Atlar Neden Yorulmaz?
Atlar neden yorulmaz? Atlar, hayvanlar aleminde akıllı, uysal ve sahibine sadık canlılar olarak bilinirler. Atgiller familyasına dahil memeli bir canlıdır. Genellikle “hara ” adı verilen at ahırlarında beslenen bu canlılar, geçmişten günümüze birçok amaç için kullanılmıştır. İnsanlar savaş meydanlarında, yük taşımada, ulaşımda, sporda atlar kullanmıştır. Bu hayvanların aynı zamanda birçok cinsi bulunmaktadır. Binek atı, savaş atı, yük atı…
Yakın geçmişte at biniciliği özellikle kırsal alanlarda oldukça meşhurdu. Çoğu kişi güzel bir ata sahip olmak isterdi. Ve bir yerden bir yere giderken genel olarak at kullanılırdı. Hatta büyüklerimizin çoğunun atlar ile ilgili bir hikayesi de vardır… Fakat motorlu taşıtların artması ve ulaşımın daha da modern bir hale gelmesi ile birlikte at kullanımı son derece azaldı. Atlar neden yorulmaz? Sorusu, genel olarak eğiticimler tarafından öğrencilere de yöneltilmektedir.
Atların özellikleri
Atlar ortalama 20-25 sene kadar yaşayabilmektedirler. Bazı durumlarda bu süre otuz seneye kadar da çıkabilmektedir. Çok hızlılardır ve duygusal, sadık, asil hayvanlardır. Aynı zamanda sahibine karşı itaatkardırlar. Eski çağdaki insanlar atları avlamışlardır ve etinden faydalanmışlardır.
Zeki hayvanlar olarak bilinirler. Duyu organları arasında en gelişmişi gözleridir. Kulaklarını 180 derece kadar çevirebilirler ve aynı zamanda ses tonuna karşı bir duyarlılıkları vardır. Ses tonundan duyguları ayırt edebilecek kabiliyettedirler. Duygusallardır. Hızlı koşarlar ve vücut dirençleri kuvvetlidir. Çok uzun mesafeler boyunca koşabilirler.
Atlar Otçul bir yaşam sürerler.
İnsanlar gibi çoğalırlar ve memeli sınıfına girerler. Genel olarak üç yaşından sonra erginleşirler. Atların uykusu çok hafiftir.
Dizlerini kilitleyerek ayakta uyuyabildikleri gibi yatarak da uyuma özelliğine sahiptirler.
Sıcakkanlı ve soğukkanlı atlar olarak ikiye ayrılmaktadırlar. İngiliz ve Arap atları, sıcakkanlı atlar grubuna dahildirler.
Atın dişisine kısrak, erkeğine aygır denilir. Yeni doğan yavrusu kulun olarak adlandırılır. Büyümüş yavrusuna ise tay denilir.
Atların Renkleri
Yazımızın devamında sizlere atlar neden yorulmaz? Sorusunun cevabını vereceğiz. Hayvanlar alemindeki ilginç canlılardan olan atın farklı renkleri bulunmaktadır. Atın rengine “don” adı verilir. Atın renkleri kendine göre isimler alır.
Ahreç: Kırmızı ile beyaz arası bir renge sahiptir. Kuyruğu ve yelesi ise siyah renge sahiptir.
Al: Kırmızı
Beyaz: Ak
Boz: Kırmızı -beyaz
Doru: Atların gövdelerine baktığımızda kahverengi fakat yeleleri, kuyrukları, ayak uçları siyah renktedir.
Kır: Beyaz fakat siyahlık da vardır.
Kula: Gövdeleri koyu sarı renginde ve yele, kuyruk, ayak uçları siyah rengine sahiptir.
Yağız: Siyah rengine sahip attır.
Atlar Neden Yorulmaz? Atların Yorulmama Sebepleri
Atlar, çok uzun süreli koşsalar bile yorulmak nedir bilmeyen hayvanlardır. Tabii ki bunun da bilimsel bir açıklaması mevcuttur. İnsanlar da dahil birçok canlıda yorgunluğu sağlayan laktik asittir. Laktik asit, yoğun egzersiz yapıldığında ya da yorucu bir işle uğraşıldığında vücutta birikir ve yorgunluk hissini ortaya çıkarır. Böylelikle vücutta yorgunluk ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yüzden laktik asit kaslarda birikince yorgun olduğumuzu anlarız ve yorgunluğumuzun geçmesi için dinleniriz.
Fakat atlarda böyle bir asit olmadığı için ne kadar yorulsalar bile bunun farkına varamazlar. Bu sebeple yorulduklarını hissedemezler ve çatlayıncaya kadar koşabilirler. Çoğu zaman karşılaştığımız bir ifade olan “at çatlaması ” bu sebepten dolayı meydana gelmektedir. Ayrıca atların günlerce, haftalarca, aylarca ayakta uyumadan kalabildiği bilinmektedir. Bu da yorulmadıklarının bir diğer işaretidir. Genel olarak uyudukları zamanda ise dizlerini kilitleyerek ayakta uyumaktadırlar.
Atlar neden yorulmaz? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.