Bebeklerde Kabızlık ve Vitaminlerin Katkısı
Bebeklerde Kabızlık ve Vitaminlerin Katkısı
Bir bebeğe bakmak, özellikle neden ağladığını anlamaya çalışırken zor olabilir. Bebeklerde kabızlık, karışıklığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Bebek kabızlığının nedenleri değişir ve muhtemelen mamalarda bulunan veya takviye olarak verilen vitaminlerden kaynaklanmaz. Bebeklerin daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmanın yolları bulunmaktadır.
Emzirilen ve Mama Kullanan Bebeklerde Kabızlık
Demirle güçlendirilmiş bebek formülleri, bebeğin ihtiyaç duyduğu temel vitaminleri ve mineralleri içerir; Mama ile beslenen sağlıklı bebeklerin çoğu vitamin takviyesine ihtiyaç duymaz.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, emzirilen bebekler D vitamini hariç en önemli besinleri anne sütünden alır. Sadece anne sütü yeterli D vitamini sağlamaz ve bebekler güneş ışığına maruz kaldıklarında D vitamini alabilse de ebeveynlerin çoğuna cilt kanseri riskleri nedeniyle bebeklerinin güneşe maruz kalmasını sınırlamaları önerilir. Bir bebeğe herhangi bir vitamin takviyesi vermeden önce bir çocuk doktoruna danışılmalıdır.
Emzirilen Bebekler için Vitamin Takviyeleri
Çocuk doktorları bazen gelişimsel sorunlara neden olabilecek demir eksikliğini önlemek için emzirilen veya prematüre bebekler için demir takviyeleri önerebilir.
Bazı çocuk doktorlarının önerdiği D vitamini içeren popüler sıvı bebek multivitaminleri kullanılabilir. Bu sıvı multivitaminler içerisinde demir takviyesi de bulunmaktadır. Heidi Murkoff’un “İlk Yıl Ne Beklemelisiniz?” Kitabına göre 6 aylıktan sonraki bebekler için florür takviyesi önerilebilir.
Bebeklerde Kabızlık
Murkoff’a göre, bebek kabızlığı emzirilen bebeklere göre mama ile beslenen bebeklerde daha yaygındır. Amerikan Pediatri Akademisi, mama ile beslenen yenidoğanlarda kabızlığı günde bir kereden az yapılan sert dışkı olarak tanımlar.
Emzirilen yenidoğanlarda bu normal olabilir. Kabızlığı tespit etmek bazen zordur, çünkü her bebeğin farklı bir bağırsak hareketi modeli vardır. Genel olarak, dışkı çıkarmaları zordur, ağrılı, kanlı olabilir ve sadece her üç veya dört günde bir ortaya çıkarsa, bir çocuk doktoruna danışılması gerekir.
Kabızlığa Neden Olabilecek Vitaminler Var mıdır?
Vitaminler tipik olarak bebeklerde kabızlığa neden olmaz; bununla birlikte, D vitamini gibi bazı vitaminler aşırı alındığında yan etki olarak kabızlığa neden olabilir.
Birçok anne demirle güçlendirilmiş formül vermekten korkar veya takviyelerin kabızlığa neden olduğu inancına sahiptir.
Bununla birlikte, Amerikan Pediatri Akademisi tarafından Journal Pediatrics’te yayınlanan bir makale, çalışmaların demirle takviye edilmiş mama ile beslenen bebekler arasında düşük demir formüllerine kıyasla kabızlık miktarında fark olmadığını göstermektedir.
Bebek Kabızlığı Tedavisi
Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, çocuk doktorları bebeğe az miktarda su veya kuru erik suyu vererek bebeklerde kabızlık sorununu azaltmaya yardımcı olunabileceğini söylemektedir.
Kuru erik veya armut suyu içeren bebek mamaları da tavsiye edilebilir. Daha büyük bir bebek için tam tahıllı bebek gevreği, yumuşak meyveler ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar da kabızlığa yardımcı olabilir.
Ayrıca annemce.com sitesinde hamilelik ile ilgili yazı da mevcuttur.