Genel Bilgi ve İçerikler

Araba Nasıl Hareket Ettirilir?

0

Araba nasıl hareket ettirilir? Otomobil kullanmak isteyen çoğu kişi günümüzde bu soruyu sormaktadır. Aktif olarak trafikte araç kullanabilmek adına hem ehliyet sahibi olmak hem de araba kullanmasını bilmek gerekmektedir. Teorik eğitimden ziyade araç kullanabilmenin en önemli adımı, uygulamalı olarak eğitim almaktır.

Ancak yazılı eğitim de sizlere uygulamalı eğitimde bir kolaylık sağlayacaktır. Hareket; bir cismin yer değiştirmesi, bulunduğu ortamdan başka bir ortama gitmesi şeklinde tarif edilebilir. Hareket, genellikle canlılara mahsus bir eylemdir. Cansız varlıklar hareket ettirilecek bir güçle karşılaştıklarında hareket edebilirler.

Arabalar Nasıl Hareket Eder?

Araçların hareketi; motor dediğimiz makinanın bazı yakıtları yakarak hareket enerjisine dönüştürüp tekerleklere iletmesiyle oluşur. Motor gücüyle dönme eylemine geçen tekerlekler hareketi gerçekleştirir. Bu, işin teknik tarafıdır. Birde bu hareketi kontrol etme ihtiyacı vardır. Arabalar bütün ekipmanlarıyla insan tarafından yapılan bir araçtır. Bütün etnik ve teknik faaliyetlerini insan yapar ve kontrol eder. Yapılması ve kullanılması için eğitime ihtiyaç vardır. Şu an pek çok kişiyi ilgilendiren mesele kullanım aşamasıdır.

Araç Kullanımında İlkler Nelerdir?

Mutlaka tatlı bir heyecan olur. Heyecan normal olan bir durumdur. Olmaya da devam edecektir.

 İlk heyecan: Heyecanınıza yenilmeyin. Siz onu yenin. Kendinizi kullanacağınız vasıtayla tanıştırın. Etrafında turlar atın. Kapılarını tek tek açın kapatın. Şoför koltuğuna oturun. Koltuğunuzu ayarlayın. Debriyaj için sol ayağınızı kullanmak, diğer pedallar içinse sağ ayağınızı kullanmaya alıştırmak normal olan durumdur. Sırasıyla (soldan sağa) debriyaj, firen, gaz pedallarına basarak alıştırma yapılabilir. Arabanın kapısını açıp kapatmak, indi bindi yapmak heyecanın yatıştırılmasında etkili olabilir. Pedallara sonuna kadar basılabildiğin emin olunmalıdır.

 İlk marş: Direksiyona ve pedallara, rahatlıkla ulaşılabilir mesafede koltuk ayarı yapıldığından emin olmak gerekir. Dikiz aynası ile yan aynaları, takip eden araçları görebilecek şekilde ayarlamak faydalı olacaktır. Araç yolculuğa hazır, şoföre uygun şekilde ayarlamalar yapıldıktan sonra kontağı bir tık çevirebiliriz. Bu esna gösterge ışıkları yanacaktır. Ayakla debriyaja sağlam bir şekilde basılarak; araba viteste ise boş duruma getirilip, ayağı debriyajdan çekmeden kontağı ikinci defa çevirerek araç çalıştırılabilir.

Motordan gelen sesle ( yaklaşık 1,2 sn. sonra ) birlikte kontak bırakılmalıdır. Bu süre arabanın motor yapısına ve yakıtına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer hemen hareket edilmeyecekse vites boş vaziyete; vites kolu orta noktada kalacak şekilde getirilerek, sol ayak debriyajdan yavaşça çekilip bekleme durumuna alınabilir. Bu şekilde motorun ısınması beklenir. Motorun rölantide çalışarak ısınmasının, ömrü açısından faydalı olduğu ifade edilir.

Araba Nasıl Hareket Ettirilir?

Hareket vakti geldiğinde şu dört işlemi aynı anda yapmak gerekir. Debriyaja basıp sağ el ile vites kolu sağ bacak tarafına hafif çekilerek ileri yönde iteklenip bire takıldıktan sonra, sol ayak debriyajdan milimetrik mesafelerle çekilirken sağ ayakla da yavaşça gaz pedalına basılarak sağ el ile el fireni indirilmeli ve bu esnada sol elde direksiyonu tutuyor olmalıdır.

Bu durumda kalkış yapılamamış, araç hareket etmiyor ve gaza basıldığında motor bağırıyorsa vitese takılmamıştır. Belki heyecandan ayağın debriyajda unutulması muhtemeldir.

Araç tam hareket edecekken ileri yekinip stop ediyor ise, el fireni çekili kalmış olabilir. Yeniden, ( marşa basmak ) kontak açıp kapatmak gereklidir.

Kontak açmadı, motor çalışmadı; kontak açtı, motorun çalışmadığı hallerde ve diğer olası durumlarda bir kaç kişi itekleyerek, önden başka araçlara halat yardımıyla çektirilerek veya çekici ile hareket ettirilir. Bu hareket istenmeyen bir yöntemdir. Araçta arıza olduğuna emin olunduğunda bu yöntemlere başvurulmalıdır.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.