Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Tedavi Yöntemleri
Karpal tünel sendromu belirtileri tedavi yöntemleri çok sayıda kişinin arayış içerisinde olduğu bir konu. Öncelikle karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel sendromu sinirler üzerindeki baskı nedeniyle olur, insan eli avuç kısmındaki kemikler ve bağlar arasındaki bölümün ağrısıdır. Buradaki sinirlerin baskısı el ve kolda uyuşmaya, karıncalanmaya ve halsizliğe kadar belirti gösterir. Karpal tünel sendromu el hareketlerinde tekrarlılık hali ile ortaya çıkar. Yapılan tedavi ile de uyuşmalar ve karıncalanmalar azaltılmaya çalışılır.
Karpal tünel sendromu belirtileri, nedenleri, teşhisi ve tedavileri hakkında bilgiler sizler için! El sağlığınıza dikkat edin ve yaşam kalitenizi sağlıklı şekilde devam ettirin!
Karpal tünel sendromu, halk arasında sinir sıkışması ve sekreter hastalığı olarak da bilinmektedir. El bileğinde bulunan ve parmaklara doğru uzanan medyan sinirin kas dokusuna ve tendonlara yaptığı baskı sonucunda oluşmaktadır. Bunun sonucunda el bileğinde, elde ve parmaklarda ağrı uyuşma gözlemlenmektedir. Hasta bireyler günlük işlerini yapmakta oldukça güçlük çekmeye başlamaktadır. Örneğin kişi yazı yazmakta, kitap okumakta, el işi yapmakta, ceketini giymekte, telefonla konuşmakta zorlanmaktadır.
Bu hastalık, araştırmalara göre 40 yaş üzeri kişilerde ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Sürekli zorlayıcı el hareketleri yapmak zorunda kalan kişilerde, çok uzun süre bilgisayar kullanan bireylerde hastalığın görülme olasılığı riski yüksek olduğu bilinmektedir.
Karpal tünel sendromu hastalığı aynı zamanda bazı müzik aletlerini çalan kişilerde ve ev işleriyle fazla ilgilenen hanımlarda görülme olasılığı daha yüksek olduğu tespit edilmektedir. Ayrıca şeker hastalığı, akromegali (orantısız büyüme), gebelik risk grubu arasında yer almaktadır.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Karpal tünel sendromu belirtileri genellikle yavaş başlayarak gelişme göstermektedir. Bireylerde ilk olarak parmaklarda uyuşma veya ellerde karıncalanma olarak fark edilmektedir. Erken dönemde teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması kişi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hastalığın bazı belirtileri şu şekildedir:
- Parmaklarda uyuşma ve karıncalanma ilk ve en sık görülen belirtidir.
- Elde, el bileğinde, parmaklarda şiddetli ağrı hastalık ilerledikçe bu ağrı artmakta ve elini parmaklarını hareket ettirmekte zorlanmaktadır.
- Karpal tünel sendromu görülen hastalarda çabuk yorulma meydana gelmektedir.
- Cisimleri tutmakta ve kavrama yetisinde azalma oluşmaktadır.
- Dirseklerde hatta omuz bölgesine kadar giden şiddetli ağrılar görülmektedir.
- Kas erimeleri diğer bir adıyla kaslarda atrofiller görülebilmektedir.
- Ellerde şişme, gerilme ve sertleşme hissi oluşmaktadır.
Karpal Tünel Sendromu Testi
Karpal tünel sendrom tanısı elektromiyografi (EMG) denilen bir test ile konulmaktadır ve EMG cihazı ile yapılmaktadır. Yaklaşık 10 – 15 dakika içinde yapılabilen oldukça kolay bir testtir. EMG testi kaslarda oluşan elektrik deşarjlarının seviyelerini ölçmektedir. Sinirin karpal ligaman altında sıkışıp sıkışmadığı, ne derece sıkıştığı, sıkışma noktası gibi konular öğrenilebilmektedir. Bu yolla sinirin ne kadar zedelendiğini ve derecesi yorumlanabilmektedir.
Bu sendromun belirtilerini gösteren kişilere bu tanı hemen konulamaz ve konulmamaktadır. Bu şikayetleri içinde barındıran bir çok hastalık bulunmaktadır. Bu nedenle EMG testi yapılmadan bu tanının konulması pek de doğru değildir. Hastalığın teşhisinde şikayet ve fiziki muayene örtüşmelidir ve ondan sonra teşhis konulmalıdır.
Karpal Tünel Sendromu Kendi Kendine Geçer Mi?
