Genel Bilgi ve İçerikler

Araba Nasıl Şeritte Tutulur?

0

Araba nasıl şeritte tutulur? Özellikle direksiyon sınavından geçerek ehliyet almaya hak kazanan kişiler, araç kullanımına yönelik çok sayıda soruya bir cevap aramaktadır. Araba kullanırken heyecan yapmamak, ani hareketlerden kaçınmak, soğukkanlı olmak oldukça önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle şerit değiştirirken sağ ve sol aynalarınızı dikkat etmeli, yola mümkün olan en iyi şekilde adapte olmalısınız.

Araba Nasıl Şeritte Tutulur?

Trafikte her arabanın hareket edeceği kısımlar çizgilerle belirlenmiştir ve bu iki çizgi arasına şerit denilmektedir. Bu şeritlerin yapılma amacı; her araba, şeritlerini koruyarak hareket etmesi ve dolayısıyla araçların bir birleri ile çarpışmasını önlemektir. Dolayısıyla sürücüler araçlarını bu şeritlerde tutmak zorundadırlar. Aksi halde araç şeritten çıkar ve kazaya neden olarak çok büyük kayıplara yol açabilmektedir. Özellikle araba kullanmaya yeni başlayan kişiler araçlarını şeritte tutmakta zorlanmaktadırlar.

 Araba Kullanmaya Yeni Başlayanlar İçin Direksiyon Hakimiyeti

Her ne kadar araba kullanmak öğrenilirken direksiyon hakimiyeti önemsiz görünse de, bu konuda yetersiz sürücüler kazalar yapabilmektedirler. Bunun için ehliyet almış olsanız dahi trafiğe çıkmadan önce, trafiğe kapalı ya da trafiğin az olduğu noktalarda direksiyon hakimiyetinizi geliştirebilirsiniz. Direksiyon hakimiyeti kazanan bir kişi trafikte de kolay kolay şeritten çıkmamaktadır. Özellikle yeni sürücüler; pedalı, vitesi kontrol ederken trafiğin akışını gözden kaçırarak şeritten çıkabilmektedirler. Araba kullanmak birden fazla işlemi aynı anda yapmak olduğundan ilk öğrenme süreçleri biraz sancılı geçebilmektedir. Ancak bu öğrenme süreçlerini sorunsuz atlatmak, hem sizin hem başkalarının sağlığı açısından çok önemlidir.

Araç Kullanırken Göz ve El Koordinasyonu

Özellikle şeritten çıkmak gibi bir hatayı yeni sürücüler yapsa da yıllardır şoför olan kişiler de bu hatayı yapabilmektedir. Bunun için sadece direksiyon hakimiyeti kazanmak yetmez. Aynı zamanda göz ve el koordinasyonunuz sorunsuz bir biçimde çalışması gerekmektedir. Bunun için trafiğe uykusuz çıkmamalısınız. Uykulu bir şekilde trafiğe çıkan sürücülerin gözleri kapanmakta, göz ve el koordinasyonlarını yeteri kadar yerine getirememektedir ve dolayısıyla şeritten çıkarak büyük kayıplar vermektedirler.

Bir başka husus ise sürücülerin sağlığıdır. Bunun için araba kullanmaya engel olabilecek herhangi bir rahatsızlığınızın olmaması oldukça önemlidir. Ayrıca yolu rahatlıkla görebilmeniz adına düzenli olarak göz muayenenizi aksatmamanız gerekmektedir. Eğer gözünüzde herhangi bir rahatsızlık varsa bunun önüne geçerek araba kullanmalısınız. Aksi taktirde şeritten çıkmanız yüksek ihtimal dahilinde olacaktır.

Bir başka göz ve koordinasyonunuzu etkileyecek unsur ise; karşıdan gelebilecek güneş ışığıdır. Bu durumda hemen arabanızın güneşliğini indirmeli ve gözünüzü güneşten korumalısınız. Ayrıca trafiğe çıkış saatinizi de eğer imkan dahilinde ise ayarlayarak daha güvenli bir şekilde araç sürebilirsiniz. Bu şekilde seyir halindeyken şeritten çıkma ihtimaliniz çok düşecektir.

Arabanın Periyodik Bakımları

Bir başka dikkat etmeniz gereken husus ise arabanızın periyodik bakımlarıdır. Her ne kadar tecrübeli ve usta sürücü olursanız olun arabanızdaki bir kusur yüzünden şeritten çıkabilir ve kazaya neden olabilirsiniz. Bunun için arabanızın lastiklerini düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Lastiklerinizin hava basıncına bakmalısınız. Trafiğe çıkmadan önce arabanızın tüm camlarını ve aynalarını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir leke yolu görememenize ve şeritten çıkmanıza sebep olmaktadır. Şeritten çıkmanıza sebep verebilecek en büyük ihmallerden birisi de aracınızın rot balans ayarını zamanında yaptırmamaktadır. Bu hususlara da dikkat etmeniz halinde kolaylıkla şeritten çıkmaz ve güvenli bir şekilde aracınızı kullanırsınız.

Araba nasıl şeritte tutulur? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Umarız bu yazımızdan memnun kalmışsınızdır. Sağlıklı, mutlu günler dileriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.