Genel Bilgi ve İçerikler

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Ne Kadar

0

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ne kadar? Kredi kartları, genel olarak nakit ihtiyaçlarında ve alışverişlerde pratik bir şekilde kullanabilmek adına tasarlanmıştır. Kullanıcıları için son derece cazip gelen bu sistem, bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında bazı olumsuz durumlara sebebiyet verebilmektedir.

Bazı kişiler kredi kartını kullanırken sanki kartının borcunu bir başkası ödeyecekmişçesine kullanıyor. İhtiyaçtan fazla alınan ürünler, çekilen nakit avanslar…. Bu gibi tüm unsurlar ilerleyen dönemlerde kartın borcunun kapatılmasını zorlaştırıyor.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Ne Kadar

İlk defa bir kredi kartına sahip oluyorsanız, asgari ödeme tutarı bölümünü mutlaka görmüşsünüzdür. Kredi kartı kullanıcılarına bankalar tarafından sağlanan bir kolaylık olan asgari ödeme tutarının bu yazımızda anlamını ve ne işe yaradığını öğreneceğiz.

Kredi Kartı Hesap Kesimi

Kredi kartınızı teslim aldığınızda, size sorularak bir hesap kesim tarihi belirlenir. Bu her ay değiştirmediğiniz sürece devam eder. Yaptığınız harcamalar ay sonunda borç olarak yansıtılır. Bu borçta ay boyunca yaptığınız tüm borçlar ve asgari ödeme tutarı gözükür. Tüm borçlarınız, ödemekle yükümlü olduğunuz tüm para, asgari tutar ise minimum ödemeniz gereken tutardır.

Borcunuz ay sonunda geldiğinde, en geç 7-10 gün içinde sizden ödeme yapmanız beklenir. Aksi takdirde hakkınızda işlem başlatılarak kartınız kullanıma kapatılabilir. Fakat tüm borcu ödemek için daha fazla zamana ihtiyacınız olduğu zamanlarda sadece asgari tutarı ödeyerek, bir sonraki aya borcunuzu erteleyebilirsiniz. Asgari tutarı ödeyerek en azından borcunuzun bir kısmını kapatmış olursunuz. Fakat bilinenin aksine bunu sürekli yapmak bir süre sonra bankadan uyarı almanıza sebep olacaktır. Üç aydan uzun bir süre sadece borcunuzun asgari tutarını öderseniz, banka sizden tüm borcu ödemenizi isteyecektir. Aksi takdirde yine hakkınızda işlem başlatılabilir.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı ve Faiz

Kredi kartınızın asgari tutarını ödemek mantıklı gelebilir ve bazı durumlarda gerçekten de mantıklıdır fakat ardından getirdiği birçok sıkıntı bulunmaktadır. Bunlardan biri de, o ay içinde sadece asgari tutarı öderseniz bir sonraki ay kalan borcunuzun faizi de hesap kesiminize işlenecektir. Yani ödenmemiş her kuruş faiz olarak size geri döner. Bu sebeple asgari tutarı ödemek her zaman iyi bir seçim değildir.

Özetle asgari ödeme tutarı, bazı durumlarda kullanılabilmesi için bankalarca sunulmuş olan bir hizmettir. Fakat bu durumu bir alışkanlık haline getirmek oldukça yanlıştır.

Asgari Tutar Nasıl Hesaplanır?

Ay sonu gelmeden borcunuzdan yola çıkarak asgari tutarınızın ne kadar geleceğini hesaplayabilirsiniz.

  • Kredi kartınızı almanızın üzerinden 1 yıl geçmediyse, toplam borcunuzun %40’ı asgari ödeme tutarı olacaktır.
  • Kredi kartınızı almanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse ve limiti 15.000TL’nin altındaysa, toplam borcunuzun %30’u asgari ödeme tutarı olacaktır.
  • Kredi kartınızı almanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse ve limiti 15.000TL ile 20.000TL arasındaysa, toplam borcunuzun %35’i asgari ödeme tutarı olacaktır.
  • Kredi kartınızın limiti 20.000TL’nin üzerindeyse, toplam borcunuzun %40’ı asgari ödeme tutarı olacaktır.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ne kadar? Sorusunu sizler için en iyi şekilde cevaplandırmaya çalıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.