Genel Bilgi ve İçerikler

Kıdem Tazminatı Hesaplaması Nasıl Olur?

0

Kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Günümüzde Mersin avukat gibi pek çok kişi kıdem tazminatı avukatı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Kıdem tazminatını alamayan işçi, kıdem tazminatı konusunda haklı olduğunu düşünen işveren bunun için yasal yollara başvurabilir. İşçi kıdem tazminatını alamadığı için kıdem tazminatı davası açabilir. Ancak kıdem tazminatı davasından önce zorunlu olarak arabuluculuk başvurusu yapılması gerekiyor. Ülkemizde kıdem tazminatı konusunda yoğun bir dava talebi olduğundan öncelikle arabuluculuk kurumunun devreye girmesi sağlanmıştır.

Arabulucuya başvuru yapmadan dava açıldığında dava usulen reddedilir.  Dava açıldığında karşı taraf avukatla temsil edildiğinde vekalet ücreti çıkabilir.  Arabulucular iki tarafın anlaşması için bir uzlaşma ortamı oluşturur. İki taraf da arabuluculuk makamında anlaşırsa sorun çözülür. Ancak taraflardan biri anlaşmayı kabul etmezse arabulucu anlaşmanın olmadığına dair belge düzenler. İşçi anlaşma çıkmazsa arabulucudan aldığı bu belgeyle dava açma hakkı elde edebilir. Kıdem tazminatından önce mutlaka arabuluculuk hizmeti alınması gerektiğini unutmayın.

Kıdem Tazminatı Hesaplaması Nasıl Olur?

Yasada belirtilen hallerde işçiye her yıl için 3 günlük brüt maaş kadar kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor. İşçiler iş sözleşmesinde ikramiye ve prim gibi artı ödemeler alıyorsa kıdem tazminatı hakkı kapsamına girebilir. Ancak bir işçinin işyerinde kıdem tazminatı almaya hak kazanması için en az 1 yıl aynı yerde çalışması şarttır. Bir yıldan arta kalmış olan süreler için bir aylık bürüt ücrete göre hesaplama yapılır ve kıdem tazminatı tutarı belirlenir. İşçiler kıdem tazminatını belirlenen şekilde alır.

İşveren kıdem tazminatını peşin olarak ödeyebileceği gibi çek ya da taksitlendirme gibi seçeneklerle de ödeyebilir. Burada önemli olan işçinin işverenin ödeme şekli konusundaki teklifini kabul etmesidir. Kıdem tazminatı konularında en çok yaşanan anlaşmazlıkların başında kıdem tazminatının ödenme şeklidir. İşçi kıdem tazminatını peşin olarak isteme hakkına sahiptir. Ancak birçok işveren bu konuda işçilere farklı teklifler sunabiliyor.

İstanbul kıdem tazminatı avukatı ile çalışarak kıdem tazminatlarınızı riske atmak istemiyorsanız hemen bize ulaşın. Kıdem tazminatı işçinin en doğal haklarından biri olarak kanunlarla belirlenmiştir ve dava sürecinde ya da anlaşma sürecinde temsil ve danışmanlık hizmeti almak kıdem tazminatını garanti altına almada etkili olacaktır. İsterseniz Mersin avukat sayfasını da ziyaret edebilirsiniz. Bu tür konularda Mersin avukat sizlere yardımcı olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.