Anne Sütü Sağma ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Anne sütü sağma ve saklama yöntemleri nelerdir? Anne sütünün sağılması hem anneler hem de anne adayları için önemli bir konudur. Bebeği emzirmek için uygun olmayan mekân ve zamanlarda büyük kolaylık sağlar. Anne sütü sağmak; bebeğin öğününün, annelerin de işlerinin aksamaması bakımından önemlidir. Daha önce hiç anne sütü sağmadıysanız ya da süt sağma denemeleriniz pek verimli geçmediyse, birkaç püf noktası ile süt sağma esnasında yaşadığınız tüm sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
Anne Sütü Sağma Yöntemleri
Hijyen, her konuda olduğu gibi bebeğinize vereceğiniz sütü sağarken de çok büyük önem teşkil eder. Sütünüzü sağarken ortamın, sütü sağdığınız kabın, ellerinizin, meme ucunuzun ve çevresinin steril olduğundan emin olmalısınız. Sütünüzü sağacağınız kabı temizlerken, sabun ve deterjan gibi kimyasal içeren temizleyici maddeleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Kimyasal içeren temizleyiciler ne kadar durulansa da kimyasal kalıntılar temizlenmeyip bebeğin sağlığına ciddi zararlar verebilir. Kabı, bir süre kaynar suyun içerisinde bekletmek ve ardından duru su ile yıkamak bakterileri ortadan kaldırmak için yeterli olur. Meme ucu ve çevresi de yalnızca duru su ile silinmeli, parfüm vb. kimyasal ve alkol içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. İlk defa yapılan sağımlarda süt az miktarda gelebilir. Özellikle manual yöntemle sağılan sütün az gelme sebebi; memenin, bebeğin emme şeklinden farklı olmasıdır. Anne sütü sağma yöntemleri şu şekildedir:
-
Elle Anne Sütü Sağma Yöntemi
Anne sütünü elle sağmak isterseniz ek olarak bir aparat kullanmaya ihtiyaç yoktur. Sütü rahat bir şekilde sağmak, akışını hızlandırmak için meme çevrenize ılık bir sıcaklık uygulayabilirsiniz. Süt sağma işlemi sırasında; baş parmağı meme ucunuzun üstüne, işaret parmağınızı da meme ucunuzun altına gelecek şekilde yerleştirin. Kalan üç parmağınız ile memenizi destekleyin. Parmaklarınız ile, meme ucunuza doğru hafif baskılar uygulayın. Hafif baskılar uygulanarak sıkılan memeden, süt akışı başlayacaktır. Süt akışı durur ya da azalırsa, yine hafif baskılar şeklinde meme ucunuzu sıkın. Elle süt sağma işleminde, el meme etrafından çekilmemeli, gerekli durumlarda sıkma hareketi tekrarlanmalıdır.
-
El Pompası ile Anne Sütü Sağma
Annelerin ve anne adaylarının süt sağmasına yardımcı olarak tasarlanan el pompalarının kullanımı oldukça pratiktir. Sterilize edilen meme ucu, aynı şekilde sterilize edilmiş olan süt pompasının ortasına yerleştirilir. Piston, ritmik hareketler ile sıkılıp bırakılır. Süt kolaylıkla pompanın altında bulunan kaba aktarılacaktır. Sağma işlemi 15 dakikayı geçmemelidir. Sütün az geldiğini düşünürseniz, meme ucunuzu zorlamamalı ve 2 ila 2 buçuk saat ara verip tekrar denemelisiniz.
-
Elektrikli Süt Sağma Pompası
Elektrikli süt sağma pompaları, iki memeden aynı anda süt sağmayı sağlayan makinelerdir. El pompasında olduğu gibi, elektrikli pompalarda da meme ucu pompanın ortasına yerleştirilir. Ayarlanabilir vakumlu olan elektrikli süt sağma makineleri, kısa sürede istenilen miktarda süt aktarmayı sağlar.
Çalışan veya bebeğini emzirmek için uygun alan bulmakta zorlanan anneler için göğüs pompası, zamandan tasarruf yapmasının yanında bebeği sağlıklı ve rahat besleme açısından sıklıkla tercih edilir. Süt sağma işlemi 15 dakikadan uzun tutulmamalıdır.
Anne Sütü Nerede Saklanır?
Sağılan anne sütünün hemen kullanılamayacağı durumlarda, cam ya da sert plastik malzemeli kaplar, süt saklama poşetleri kullanılabilir. Hem süt sağma işleminde kullanılan hem de sağılan sütün bozulmadan saklanmasını sağlayan ürünler, bebeklerinizi beslemede pratik çözümler sunar.
Anne Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Buzdolabında muhafaza edilen anne sütü, 3 güne kadar tazeliğini korur. Evin dışında, buzdolabına erişmenin mümkün olmadığı durumlarda; evden çıkmadan önce yanınıza alacağınız buz aküsü, sütü sağlıklı bir şekilde, 8 saate yakın koruyabilir.
Anne Sütü Biberonda Saklanır Mı?
Peki anne sütü biberonda saklanır mı? Bu en çok sorulan sorulardan bir tanesi. Sağdığınız sütü, ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapanan biberonda, buzdolabında 3 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Anne Sütü Saklama Yöntemleri
Sağılan sütünün hemen kullanılmayacağı durumlarda serin ortamda saklanması gerekir. Buzdolabında 3 güne yakın tazeliğini koruyan anne sütü, derin dondurucuda -18 °C’de, 12 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Çözdürülen anne sütü tekrar dondurulmamalı, yalnızca kullanılacağı miktarda ayrılıp çözdürülmelidir. NoFrost teknolojiye sahip olmayan buzluklarda ise süt, 3-4 aya yakın muhafaza edilebilir.
Sağılmış Anne Sütü Saklamak İçin Öneriler
Anne sütünü sağlıklı bir şekilde saklamak için; anne sütü saklama poşetleri ya da cam kaplar önerilir. Saklama kabına kaldırılan sütlerin, ne zaman sağıldığına dair tarih ve saat bilgisi mutlaka yazılmalıdır. Aksi halde, önceden saklama kabına aldığınız sütler ile yeni sağdığınız sütler karışabilir, olası bir bozulma durumunda bebeğinizin sağlığında ciddi problemler yaşanabilir.
Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Uygun saklama koşullarında saklanmayan ya da ne zaman sağıldığı tam olarak bilinmeyen anne sütünün bozulduğunu; ekşi ve oldukça keskin bir koku duyduğunuzda anlayabilirsiniz.
Dondurucuda sakladığınız anne sütünü çözdürdüğünüzde, kokusunda metalikleşme olabilir. Bu koku, sütün bozulmuş olduğu anlamına gelmez. Eğer dondurup çözdürdüğünüz sütü tekrar dondurmadığınıza eminseniz, korkulacak bir durum yoktur fakat metalimsi koku bebeğe yabancı gelebilir ve sütü içmeyi reddedebilir.
Buzluktaki Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Buzlukta muhafaza ettiğiniz anne sütü, kesinlikle kaynatılmamalı ve ateşe tutulmalıdır. Sıcak su ile doldurduğunuz bir kabın içine, saklama kabı ya da saklama poşetindeki sütü ağzını açmadan yerleştirin. Sıcak su sayesinde, kabın içinde bulunan süt çözünmüş ve ısınmış hale gelecektir. Çözdürdüğünüz süt tekrar dondurulmamalıdır. Doğrudan ateşe tutulan veya kaynatılan süt, bebeğinizin alması gereken tüm besin değerlerini kaybeder.
Anne sütü sağma ve saklama yöntemleri nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.