doğum şeklini belirleyen etmenler şu şekildedir:

  1. Kasılmalara rağmen rahim ağzının açılmaması,
  2. Doğum sürecinin uzaması,
  3. Bebeğin anne karnında duruş pozisyonu,
  4. Anne adayının kanama durumu,
  5. Bebeğin kilolu olması,
  6. Anne adayında var olan bazı hastalıklar

Doğum Çeşitleri Nelerdir?

Gelelim asıl sorumuza ve cevabına. Doğum çeşitleri nelerdir?

  1. Vajinal (Normal/Doğal) doğum,
  2. Sezaryen doğum,
  3. Epidural (Prenses) doğum,
  4. Suda doğum,
  5. Erken doğum

1.Vajinal (Normal/Doğal) Doğum

En doğal doğum şeklidir. Anne de oluşan kasılma sonucu rahmin açılarak bebeğin doğum kanalına düşmesi sonucu gerçekleşen doğum çeşididir. En önemli yararı annenin çok kısa bir süre içinde toparlanıp iyileşme süreci geçirmesi ve süt hormonlarının daha hızlı salınması sonucu annenin emzirme sürecini daha kolay yaşamasıdır.

2.Sezaryen Doğum:

Doğuma bağlı komplikasyonların oluşabileceği, normal doğumun riskli olduğu ya da daha önceki çocuklarını sezaryen doğum ile dünyaya getirmiş kadınlarda uygulanan sezaryen doğumda, annenin karnı ve rahminde kesi açarak bebeğin alındığı cerrahi bir operasyondur.

  1. Epidural Doğum: Halk arasında ağrısız doğum olarak da adlandırılan epidural (prenses) doğumda, annenin belinden aşağısını uyuşturmak için, belinden omuriliğe yerleştirilen bir kateter yardımı ile anestezi enjekte edilmesiyle gerçekleşir. Bu doğum sürecinde anne adayı bebeğinin doğum sürecinin her anına tanıklık edebilmektedir.

4.Suda Doğum

Genel amacı anne adayına ilaç verilmeyerek, sadece kan akışını düzenleyip, kaslarının gevşemesini sağlayarak anne adayının suyun altında bebeğini dünyaya getirdiği bir doğum şeklidir.

5.Erken doğum

26. Gebelik haftasından sonra ve 37. gebelik haftasından önce doğumun gerçekleşmesidir. Bu doğum şekli riskli olmakla birlikte erken tanı ve tadavi ile gerekli önlemler alınarak sağlıklı bebeklerin dünyaya getirilmesi mümkündür.

Doğum çeşitleri nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.