Genel Bilgi ve İçerikler

Nisanda Üniversiteler Açılacak Mı?

0

Nisanda üniversiteler açılacak mı? Maraş depremi, ne yazık ki hepimizi olumsuz yönde etkiledi. On binlerce insanımızı kaybettik. Pek çok çocuk anne ve babasız kaldı. Binlerce insan yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu acının ardından üniversiteler 2023 bahar döneminde Nisan ayına kadar uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecek. Bazı bölümlerde ise eğitim yüz yüze olacak. Nisanda üniversiteler açılacak mı? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız sizler için.

Üniversite Uzaktan Eğitim Nedir

Koronavirüs ilk olarak 2019 yılında insanların hayatına girmiş olup birçok alanda insanların hayatlarını, düzenini değiştirmiş ve kısıtlamaları beraberinde getirmiştir. Bu değişikliklerden eğitim ve eğitimin ana unsuru olan ilkokullar, liseler ve üniversitelerde gerekli değişikliklere gidilmiştir. Bunlardan biride olmazsa olmaz uzatan eğitimdir. Uzaktan eğitim in amacı teknoloji aracılığıyla aktif olarak ders hayatını evlere taşımaktır. Üniversitelerde uzaktan eğitim insanlar için avantajları kadar dezavantajları da vardır.

Uzaktan Eğitimin Üniversite Öğrencileri İçin Avantajları Nelerdir?

Üniversite okuyan her öğrenci bu süreçte çoğunlukla evlerine geri dönmüş ve eğitimlerine evden devam ederken bunun yanı sıra ailelerine ve kendilerine destek olmak için işe başlamış ve yanı sıra hobiler edinmişlerdir. Okul ortamından sıkılan ve aile evinden uzak olan çoğu öğrenci için uzaktan eğitim altın değerinde bir fırsat olmuştur. Birçok öğrenci içinde ders çalışmak için ev ortamı daha rahat ve birey sorumluluklarından uzak, yoğunlaştığı ve yapması gereken şeylere odaklanması için rahat bir ortam sağlamıştır.

Uzaktan Eğitimin Üniversite Öğrencileri İçin Dezavantajları Nelerdir?

Bu sistem başta yeni tanınmış olsa da alışılması ve oluşan alışıla gelmiş düzenin çok fazlasıyla dışındadır. Öğrencilerin çoğu uzun bir süre uyum problemi yaşamıştır. Aile evinden uzakta okuyanlar için aile evinde olanlara nazaran daha zorlu geçmiştir. Çünkü bu süreçte aileden uzak olmanın ve kendi düzeninde yaşamanın verdiği rahatlıkta olan üniversite öğrencileri aile evine dönüşte tekrar düzen oturtmakta sorun yaşamışlardır. Bu sorunların yanı sıra aile evine dönen bireylerin teknolojik ekipmanları ve derslere girmek için oluşturulacak koşulları sağlamakta da zorlanmalar hatta ve hatta derslerde bu sebeplerden aksamalar yaşanmıştır. Aile ortamı okuduğu yerden daha kötü olanlarda bu süreçten kötü bir şekilde hakkını almıştır.

Nisanda Üniversiteler Açılacak Mı?

Peki Nisan ayında üniversiteler açılacak mı? Uzaktan öğretim kararı 2023 yılı Nisan ayı başında yeniden gözden geçirilecektir. Şartların uygun olması dahilindeyse YÖK harmanlanmış (hibrit) öğretim usullerini değerlendirmeye alacak. Buna göre; Üniversitelerde yüz yüze eğitim kararı Nisan ayında yapılacak olan toplantılar sonrasında belli olacaktır. (Bu kısım NTV.COM.TR ‘den alıntılanmıştır.)  Peki hibrit eğitim nedir? Eğitimin online ve yüz yüze yapılmasıdır.

Uzaktan Eğitimin Psikoloji Üzerinde Ki Etkileri Nelerdir?

Bu geçici gelen yeni düzene alışmanın yanında Covid-19 ile beraber gelen kısıtlamalar psikolojik alanın da genci yaşlısı herkesi fazlasıyla etkilemiştir. Eğitim ve yeni düzenin getirdiği aile ortamına evlere bağlı kalmak öğrencilerin gezmesi ve eğlenmesi gereken yaşlarda sağlık ve korunma için eve bağlı kalmalarını sağlamıştır. Uzaktan eğitim bu süreç hem eğitimlerine devam etmek ve bu süreçte kendilerine oluşan boş zamanda kendilerini geliştirme fırsatı tanımıştır. Deprem bölgesinde olan pek çok öğrenci için de bu durumun olumsuz olduğu söyleniyor.

Uzaktan Eğitim Üniversite Nasıl Olacak

Eğitim hakkı insan ırkının en fazla ihtiyaç duyduğu haklardan bir tanesidir. Çünkü insan, yapısı gereği sürekli gelişim göstermeye çalışan bir varlıktır. Gelişim gösteremeyen insan yerinde saymaya başlar ve bu yerinde sayma eylemi insanı huzursuzluğa ve mutsuzluğa iter. Günümüzde covid-19 virüsü ile birlikte insanın bu hakkı sekteye uğramıştır. İnsanların çoğu bu zaman diliminde bu yüzden kendisini geliştirememiş ve psikolojik sorunlarla savaşmak zorunda kalmışlardır. Merak konusu olan şey ise üniversitelerin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğidir. Eğitim olgusu insanlara yeniden kazandırılmalıdır. Çünkü eğitim bir haktır.

 Üniversitelerde Uzaktan Eğitim

Uzaktan eğitim lisede ve ilkokulda olduğu gibi üniversitede de beklenen verimi sağlayamamıştır. Özellikle bazı bölümler vardır ki (Tıp Fakültesi, Diş hekimliği Fakültesi vb.) bu şekilde eğitimle bir yerlere varmaları çok zordur. Durum böyleyken covid-19 etkisini günümüzde hala göstermektedir. Türkiye’nin covid-19 savaşı 11 Mart 2020 de başlamıştır ve günümüzde (19 Şubat 2021) hala devam etmektedir. Bazı yabancı ülkeler eğitimde geride kalmak istemedikleri için covid-19 ile yaşamayı öğrenmiş ve okulları açmışlardır. Bunun dönütü özellikle bazı ülkelerde hiç de iyi olmamıştır.

Bu yıl da uzaktan eğitimle geçecek olursa öğrenciler okuldan 1.5 yıl ayrı kalmış olacaktır ki bu hiç de hayra alamet değildir. Geçtiğimiz günlerde beklenen açıklama sonunda geldi. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklama bazı üniversite öğrencilerini umutlandıran cinste bir açıklama oldu. Dr. Koca kademeli olarak en azından pratik derslere geçiş yapılabileceği konusunda bir açıklama yaptı ve bu konudaki fikirlerini YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu)’e ilettiklerini söyledi. Dr. Koca’nın yaptığı açıklamalara göre teorik dersler için ise uzaktan eğitim sistemi devam edecek gibi duruyor.

 Nisan Ayında Üniversiteler Açılacak mı? Ya Da Açılmalı mı?

Bazı kişiler için üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi oldukça mantıksız. Şu soruyu soran pek çok kişi var. Neden devlet yurtları? Depremzedelere başka alanlar açılamaz mıydı? Üniversiteler açılabilirdi. Uzaktan eğitim olmamalıydı şeklinde. Üniversiteler açılacak mı? Ya da açılmalı mı? Sorusunun aslında net bir cevabı şu an için yok. nisan ayında belirlenecek.

Nisan ayında üniversiteler açılacak mı? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.