Karpal tünel sendromu görülen kişilerin birçoğu doktora gitmekten çekinmekte ya da korkmaktadır. Bazısı da belirtilerin gelip geçici bir şey olduğunu düşünmektedir veya ciddi bir şey olmadığına kendini inandırmak istemektedir. Çoğu ölüm sebeplerinin başında da bu gelmektedir aslında geç müdahale. Pek çok hastalığın hatta ciddi bir hastalığın bile en önemli tedavi yöntemi erken teşhistir. “ Karpal tünel sendromu tedavi edilmezse ne olur? Kişiler tarafından merak konusu olurken, karpal tünel sendromu kendi kendine geçer mi? “ sorusu da hastalar tarafından merak konusu olmaktadır. Bu hastalığın kendi kendine geçtiği bilinmemekle birlikte bu hastalığın önüne geçebilmek için bazı tavsiyeler ve tedbirler bulunmaktadır. Bu önerilerden bazıları şunlardır:
- El bileğinizi baskılara karşı koruyunuz.
- Zorlayıcı hareketlerden uzak durunuz.
- Parmaksız eldiven kullanabilirsiniz böylelikle ellerinizi sıcak tutabilirsiniz.
- Elinizi sürekli aynı pozisyonda tutmayınız ya da bükük halde durdurmayınız.
- Çamaşırları elde sıkmayınız ve kendinizi zorlamayınız.
- El işi, ev işi yapıyorsanız kısa kısa molalar vererek yapmaya devam ediniz. Böylelikle elinizin dinlenmesine yardımcı olursunuz.
- Atel takabilirsiniz.
- Bileği destekleyen mouse pad kullanılması masa başında sürekli oturanlar için özellikle tavsiye edilmektedir.
- Bileğinizi parmaklarınızı rahatlatacak egzersizler yapınız ve gün içinde bunları tekrarlayınız.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi | Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı
Karpal tünel sendromu tedavisinde iki tür tedavi yöntemi bulunmaktadır, bunlardan biri cerrahi tedavi ve diğeri cerrahi dışı tedavi olarak yapılmaktadır. Bu sendromun tedavisi kolaydır ancak uzun soluklu bir süreci kapsamaktadır. Hastalığın hangi aşamada olduğuna karar verildikten sonra planlanmaktadır. Her hastanın da tedavisinde ameliyat ile yapılmamaktadır ve ameliyatsız tedaviler de mümkün olmaktadır.
Tedaviye başlamadan önceki ilk süreçte İlk olarak hasta bireyin yapması gereken; bir süre (bir kaç hafta ya da daha fazla) elini ve bileğini dinlendirmesi, zorlamaması, atel kullanması, hareketlerini kısıtlamasıdır. Böyle uygulanma amacı hastalarda sinir hasarını ilerletmeden asgari düzeyde tutabilmek ve başka hasarlara yol açmaması ile birlikte kişilerdeki belirtilerin daha da kötüleşmesini engellemektir. Kısaca hastadaki belirtileri kötüleştirmemek hedeflenmektedir.
1.Cerrahi Dışı Tedaviler
Karpal tünel sendromu cerrahi dışı tedavilerde Non steroidal antienflamatuar ilaçlar, elde parmaklarda oluşan ağrıyı uyuşmayı hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Semptomları hafif ve aralıklı olanlarda kortikosteroidler veya lokal anestezik ilaçlar iğne şeklinde hastanın eline yapılabilir ancak bu geçici olarak ağrıyı ve uyuşmayı azaltmaktadır.
Hastanın elinde şişme varsa soğuk kompleks yapılabilmekte ve rahatlaması için bazı egzersizler de yapılabilmektedir. Bu yöntemler hastalığı hafif ilerleyen kişilerde fayda vermektedir. Atel kullanımı da aynı şekilde tedavi değildir fakat ağrıları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
2. Cerrahi Tedaviler
Hastalığı ilerlemiş kişilerde cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır ve bu kişilerde hastalık belirtileri uzun süredir ( altı ay ya da daha fazla ) var olmaktadır. Amaçlanan, uyuşmaya ve ağrıya sebep olan parmaklara doğru uzanan median sinirin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmaktadır. Bunu da karpal ligamanın kesilmesi ile yapılmaktadır.
Karpal tünel sendorumu cerrahi tedavisi yönteminde kesim iki şekilde yapılmaktadır. Lokal anestezi verilerek avucunda açılan küçük kesik ile ligamen kesilmekte ve operasyon çıplak gözle de yapılabilmektedir. Aynı zamanda mikroskop yardımıyla da yapılabilmektedir. Diğer bir kesim ise ligamenin endoskopik yolla kesilmesidir. Daha küçük bir kesik açılır ve endoskop ile ligamenin kesilmesi sağlanmaktadır. Bu yöntemde daha çabuk iyileşme gözlemlenmektedir ve küçük bir kesik açıldığı için kalıcı yaralar oluşması engellenmektedir. Bu nedenle bu yöntem daha çok tercih edilmektedir.
