Genel Bilgi ve İçerikler

Ahtapotların Özellikleri Saldırma ve Savunma Mekanizmaları

0

Ahtapotların özellikleri saldırma ve savunma mekanizmaları hakkında bilgiler vermek isteriz. Görünüşünden dolayı insanlar tarafından korkulan, mide bulandıran bir hayvan olmasına karşın dahi sayılabilecek bir zekâsı ahtapotların görünmeyen taraflarından bahsedeceğiz. Türleri arasında saygı duyulması gereken bir canlıdır.

Kabuksuz, yumuşak bir gövdesi ile kafadan bacaklı bir mürekkep balığı türüdür. Midye, istiridye ve yengeç gibi canlılarla beslenirler. Yumurtlayarak üreyen bir deniz canlısıdır. 300’ü aşkın türü olduğu bilinmektedir. İnsanlar için besleyici bir besin kaynağıdır. 100 gr bir ahtapot etinde yaklaşık 164 kalori, 2.5 gr yağ 30 gr protein bulunur.

Vücut özellikleri

  • Ahtapotların 9 tane beyni 8 tane kolu 3 tane ise kalbi bulunmaktadır. Ahtapotlarda 3 tane kalp olmasının sebebi 8 tane kola aynı anda kan pompalamak için bir tane kalbin yetersiz gelmesidir. Bu sebeple 3 tane kalbe ihtiyaç duyarlar.
  • Uzunlukları birbirine eşit olan 8 tane kolları mevcuttur. Ve bu kollarında ise 2 sıra vantuz olmakla birlikte toplamda 2000 civarı vantuz bulunmaktadır. Kollarındaki vantuzları sayesinde dokunarak tat alırlar.
  • Kendi kollarını koparabilecekleri gibi eğer ki bir uzvu kopacak olursa ya da bir uzvunu yitirecek olursa kopan o uzvun yerine yenisini üretebilirler.
  • Kanlarının rengi kırmızı değildir. Yeşil-mavi renktedir. Bunun sebebi de kanlarındaki demir pigmentinin yerine bakır pigmentinin olmasıdır.

Saldırma ve Savunma Mekanizması

  • Ahtapotlarda nörotoksinler bulunur. Nedir bu nörotoksin? Sinir sistemini bozan, bir siyanürden 10 bin kat daha güçlü bir zehirdir. Mavi halkalı ahtapotlar avlarını ya da düşmanlarını öldürmek için bu nörotoksinlerden faydalanırlar. Ve küçük bir miktarı bile 25 – 30 insanı tek seferde öldürme gücüne sahiptir. Ancak birçok ahtapotun nörotoksinleri insanları öldürebilecek düzeyde değildir.
  • Ahtapotlar kendilerini savunmak için zehir püskürttükleri gibi düşmanlarından kaçmak veya onları şaşırtmak için suya mürekkep püskürtür ve şekilde suyu bulandırıp bulundukları yerden kaçabilirler.
  • Evet, bir tehlike anında savunmaya geçebilirler ancak tehlikede olduklarını hissettikleri anda bulundukları ortamdan kaçmaları gerekebilir. Kaçarken de kollarını kürek şeklinde açarak kaçış hızlarını artırırlar.
  • Yine savunma içgüdüleri ile derilerinin rengini 3 saniyede değiştirebilir hatta görünmez bile olabilir ve böylece kendilerini bu şekilde de savunabilirler.
  • Kemiksiz ve yumuşak oldukları için de çok küçük deliklerden rahatlıkla geçebilirler.

Kişilik özellikleri

  • Beyinleri çok gelişmiştir. Bir insanı diğerinden ayırt edebilecek zekâya sahiptirler. Bazı bilim insanları, her ahtapotun farklı bir kişiliğinin olduğunu, oyun oynamayı sevdiklerini ve her birinin oyun için farklı bir araç seçtiklerini söylemektedirler.
  • Gruplar halinde yaşamazlar. Oldukça ürkek ve çekingendirler ancak tek başlarına yaşamaları onları aynı zamanda güçlü ve savunmacı yapmaktadır.
  • Yaşadıkları evlerini deniz kabukları ile süslerler. Bu davranışlarını da av olmaktan korunmak olduğu söylenmektedir.
  • Renk körüdür. Renk körü olmalarına rağmen bukalemunlarla yarışan bir hızla renk değiştirebilmeleri onları daha ilginç yapmaktadır.

Ahtapotların özellikleri saldırma ve savunma mekanizmaları hakkında sizler için bilgi iletmeye çalıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.