Genel Bilgi ve İçerikler

Böbreklerde Sıkıntı Varsa Nasıl Belli Olur?

0

Böbreğin temel işlevi, kanın içindeki  üre, ürik asit gibi toksik maddeleri süzüp vücuttan idrar şeklinde atılmasını sağlar. Böbrek yetmezliği, böbrek çürümesi veya kronik böbrek yetmezliği hastalıkları sonucu böbrekler temel işlevlerini yerine getirememeye başlar. Bunun sonucunda vücudun içinde asit ve toksik madde birikimi artmaktadır. Ayrıca bu maddelerin birikimi ile vücutta çeşitli bozulmalar meydana gelir. Böbreklerde yaşanan sıkıntılar çeşitli belirtiler ile kendini belli eder.

Böbrek Hastalıkları Belirtileri

Böbrek hastalıklarının belirtileri kişinin sağlık durumu ve fiziksel yapısına göre değişkenlik gösterebilir.

  • Yorgunluk, halsizlik
  • Mide bulantısı, kusma
  • İştah kaybı
  • Eskiye göre konsantrasyonda zorlanma
  • Daha az veya çok idrara çıkma
  • İdrarın renginde değişiklikler
  • Vücutta ödem oluşması ve ayaklarda, el bileklerinde şişkinlikler
  • Göğüste hissedilen ağrılar
  • Nefes darlığı
  • Uyku problemleri daha az ve çok uyuma hali
  • Hipertansiyon
  • Kas ağrıları veya kramp özellikle gece saatlerinde
  • Baş ağrısı
  • Böbrek hastalıklarının ilerlemesi durumunda koma

Böbrek Hastalıklarının Tedavisi

Böbrek hastalıkları insanlarda ciddi yan etkiler oluşturabilen bir rahatsızlıktır. Herhangi bir hastalık belirtisi görüldüğünde kesinlikle uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Böbrek hastalıkları için nefroloji alanına başvurmak gerekmektedir. Böbrekte yaşanan rahatsızlıklar -kişinin hastalık evresine bağlı olarak değişiklik gösterse de-  vücutta oluşturduğu tahribat kalıcıdır. Uygun bir tedavi yöntemi ve alınan teşhise göre oluşturulan hayat şekli ile kişi hayatına kaldığı yerden rahat bir şekilde devam edebilmektedir. Bu noktada, GOP Hastanesi uzman kadrosu ve geniş hizmet skalası sayesinde hastaların güvenebileceği bir oluşumdur.

Böbrek  hastalıklarının tedavisi için diyaliz ve ilerleyen durumlarda ise böbrek nakli uygulanmaktadır. Bununla beraber hastalığa uygun bir şekilde beslenme alışkanlığı geliştirmek de  tedaviye yardımcı olacak  bir diğer önemli unsurdur.

Diyaliz Nedir?

Böbrekler temel işlevlerini yerine getirmediği kronik böbrek yetmezliği, böbrek çürümesi veya böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda uygulanan tedavi yöntemine diyaliz denir. Diyaliz, böbreğin gerçekleştirmesi gereken kanın içindeki toksik maddelerin emilimini yapan, sonrasında vücuttan atılmasını sağlayan makinedir. Hastanın durumuna bağlı olarak diyalizde portatif kateter veya büyük bir makine kullanılabilir. Hasta düzenli olarak her hafta veya doktor tarafından belirlenen sıklıkta diyaliz seanslarına gelmesi gerekmektedir. Diyalizin bir alt çeşidi olan hemodiyaliz hastanın vücudunda biriken toksik maddeleri makine tarafından alınıp temizlenip tekrar hastaya verildiği bir tedavi yöntemidir. Hastanın durumuna göre cerrahi müdahale ile vücuduna fistül, kateter veya greft yerleştirilmektedir. Hemodiyaliz, yapay böbrek olarak da adlandırılan hastadan aldığı kirli kanı temizleyip tekrar hastanın dolaşım sistemine bırakır.

Böbrek Nakli Nasıl Gerçekleşir?

Böbrek hastalıklarında uygulanan bir diğer tedavi böbrek naklidir. Nakil sonucunda kişi diyaliz makinesine bağlı bir hayat yaşamaktan kurtulabilir. Fakat böbrek nakli  hastalığın ilerlemesine bağlı olarak  doktor tarafından  karar verilmektedir. Artık diyaliz işlemlerini gerçekleştiremeyecek veya kronik böbrek yetmezliği çeken kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Böbrek Hastalığı Olan Bireyler Nasıl Beslenmelidir?

Böbrek hastalıklarında uygulanan tedavinin yanı sıra tüketilen besinlere de ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Her böbrek hastalığı için  farklı diyetler bulunmaktadır. Böbrek yetmezliğinde beslenme; eğer kişi diyaliz görüyorsa fosfor, potasyum ve sodyum içeren besinlere dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla beraber yemeklerin içindeki tuz miktarını hastaların kesinlikle azaltması gerekmektedir. Ayrıca bütün böbrek hastalıkları için önemli olan diğer konu ise düzenli ve dengeli beslenmektir. Her gün alınan protein oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüksek protein içeren, yeterli miktarda meyve ve sebze tüketilen bir beslenme alışkanlığı kazanmak gerekmektedir. Paketli ve işlenmiş gıdalardan özellikle kaçınılması gerekmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.