Ameliyattan sonra bu ligamenin kesilmesinden mütevellit kişi bileğini oynatmakta, bazı hareketleri yapmakta zorlanabilmektedir. Ağrılar operasyon sonrasında da hala olabilmektedir. İşte bu yüzden karpal tünel sendromu fizik tedavi oldukça önemlidir. Eski gücünün yerine gelmesini sağlamakta ve günlük rutin işlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Bileklik
Hafif ve orta vakalarda hastalığı daha ilerlememiş olan kişilerde sinir zedelenmesini engellemek için ya da sinirin daha fazla zarar görmesini durdurmak için bir bileklik verilmektedir. Bu bilekliğin özellikle hastalar tarafından geceleri takmaları istenmektedir. Bileklik bileğin aşırı hareket etmesinin önüne geçmekte ve hasta birey bunu 40 – 45 gün süre ile takmaya devam etmesi tavsiye edilmektedir. Bu yöntem hastalığı ilerlemiş belirtileri uzun süre olan kişilerde fayda vermediği bilinmektedir. Hastalığı ilerleyen kişiler uzman kontrolünden geçerek, cerrahi tedaviye başvurmaları gerekmektedir. Hastalığı hafif ve orta ilerleyen kişilerde tercih edilebilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Nedenleri
Karpal tünel sendromu nedenleri, median sinir olarak adlandırılan sinir üzerine yapılan baskı kaynaklıdır. Bu durum ellere kadar uzanarak bütün parmakları etkileyecek hale gelir. Karpal tünel boşluğu olan bu kısımda sinir sıkışması ve beraberinde oluşan tahriş sendroma nedendir. El bileğinde oluşan kırık ya da çıkıklar bu tünel içerisinde şekil bozukluğuna yol açarak sinire baskı uygulayabilir.
Karpal tünel alanları kadınlarda erkeklere göre daha küçük olduğundan bu sendroma yakalanma oranları çok daha yüksektir. Sinir sistemini etkileyen her sebep karpal tünel sendromunu tetikleyicidir. Diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar bu sendroma yakındır. Tiroid bozuklukları olanlar, böbrek yetmezliği olanlarda da risk yüksektir. Günümüzün en büyük problemi olan obezite de risk nedeni olup, vücutta aşırı sıvı tutulması halinde siniri tahriş eden durumdur. Burada oluşan basınç hamilelik ve menopoz dönemlerinde de aktif olur.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Önlenir?
Karpal tünel sendromunu önleyici bir tedavi ne yazık ki söz konusu değildir, yapılan şey gerginliği azaltıcı tıbbi müdahalelerde bulunmaktır. El ve bileğin çok fazla baskı altında olmaması için çalışma sürelerinden kullanım alanlarına kadar her detay dikkate alınır. Bilek oynatmalarına aşırı dikkat edilmelidir. El ve kolların soğuk ortamda kalmamasına özen gösterilmelidir.
Karpal tünel sendromu belirtilerine gelince; hastalık yavaş ilerler. Başlarda karıncalanma ve uyuşma şeklinde başlar. Neredeyse bütün parmaklarda etkilenme yaşanır. Sanki bir elektrik çarpması hissi oluşur. Bir nesneyi tutarken de yaşanan sıkıntılı durumlar hastalığın belirtileridir. Sendrom daha çok geceleri aktifleşir. Hasta yaşanan şiddetli sıkışmadan dolayı uykusundan uyanır. Ellerde zayıflıklar ve güçsüzlükler başlar. Kaslar gittikçe zayıflar. Hastalık tedavi edilmezse kalıcı kas ya da sinir hasarları meydana gelir.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Karpal tünel sendromu teşhisinde yaşanan sıkıntılı durumlar ve beraberinde fiziki muayene sonrası tanı konulabilir. Parmaklardaki belirtiler yardımcıdır. El kaslarının güçleri muayene sonrasında anlaşılır, sinire baskı yapması halindeki hastanın verdiği tepki de teşhis de yardımcıdır. Gerekirse bilek röntgeni de çekilebilir.
Karpal tünel sendromu tedavisinde ; herşeyden önce erken tanı ve uygulama yöntemlerine geçiş önem taşıyan detaydır. Erken teşhiste cerrahiye gereksinim olmadan tedavi yapılır. Şişliklerin azaltılması için ,elin ve bileğin dinlendirilmesi için küçük uygulamalarla rahatlatma sağlanır. Eğer durum çok daha ileri seviyede ise bileklik, ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale diğer seçenekler arasındadır.
Karpal tünel sendromu belirtileri tedavi yöntemleri nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.