Genel Bilgi ve İçerikler

Çay Yapılan Bitkiler ve Faydaları

0

Çay yapılan bitkiler ve faydaları faydaları nelerdir? Hangi bitkilerden çay yapılır? Günün içerisinde içilebilen, çay olarak tüketilebilecek on şifalı bitki ve faydaları sağlığımızı korumaktadır. Ülkemizde çay kültürü oldukça geniş bir yelpazededir. Sabah kahvaltı soframızda başlayan çay içme kültürümüz gece yatana kadar sürmektedir. Arkadaş ortamından kahvehane sohbetlerine, akşam yemeklerinden vapur turlarına hemen her mekânda tüketilmektedir.

Çayın bu kadar çok sevilmesine karşın bazı durumlarda çay yerine içilebilecek daha faydalı bitkiler bulunmaktadır. Hem çayın eşsiz lezzetini tattıracak hem de çaydan alınamayacak birçok faydayı sağlamaktadır. Çay yerine tüketilebilen bitkiler aynı zamanda pratik ve kolay hazırlanabilmektedir. Bitki çayları ve faydalarından yararlanabilmek çay gibi hazırlanabileceği gibi poşet çay olarak da hazırlanabilmektedir. Yanında tarçın, bal, şeker, limon gibi tatlandırıcı gıdalar tercih edilebilir. Bu gıdalar lezzetin yanı sıra faydalarıyla da bitki çayınıza katkı sunmaktadır.

Bitki Çaylarının İnsan Vücuduna Faydaları

Çay olarak tüketilebilecek on şifalı bitki ve faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Doğal bitki çayları uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklardan korunmak için tüketilmeleri önerilmektedir. Hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiği iyice araştırılmalı, uzman doktorlara danışılmalıdır. Tüketilecek çayın günde hangi öğünlerde ve ne kadar içilmesi gerektiği uzmanlara danışılmalıdır. Fazla miktarda veya az miktarda kullanım fayda etmeyeceği gibi zarar getirmesi de mümkün olabilmektedir.

Şifalı bitkiler ve faydalarından bahsedilecekse bunların en başında hastalıktan korunma gelmektedir. İçerdikleri doğal antibiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmama veya tedavisi için tüketilmektedirler. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi durumlarda da olumlu etkiler göstermektedirler. Tansiyon, şeker, kolesterol gibi kronik hastalar doktor tavsiyesiyle bitkileri çay olarak tüketebilirler. Hamile olanlar da bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

Çay olarak tüketilebilecek on şifalı bitki ve faydaları sayılırken anti depresan olarak kullanılmalarıdır. Sinirleri yatıştırma, sakinleştirici özellik gösterme, stres azaltma gibi durumlarda tercih edilebilmektedirler. Bu rahatsızlıklardan doğabilecek uykusuzluk, gerginlik, huzursuzluk sorunlarını da engellemekte ve giderebilmektedirler. Uyku düzensizliği yaşayanlar için doktor tavsiyesiyle beraber bazı çaylar denenmektedir. Bununla birlikte yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara karşı bazı bitkiler olumlu sonuçlar gösterebilmektedir.

Tüm bu rahatsızlıkların dışında kalp çarpıntısı, zararlı toksinlerin vücuttan atımına katkıları bulunmaktadır. Kan basıncının dengelenmesini sağlamaktadırlar. Gaz giderici olarak etkilidirler. Hazımsızlık çekenlerin en büyük yardımcılarındandırlar. Zayıflamak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerden bir tanesi de şifalı bitkilerin çaylarıdır. İdrar sökücü olarak kullanılmaktadırlar. C vitamini kaynağı olarak içilmektedirler. Bağırsakların temizlenmesi, vücut iltihaplanmaları ve vücut ısısı dengelenmesinde yardımcıdırlar. Bunların dışında farklı bitkilerin sayılamayacak kadar çok faydası bulunmaktadır.

