Dağlar Neden Var?
Dağlar neden var? İnsanoğlu fıtratı gereği sürekli var olanın sebebini, kaynağını merak etmiş ve akla uygun sebepler bulmak istemiştir. İnsanlar neden var? Evren neden var? Biz kimiz? Nereden geldik ve nereye gidiyoruz? Bu gibi sorular zaman zaman her insanın kafasını kurcalamıştır. Bu gibi maddi cevaplarını belki de bulamayacağımız soruların yanı sıra bazı maddi ve fiziki olarak kanıtlanıp cevabına ulaşabileceğimiz sorular da mevcuttur. Bunlardan birisi pek çok insanın mutlaka görmüş olması muhtemel olan bazen devasa boyutlarda bazen de yadırgamayacağımız boyutlarda karşımıza çıkabilen “dağlar” ve dağların neden yaratıldıkları sorusudur.
Dağlar Neden Var?
Dağlar, çevresindeki yüzeyden daha yüksekçe yapılanmış farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkmış kaya kütleleridir. Volkan patlamaları sonucu ortamdaki lavların donması veyahut levha hareketleri bu nedenlerdir. Dünya’nın karasal kısmının %24’lük kısmını dağların oluşturduğu gerçeğini ele alırsak bu kaya kütlelerinin bir hiç uğruna orada bulunmaları mantıksız olacaktır. Ayrıca sadece Dünya yüzeyinde değil diğer gezegenlerde ve sular altında yüzeye çıkamamış dağların varlığı da bu soru üzerinde düşünmemizi etkileyen diğer ilginç gerçeklerdendir.
Hiç düşündünüz mü bu koskoca taş kütlelerinin işlevi nedir? Sadece gerekli taşı ve kumu almamızı sağlayan öylesine yapılar mıdır? Yoksa yeryüzünde, suyun derinliklerinde hatta başka gezegenlerde bile bulunabilen bu kaya parçaları insanlığın, evrenin yararına mıdır?
Elbette evrendeki hiçbir canlı ve cansız varlık bir hiç uğruna yaratılmamıştır. Einstein’ın meşhur “ Eğer arılar ölürse sonraki yıllarda insanlar da ölür” cümlesini illa ki duymuşsunuzdur. Minicik arıların varlığı bile insanlığın devamına bu kadar katkı sağlarken koskoca dağların öylesine var olması düşüncesi mümkün değildir.
Bunun için Kur’an-ı Kerim’de yer alan birkaç ayete de bakmak yerinde olacaktır.
“…Onları(insanları) sarsmasın diye yere de sabit dağlar yerleştirdik.” (Enbiya 31.ayet)
“Biz yeryüzünü bir beşik dağları birer direk (kazık) kılmadık mı?” (Nebe 6.ayet)
Dağların var oluşunun tıpkı beşiğin sabit durmasında görev yapan kazıklar gibi Dünya’yı sabit tutmada görevi olduğu belirtilmiştir. Bu stabilizasyon işlemi olmasaydı Dünya’nın dengesizliğinden ötürü şu an bulunduğumuz konumda olamazdık.
Ve depremlerin daha çok dağlık bölgelerde yaşandığından yola çıkacak olursak dağların sarsıntıyı üzerine çekmesi ile yine karşıt teoriye göre daha az felakete yol açmış olur. Öteki türlü dağlar olmasaydı yeryüzünün tamamı bu sarsıntıyı üzerine çekmek ve hissetmek sorunda kalacaktı ki böyle bir senaryoda yaşamın mevcudiyetinden söz edemeyiz.
Dağlar Neden Sabit Durur?
Dağların varlığını anladıktan sonra bu kaya kütlelerinin neden sürekli sabit durduğunu zamanla yer altındaki köklerinin meydana çıkmasıyla uzamadığını ve büyümediğini merak edebilirsiniz. Eğer böyle bir senaryo gerçekleşmiş olsaydı ( ki Çin-Nepal sınırında bulunan Everest Dağı her yıl ¼ cm uzuyor) uçak ve helikopter gibi hava araçlarının belli bir yükseklikten uçabileceği gerçeğine bakarsak belli bir süre sonra bu uçuşların gerçekleşmesi ve hava yolu seyahatleri imkansızlaşırdı.
Bunun yanında deniz yolculukları da su altındaki dağların uzaması ve büyümesinden dolayı tehlikeli ve zamanla olanaksız hale gelirdi. Bu da günümüzde uluslararası kargo taşınımının büyük kısmının deniz yolu ile yapıldığını göz önüne alırsak ithalat ve ihracat sorunlarına yol açacaktır. Bu esnada dağların kütlelerindeki artıştan ötürü zamanla yer yüzeyindeki yerçekimi artacaktır ve bunun sonucunda rahatça hareket edemez hale gelecek, kanatlı uçabilen hayvanlar uçamaz hale geleceklerdir.
Dağlar neden var? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Sonuç olarak şu an bulunmuş olduğumuz konumda olabilmemizin en büyük nedenlerinden birisi de işte bu kaya parçalarıdır ve hem canlılığın hem evrenin devamlılığı için uygun boyutlarda ve miktarda bulunması şarttır.