İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir? İstiridye mantarı yetiştiriciliği, son yıllarda ülkemiz de fazla kar bırakan iş kollarından biri olmuştur. Özellikle düşük sermayesi olanlar için, son derece cazip bir iş koludur. Bu yazımız da istiridye mantarı yetiştiriciliği hakkında bütün bilgileri bulabileceksiniz.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nedir?
İstiridye mantarı yetiştirmek için, kapalı bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Evde yetiştirilen istiridye mantarından kar elde etmek mümkün değildir. Evde sadece hobi olarak yetiştiricilik yapılabilir. Bu kapalı alan, bodrum katı da olabilir. Arsa üstü çadır da olabilir. Eğer karlı bir mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsak, kapalı alanın en 100 m2 olması gerekmektedir. Kurduğumuz kapalı alana, demirden ranza sistemi veya askı sistemi yaptırmalıyız.
Kapalı alanın 14 ile 22 derecede olması gerekmektedir. Bunun için klima şarttır. Kapalı alanı günün 4 ile 6 saat arası beyaz florasanla aydınlatmamız gerekmektedir. Ayrıca nem oranını da ayarlamak için nem ölçer cihazına da ihtiyacımız vardır. İstiridye mantarının yetişmesi için, ortam şartlarının uygun olması gerekmektedir. Bu şartlar nedir? Öncelikle ihtiyacımız olan istiridye mantar kompostudur. Kompostları kendimiz de hazırlayabiliriz, dışarıdan hazır bir şekil de satın da alabiliriz. Kendimiz kompostları hazırlarsak karımız biraz daha artmış olacak. Çünkü; başlıca giderimiz kompost olacaktır. Ama ilk defa istiridye mantarı yetiştiriciliği yapıyorsak, kompostu hazır satın almakta fayda vardır. İşi iyice öğrenip para kazandıktan sonra kendi kompostumuzu hazırlayabiliriz. Nedeni, kendi yaptığımız kompostu, istenilen şekilde hazırlayamazsak bütün emeklerimiz ve sermayemiz boşa gitmiş olur.
İstiridye Mantar Kompostu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İstiridye mantarı kompostu, pamuk telefinden veya samandan hazırlanır. Pamuk telefinden hazırlanan mantar kompostunun, saman kompostuna göre verimi daha yüksektir. İstiridye mantarı kompostunun hazırlanışı; pamuk telefi, kepek ve mantar miselinin karışımı ile hazırlanır. Hazırlanan kompost, 30 kilo alacak siyah poşetlere doldurulur. Poşetlerin ön ve arka kısımlarına, mantarın dışarı çıkabilmesi için iki santim genişliğin de delikler açılması gerekmektedir. Eğer delikler açılmazsa mantarlar dışarı çıkamayacağı için bütün kompostlar, ziyan olacaktır.
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye mantarı yetiştirmek için, hazırlanan kompostları askı sistemine asıyoruz. Eğer ranza sistemi yaptırdıysak, yatay bir şekil de ranzaların üstüne koyuyoruz. Kompostları günde iki saat sprey şişe yardımıyla nemlendirmek gerekmektedir. Kompostlardan 45 günde 3 kere hasat alıp, kompostları değiştiriyoruz. Hasadı biten kompostları imha etmek gerekmektedir. İlk hasadımızı 25 gün sonra, ikinci hasadı, ilk hasattan 10 gün sonra, üçüncü hasadı da ikinci hasattan 10 gün sonra alıyoruz. İlk hasat en verimli hasattır, ikinci ve üçüncü hasadı biraz daha az verimli alırız. Kompostlardan, üç hasat sonunda %30 ile %45 arasın da verim alırız. Bu oranlar ortam şartlarının uygunluğuna göre değişir. Eğer verimli bir hasat dönemi geçirirsek %45’e kadar verim alabiliriz
İstiridye Mantar Yetiştirerek Ne Kadar Kazanırım?
İstiridye mantarı yetiştireceğiniz alanın büyüklüğüne göre kazancınız değişiklik gösterir. Bizim yapacağımız hesaplamalar 100 m2 alan için geçerlidir. 100 m2 alan yaklaşık 10 ton istiridye mantar kompostu alır. 10 ton mantar kompostunun fiyatı nakliye ile birlikte 12 bin TL tutmaktadır. Hasat dönemi 1,5 – 2 Ay süreceği için 2 aylık bir bodrum katının kirası yaklaşık 3 bin TL’dir. 2 ay boyunca Bin TL’ de elektrik faturası gelecektir.
Hasat sonrası kompostların atılması da yaklaşık 500 TL tutacaktır. Bin TL’de hesap dışı gider oluştuğunu farzedersek, toplam maliyetimiz 17,500 TL olacaktır. Yani yaklaşık 20 bin TL ile istiridye mantarı yetiştiriciliği işine başlayabiliriz. Gelelim ne kadar kazanacağımıza. 10 ton komposttan düşük verim aldığımızı varsayalım çünkü ilk başlar da hata yapma oranımız baya yüksek olacaktır. %30 verim alırsak yaklaşık 3 ton istiridye mantarı elde etmiş oluruz. Bugünün piyasasın da toptan olarak istiridye mantarını kilosu 10-12 TL’ye toptancılar almaktadır. Eğer kendimiz pazarda satmaya kalkarsak pazar kilo fiyatı 20 TL’dir. Toptancıya kilosu 10 TL’den sattığımızı düşünürsek 30 bin TL’ yapacaktır. 17.500TL giderimiz vardı. 30.000 TL gelir. Toplam 12.500 TL yaklaşık iki ay içinde kar etmiş oluruz. 100 m2 bir yerde aylık 6.250 TL kazanç sağlamış olacağız.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İçin Devlet Destek Veriyor Mu?
İstiridye mantarı yetiştiriciliği için, devletten hibe veya kredi alabilirsiniz. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığının, kırsal kalkınmayı destekleyen programına başvurmanız gereklidir. Ayrıca KOSGEB tarafından da destek alabilirsiniz. Bu desteklere başvurmadan önce bulunduğunuz belediyeden mantar yetiştirmek için ruhsat almanız gerekmektedir. Eğer belediyeden ruhsat alamazsanız, desteklerden faydalanamazsınız.
İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.