Genel Bilgi ve İçerikler

Unutkanlık Psikolojik Hastalık Mı?

Unutkanlık Nasıl Azaltılabilir?

0

Unutkanlık psikolojik hastalık mı? Günümüzde unutkanlık hemen hemen çoğu kişinin günlük hayatında kendisini belli eder. En büyük problemimizi veya en önemli bir meseleyi bile aklımızdan istemsiz çıkarabiliyoruz. Ve sebebini de asla çözemiyoruz.  Günlük hayatta karşımıza sık sık çıktığından dolayı çoğumuz önemsemiyoruz. Oysaki bazı kişilerde bu Alzheimer hastalığına doğru bile gitmektedir.

Unutkanlık Psikolojik Hastalık Mı?

En önemli günleri, değer verdiğimiz kişilerin doğum günleri ya da buluşma tarihlerini hatırlayamıyoruz ve unutuyoruz. Bazen birini en az 1 saat bile beklettiğimiz olmuştur. Peki, bunun sebebini hiç düşündük mü? Unutkanlığın altında pek çok farklı sebep yatabilir. Bu sebeplerin iyi bir şekilde araştırılması gerekir. Peki unutkanlık psikolojik rahatsızlık mı?

Unutkanlığın Sebepleri Neler?

Yaşın ilerlemesi ve yaşlılık nedeniyle unutkanlık görülmesi anormal bir durum değildir. Bazen yaşlılar 10 dakika önce denilen bir sözü bile birkaç defa tekrar sorabiliyorlar. Bu duruma kesin olarak Alzheimer hastalığı denilemez. Çünkü yaş ilerlemesi durumunda unutkanlık çoğu kişide artmaya başlar ve bu normaldir. Ama bazı istisna kişiler için bu geçerli değildir. Bu sebeple unutkanlık; düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bir şeydir.

Gençlerde görünen aşırı unutkanlık olayı sadece Alzheimer veya anormal bir şey olarak adlandırılamaz. Gençlerde, unutkanlık sık sık görülür. Tek farkı aşırı unutkanlığa sahip bir genç, her stresin altındadır. Bu stresler ailevi, okul, gelecek endişesi, para kazanamama korkusu, düşük not alma korkusu, mesleki endişe ve birçok neden olabilir. Bu stresler sonucunda genç, aklını doğru düzgün her şeye veremez.

Ödevleri, yapması gereken eylemleri ve hatta gündelik hayatında olan gerekli davranışları bile unutabilir. Çünkü artık yüksek ihtimal düşünme yetisini kaybetmiş durumuna gelmiştir. Düzgün düşünemediğini ve unutkanlık sorunun stres yüzünden olduğunu farkında olsa da elinden bir şey gelmez. Bu durum daha da strese girmesine neden olur. Çünkü gündelik hayatında bile yaşadığı unutkanlık olayları çevresine yansıdığında olumsuz tepkiler alır. Bu sebeple düşünme yetisi daha da artar. Kesinlikle bir sorun olduğunu düşünen veya ellerinden bir şey gelemeyen bireyler psikolojik destek almalıdır.

   Dikkat dağınıklığına sahip olan bireylerde bu durum artık tamamen kendisini aşmış demektir. Ders çalışırken, kitap okurken veya televizyon izlerken ya da herhangi bir aktivite yaparken, birey 5 dakikadan fazla bu gündelik hayatında yaptığı eylemlere kendini veremiyor, bir türlü odaklanamıyorsa kesinlikle unutkanlık artık son raddeye gelmiş demektir. Bu durumda özel olarak doktorunuzdan yardım almalısınız.

   Yoğun işe sahip bireyler bazen aynı anda birden fazla işi yapmak zorunda kalabiliyorlar. Bu durumda kafa karışıklığı ortaya çıkmaktadır. Hiçbir işe yetişememe korkusu, kafa karışıklığının beraberinde geldiğinde unutkanlık had safhada olabilmektedir. Bu tür bireyler kafasındaki düşünceleri arındırmalı ve bir süre ara verip kendisini dinlendirmelidir.

Uyku düzensizliği genellikle çoğu bireyde görülür. Çünkü her insanda ortalama kafasına takacak 10 dertten 7si mevcuttur. Bu durumda, ya geceleri genellikle genç bireyler gibi internette takılmaktan ya da düşünmekten uyunulamıyor. Bunun sonucunda ertesi sabah erkenden veya çok geç kalktığımızda uyanma düzenimize adapte olamayız. Gözlerimiz yorgun ve vücudumuz bitkin olur. Akabinde doğru düşünemeyiz. Düşüncelerimizi bir araya getiremeyiz. Unutkanlık bu noktada devreye girer.

Bazı kişiler de ise kronik rahatsızlıktan dolayı görülen unutkanlıklar olabilir. Bu kronik hastalıklardan biri şeker hastalığı olabilir. Yüksek tansiyon da bu unutkanlığa bir sebeptir.

Unutkanlık Nasıl Azaltılabilir?

  • Günlük hayatta yaptığımız eylemler sonucunda her günümüz aynı geçer. Bu günlerde rutinlerimizin dışına çıkmak, aklımızı ve düşünmeyi zorlaştıran aktiviteler yapmak unutkanlığı azaltır. Bulmaca çözmek gibi aktiviteler beynimizi zorlar. Ve düşünme yetimizi geliştirir.
  • Günlük beslenmemiz unutkanlığımızı etkiler. Hafızayı olumlu etkileyen C vitamini çok sık ve belirli aralıklarla alındığında olumlu sonuçlar verir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmek sadece vücudumuza zararlı değil, hafızamıza da zararlıdır.
  • Hayal kurmak zihnimizi geliştirir. Düşünce yetimizi arttırır. Bu sebeple hayal kurmanız ya da gördüğünüz rüyalardaki en ufak detayı bile hatırlamaya çalışmanız, sizin için günlük hafıza sporu olacaktır.
  • Dil öğrenmek de hafızayı güçlendirir. Aklınızda tutmaya çalıştığınız kelimeler ve dilbilgisi kuralları hafızanızı maksimum seviyeye bile taşıyabilir.

Unutkanlık psikolojik hastalık mı? Unutkanlık nasıl azaltılır? Sorularına sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.