Genel Bilgi ve İçerikler

E-Devlet İcra Dosyası Sorgulaması, İcra Takibi Nasıl Yapılır?

0

E-Devlet icra dosyası sorgulaması, icra takibi nasıl yapılır? Gerçek kişiler ya da tüzel kişiler belirli bir meblağ ve sermaye ile işlerini yürütmeye çalışır. Bu meblağ ve sermayelerin geri ödemesi söz konusu olduğunda zamanında ödenmeyen borçlardan dolayı “borçlu” ve uzun vade de borçlu kalma durumunda da “icralık olma” durumuna düşebilir.

Peki, “İcra” Nedir?

İcra, gerçek veya tüzel kişilerin ödeyeceğini taahhütte bulunduğu borçlarını ödeyememe durumunda, alacaklının İcra Müdürlüğü’ne borcunu alamadığını bildirmesi durumu sonucu ortaya çıkan yükümlülüktür.

İcra Müdürlüğü tarafından da alacaklı kişi ile borçlu arasında yapılmış olan ödemeye dair sözleşmeler kanuni olarak “icra takibine” alınır.

“İcra Takibi” Nedir?

İcra Takibi, borcun ödenmemesi durumunda icraya dair olacak süreçler bütünüdür. Alacaklının borcunu tahsil edesiye kadar devam eder.

İcra takibi sürecinde, borcun alınmasının takibi: “Mahkeme Kararıyla (İlamlı) İcra Takibi” ve Haciz ve Kambiyo Senetlerine Dayanan (İlamsız) İcra Takibi” olarak iki türe ayrılmaktadır.

İlamlı İcra Takibi: Alacaklının borcunu, Mahkeme kararıyla takip ile borcunu almak için başvurduğu işlemdir.

İlamsız İcra Takibi: Alacaklının borcunu ödenmesi karşılığı yapılan sözleşme, senet ve belge gibi dökümlerle haciz yoluyla yada kambiyo senedi yoluyla takip aracılığıyla borcunu almak için başvurduğu durumdur.

İcra Takibi Nasıl Yapılır?

İcra Takibi, Alacaklının borcunu alamadığı borçludan tahsil etmek için İcra Müdürlüğü’ne başvurmasıyla başlar.

İcra Müdürlüğünce alacaklının başvurduğu ilamlı ya da ilamsız icra takip yollarından biriyle kanuni takip işlemiyle yapılmaktadır.

E-Devlet İcra Dosyası Sorgulaması, İcra Takibi Nasıl Yapılır?

İcra Dosya İşlemleri Adalet Bakanlığı’nın sitesinden takip edilebilir ve sorgulanabilir. Ayrıca E-devlet üzerinden de Adalet Bakanlığı’nca İcra Dosyası İşlemleri’ ne erişilebilmektedir.

E-devlet üzerinden icra dosyasının takibini aşağıdaki adımları izleyerek kolayca sorgulayabilirsiniz.

Öncelikle, E-devlete TC. Kimlik No ve E-devlet şifrenizle giriş yapmalısınız. E-devlet giriş şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz.

Sonrasında,

E-devlete giriş yapın →” Arama” kısmına gelin → “İcra” yazın → Karşınıza çıkan aramada “İcra Dosyası Sorgulama” çıkacaktır. Oraya tıkladığınızda girmiş olduğunuz TC. Kimliğiniz aracılığıyla üzerinize olan borçlardan ya da alacaklardan dolayı herhangi bir icra dosyanız varsa karşınıza çıkacaktır.

E-Devlet icra dosyası sorgulaması, icra takibi nasıl yapılır? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.