Arabuluculuk nedir? Arabuluculuk sınavı nedir? Ve arabulucu nedir? Arabuluculuk Hukuk Sistemimize, Kanunda Arabuluculuğa elverişli olduğu belirtilen uyuşmazlıklar konusunda, tarafların mahkemeye gitmeksizin uyuşmazlıklarını sulh olarak çözmeleri, mahkeme masrafları yapmamaları, taleplerine bir an evvel kavuşmaları, uzun ve stresli yargılama süreçlerine maruz kalmamaları için getirilmiş, aynı zamanda mahkemelerin yükünü de azaltan bir kurumdur. Arabuluculuk Zorunlu (Dava Şartı) ve İhtiyari Arabuluculuk olarak ikiye ayrılır.
Nasıl Arabulucu Olunur?
En az 5 senelik hukuk fakültesinden mezun olmuş kişiler arabulucu olabilmektedir. Ayrıca arabulucu olabilmek için bakanlık tarafından lisanslanmış olan eğitim kurumlarından hem teorik hem de pratik olarak en az 8 saatlik bir eğitim alınması gerekmektedir. Adalet bakanlığının web sitesinde yer alan ilgili içeriğe göre, arabulucu olabilmek için Türk vatandaşı olmak, mesleğinde en az 5 senelik kıdeme sahip olmak da gerekir.
Kanunda düzenlenmiş olan konularda dava açmadan önce mutlaka Zorunlu (Dava Şartı) arabuluculuk yoluna başvurulması gerekmektedir. Aksi halde bu yola başvurulmadığı için dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden yani incelemeye girilmeden daha en baştan reddedilecektir. İhtiyari Arabuluculuk yoluna ise kanunda arabuluculuğa elverişli olduğu belirtilen hususlarda taraflar isterlerse ve ortak bir arabulucuda anlaşabilirlerse başvurulabilir. Aşağıda dava şartı arabuluculuk kapsamında kalan konular belirtilecektir. Yazımızın devamında arabuluculuk nedir? Sorusuna yönelik daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Arabuluculuk Sınavı Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Arabuluculuk sınavı nedir, arabuluculuk sınavı ne zaman yapılır? Sınav yapılacağı zaman resmi kanallardan duyurulmaktadır. Arabuluculuk eğitimini tamamlamış kişiler arabulucu olabilmek için arabuluculuk sınavında başarılı olmalıdır. 2022 arabuluculuk sınavı 60 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Bu sınav 4 Aralık 2022 tarihinde yapılacaktır.
Sınav belirli illerde yapılır. Arabuluculuk sınavı 2022 yılında Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul (Anadolu/Avrupa), İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van illerinde yapılacaktır. ( adb.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/2022-adalet-bakanligi-arabuluculuk-sinav-ilani15082022105951 ) sayfasında detaylar mevcuttur.
Arabuluculuk Nedir?
Peki arabuluculuk nedir? Günümüzde pek çok farklı alanda anlaşmazlıklar meydana gelebilmektedir. Evli kişilerin boşanma aşamasındaki anlaşmazlıkları, iş için yapılacak ödemelerde anlaşmazlıklar, gayrimenkul anlaşmazlıkları gibi. Bu gibi konularda uzlaşma sağlayan kişilere arabulucu denilmektedir. Arabuluculuk, eski tarihlerden günümüze kadar ulaşmış olan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Arabulucu nedir? Sorusunun cevabı, arabuluculuk nedir? Sorusunun cevabıyla aynı kapıya çıkmaktadır.
Hangi Mahkemede Dava Açarken Arabuluculuk Hizmeti Alınmalı?
İş Mahkemesinde SGK uyuşmazlıkları ve iş kazasından kaynaklı uyuşmazlıklar dışında, arabuluculuk yoluna başvurulması dava açmadan önce zorunludur. İş kazasından kaynaklı uyuşmazlıklar hakkında ihtiyari arabuluculuğa başvurulabilir. Ancak SGK nın taraf olmasını gerektiren hususlar arabuluculuğa elverişli değildir.
Tüketici Mahkemesinde de dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurulması zorunludur.
Ticaret Mahkemesinde de bazı davaları açmadan önce arabuluculuğa başvurulması zorunludur.
Arabuluculuk Yoluna Nasıl Başvurulur?
Birbiriyle anlaşamayan pek çok kişi günümüzde arabuluculuk yoluna başvurmaktadır. Bu yasal bir haktır. Olumsuz herhangi bir davranışta bulunmamak ve hakkı arabulucuyla aramak herkesin yasal hakkıdır. Arabuluculuk yoluna, bulunduğunuz yerdeki Adliyenin Arabuluculuk Bürosuna kimliğinizle giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Size bürodan verilecek bir forma taleplerinizi yazarak bu büro tarafından atanan arabulucunun sizi aramasını bekleyebilirsiniz. Atanan arabulucu Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı tarafsız bir hukukçu olacaktır.
Arabulucu Nasıl Bulunur?
Peki arabulucu nasıl bulunur? Günümüzde neredeyse her ilde bir arabulucu bulunmaktadır. Arabulucu bulmak için avukatlık bürolarının olduğu yerleri inceleyebilir veya Google’da arayış içerisinde olabilirsiniz. Dava açmadan ve arabulucuya başvurmadan önce ayrıntıları gözden kaçırmamak adına ve hak kayıplarının önlenebilmesi için profesyonel bir hukukçu yardımı almak önemlidir. Arabuluculuk nedir? Arabuluculuk sınavı nedir? Sorularına yönelik sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.