Genel Bilgi ve İçerikler

Koşarken Sorun Yaşamamak İçin Yapılması Gerekenler

0

Koşarken sorun yaşamamak için yapılması gerekenler nelerdir? Koşu, bireysel anlamda ve çeşitli elemelerde hayatımızın içerisinde yer alan bir konudur. Özellikle askeri ve polislik mülakatları adına fiziki parkuru tamamlamak büyük bir önem arz etmektedir. Elbette bunun ötesinde rakipleri de geçerek daha iyi bir süre içerisinde bunu gerçekleştirmek, sıralamada üst noktalara çıkmak için oldukça önemlidir. Ancak birçok kişi yanlış çalışmalar ve beslenme ile birlikte aynı zamanda yanlış nefes kontrolü kapsamında koşu parkurunu dahi tamamlamadan mülakatı geçememektedir. Tüm etmenler ön plana alındığı zaman durum genelde dalağın şişmesi ve tıkanma ile son bulur.

Özellikle en büyük etmenler arasında koşu sırasında nefesin kontrolünün yanlış yapılması parkuru tamamlamadan bitmesine sebep olmasıdır. Burada ilk olarak söylenmesi gereken koşu esnasında mutlaka burundan alınacak olan nefes bunun yarısı kadar bir kapsamda ağızdan verilmelidir. Genelde fiziki olarak koşuların yarıda kalmasının temel sebebi nefesin yanlış kontrolü ile birlikte dalağın şişmesidir. O yüzden yapılması gereken tek şey belirli bir egzersiz kapsamında kişinin kendi vücudunu tanıması ve belirlenen mesafelerde nefes kontrolünün doğru noktasını alışkanlığı haline getirmesidir.

Koşarken Nefesi Doğru Kullanmak Çok Önemlidir

Kişinin koşu sırasında depoladığı nefesi ile birlikte doğru bir denge içerisinde olması gerekmektedir. Genelde mümkün olduğunca hızlı şekilde ve az nefesle kurtulmak durumu kesinlikle yanlış bir algıdır. Unutulmamalı ki vücudun oksijen kapasitesi kişiden kişiye göre değişebilmekte ve uzun koşular gerçekleştirmek için dengeli biçimde oksijen tüketilmelidir. Özellikle kalbe oksijen taşınması kan yoluyla gerçekleşir. Bu da belli bir kapasite halinde gerçekleştiğinden dolayı koşullarda tıkanma meydana gelir.

Bunu doğru şekilde gerçekleşmesi ve kalbe taşınan oksijenin daha yüksek miktarda çıkabilmesi adına mutlaka düzenli şekilde antreman ve egzersiz yapılması gerekmektedir. Bu şekilde oksijen tutma kapasitesi artarak nefes daha düzenli bir şekilde kontrol edilebilir ve uzun süre koşular rahatlıkla tamamlanabilir. Bu temel unsur kesinlikle belirli bir süre kapsamında antrenman yaparak, aynı zamanda kasların açılması ile birlikte istenilen güce gelmesi eşliğinde sağlanır.

Koşu Esnasında Doğru Nefes Alımı

Bir koşu için en önemli etken doğru nefesin alınmasıdır. Burada temel olarak derin bir nefesi aldıktan sonra bunu akciğerlerden güçlü bir şekilde vermek koşu esnasında en önemli etkendir. Eğer hızlı bir şekilde nefes alıp verilmeye başlanır ise o zaman bu noktada tıkanma meydana gelir. Böyle durumlarda egzersiz sırasında mutlaka temponun düşürerek daha hafif depolarda koşular gerçekleştirmek büyük bir önem arz etmektedir. Kısacası daha uzun ve derin nefeslere odaklanılmalı, diyaframdan nefes alınmaya çalışılmalı, vücut istenilen dengeye gelene kadar hafif tempoda koşular yapılmalıdır.

Koşarken sorun yaşamamak için yapılması gerekenler nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Düzenli antreman ve egzersizin önemli bir faktör olduğunu unutmayınız.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.