Horlamaya Nasıl Çözüm Bulunur? Horlama Nedenleri
Horlamaya nasıl çözüm bulunur? Horlama nedenleri ve tedavisi konusunda günümüzde çok sayıda kişi arayış içerisinde olmaktadır. Toplumda pek çok insan hayatının bir bölümünde horlama sorunu ile karşılaşmaktadır. Genellikle bu durumun altında yatan farklı nedenler olmakta ve bunlar kişiden kişiye değişmektedir.
Horlama sorunu çoğunlukla uyku apnesi ile ilişkilendirilir. Fakat bu durum her horlama türü için geçerli değildir. Uyku apnesi genellikle horlama sırasında nefesin anlık durması olarak ifade edilir. Horlayan kişilerin kaliteli uyuması ve nefes alması zor olduğundan bu kişilerde gün içinde halsizlik yaygın olarak görülür. Eğer kişinin horlama derecesi yüksekse bu durumda çevredeki kişiler de şikayetçi olacaktır.
Horlama Nedenleri Nelerdir?
Horlama sebepleri tek başına ya da başka sağlık sorunları ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle yaşam tarzına bağlı değişebilir. Genel olarak bakıldığında horlamanın altına yatan ve en sık görülen sebepler şu şekildedir: aşırı kilo, alerji ya da soğuk algınlığı, çene ve boğaz burun ile ilgili problemler, bademciklerin şişmesi, küçük dilin ya da yumuşak damağın şişmesi, yeteri kadar uyuyamamak, alkol tüketimi, uyku apnesi, antihistaminik kullanımı, kalp hastalıkları, hamilelik, yüksek tansiyondur. Aynı zamanda kişinin uyuma şekli de horlamaya yol açabilir. Genelde bu sorunu yaşayan kişilere yüksek yastık kullanmaları ve yan pozisyonda yatmaları tavsiye edilmektedir.
Horlama Belirtileri Nelerdir?
Horlama belirtileri arasında sinirlilik, sabahları boğaz ağrısı hissetmek, konsantrasyon bozukluğu, geceleri nefes nefese uyanmak, kan şekerinin ya da kan basıncının kontrolünde güçlük çekmek, çarpıntı ve uyumakta zorluk çekmek yer alır. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı birden görülüyorsa uzmana görünmekte yarar vardır.
Horlayan çoğu kişinin günümüzde horladığından haberi yoktur. Bu durumu kendisine oda arkadaşı, eşi veya ailesinden herhangi bir kişi söyleyebilmektedir.
Horlamaya Nasıl Çözüm Bulunur?
Horlama tedavisi öncesinde hastaya çeşitli tanı yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar endoskopi, bilgisayarlı tomografi taraması ve manyetik rezonans görüntüleme olarak ifade edilir. Bu uygulamaların hepsi doktor önerisi ile yapılmakta ve hasta detaylı şekilde incelenmektedir. Tanı koyulduktan sonra horlamayı tedavi edebilmek için kesin bir uygulama mevcut değildir. Hastada horlamaya sebep olan durum incelenir ve buna en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Eğer herhangi bir tıbbi sebep yoksa hayat tarzında yapılacak bazı değişiklikler horlamanın azaltılmasına katkıda bulunacaktır.