Çay Yapılan Bitkiler ve Faydaları

Gelelim asıl sorularımıza. Çay yapılan bitkiler ve faydaları nelerdir? Hangi bitkilerden çay yapılır? Çay olarak tüketilebilecek on şifalı bitki ve faydaları şu şekilde belirtilmektedir:

Ihlamur Çayı: Çaydan sonra en çok tercih edilen bitki çayı ıhlamurdur. Özellikle; grip, nezle öksürük, boğaz ağrısı gibi hastalıklarda ilk tercihtir. Çarpıntı, kan basıncını düşürücü, sakinleştirici ve idrar sökücü faydaları bulunmaktadır. Bal ve limon ile tatlandırılabilir.

Yeşil Çay: En önemli özelliği zayıflatıcı olmasıdır. Öksürüğe iyi gelir.   Antioksidan özelliktedir. Tansiyonun düşürülmesini sağlar ve dinçleştiren bitki çayları olarak bilinmektedir.

Ada Çayı: Adet söktürücü etkisi vardır. Sakinleştirici ve stres azaltıcı etki gösterir. Zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.  Tansiyonu olanların kullanılmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Kuşburnu Çayı: Kabızlığa iyi gelir. C Vitamini desteği sağlar. Şeker, kolesterol ve idrar yolu hastalıklarına birebirdir.

Rezene Çayı: Kabızlık, mide bulantısı ve ağrısını ortadan kaldırır. Gaz gidericidir. Bağırsakların temizlenmesini sağlar. Tüketilirken dikkatli olunmalı ve doktor tavsiyesi istenmelidir.

Papatya Çayı: Uyku bozukluğunun düzenlenmesini sağlamaktadır. Sakinleştiricidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Karaciğeri korur. Diş eti hastalıklarında iyileştirici özelliktedir.

Melisa Çayı: Uyku bozukluğunun düzenlenmesini sağlamaktadır. Sakinleştiricidir. Hazımsızlık çekenlere iyi gelir. Gaz gidericidir. Uçuk virüsüne karşı etkilidir.

Nane Çayı: Gaz gidericidir. Dinçlik verir. Mide bulantısı ve hazımsızlığa iyi gelir. Vücut ısısını yaz ve kış aylarına göre dengeler. Limonla beraber hazırlanıp servis edilmesi önerilir.

Ekinezya Çayı: Kabızlık, öksürük ve soğuk algınlığında tercih edilen bitki çayıdır. Bal ile servis edilmesi tavsiye edilir.

Zencefil Çayı: Vücut iltihaplanmalarında iyileştirici etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığına ve yorgunluğa iyi gelir. Vücuda dinçlik kazandırır. Tadının biraz acımsı olması nedeniyle bal ile servis edilmesi önerilir.

Bitkilerden Yapılan Çaylar Nasıl Hazırlanmalıdır?

Çay olarak tüketilebilecek on şifalı bitki ve faydaları bahsedildiğinde çayların hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Her bitki çayı çay gibi demlenmemelidir. Aktarlar ve doktorların tavsiye ettiği uygun süre ve derecelerde hazırlanmaları gerekmektedir. Fazla ya da az sürelerde hazırlanan çayların tat ve faydası eksik kalacaktır. Uygun demlenme işlemi gerçekleştirildikten sonra çayın tüketilmesi faydalarının daha çok etki etmesini sağlayacaktır.  Bununla beraber bitki çaylarını daha lezzetli hale getirmek için limon, bal, tarçın, şeker gibi gıdalardan faydalanılabilir.

Bitki çaylarının hazırlanırken klor oranı düşük sular tercih edilmelidir. Genel olarak demleme işlemi aynayan su çok az bekletildikten sonra bitki yaprakları atılarak beklenilir. Kuru bitkilerde demlenme süresi on dakika, yaş bitkiler içinse 4-5 dakikadır. Bitki çayları kaynatılmamalıdır çünkü bu besin değerlerini kaybetmesine yol açabilir. Nane, melisa gibi uçucu yağların olduğu bitkiler ağzı açık bırakılmamalı ve kaynatılmamalıdır. Zencefil gibi sert kabuklu bitkiler ise haşlanarak hazırlanmalıdır. Farklı bitki çayları birleştirilerek de karışık bitki çayları ve faydaları elde edilebilir. Farklı lezzet ve faydalı karışımlar tüketilebilir.

Çay yapılan bitkiler ve faydaları nelerdir? Hangi bitkilerden çay yapılır? Sorularına sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Unutmayın ki bazı bitki türleri, çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelmeyebiliyor. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.