Yaş İlerledikçe Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Yaş ilerledikçe görülen hastalıklar nelerdir? Dünya sağlık örgütünün verilerine göre 65 yaşı geçen herkes yaşlı kabul ediliyor. Belirli bir yaşa ulaştıktan sonra vücut fonksiyonlarında yaşlılığa bağlı olarak bazı fonksiyonların çalışmaması veya aksaması insan bedeninde farklı hastalıklara sebep oluyor. Bununla birlikte özellikle vücudun dinç ve dinamik olduğu yıllarda düzenli ve sağlıklı bir yaşama sahip olan kimseler yaşlılık zamanında da daha rahat ve sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar. Daha hızlı yaşayanların ve özellikle zararlı alışkanlıkları olanların yaşlılık döneminde ciddi sağlık problemleri olabiliyor.
Bütün bunlar çerçevesinde 60 yaş üstünde görülen hastalıkların birçoğunun yaşlılık sebebiyle görüldüğü söylenebilir. Bununla birlikte herhangi bir ciddi rahatsızlığı olmayan kimselerin de yaş ilerledikçe sağlık problemleri konusunda şikayetleri artabiliyor. Bu yüzden yaşlılık insan vücudunda dikkat edilmediği taktirde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasının başlıca sebebi olabiliyor. Bu çerçevede yaşlılıkta görülen başlıca hastalıkları anlatmaya çalışalım.
Yaş İlerledikçe Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Yaş ilerledikçe pek çok sayıda hastalıkla insan karşı karşıya kalabilir. Tabi sağlıklı beslenen, spor yapan, doğa ile iç içe olan bir kişinin hastalıklarla karşılaşma ihtimali de daha düşük olmaktadır. Alt kısımda belirtmiş olduğumuz hastalıkları her yaşlı geçirecek şeklinde bir kural elbette bulunmaktadır. Ancak genel olarak ilerleyen yaşlarda görülebilecek, yaşlılık hastalıklarının bazıları şu şekildedir:
Yaşlılarda Alzheimer Hastalığı
Alzheimer çağımızın en bilinen yaşlı hastalığı olarak ön plana çıkıyor. İnsanların yaşı ilerledikçe Alzheimer’a yakalanma oranları da aynı nispette artıyor. Öyle ki 60’lı yaşlarda Alzheimer riski yüzden yirmi civarında iken 80’li yaşlarda bu oran yüzde 60’lara çıkabiliyor. Bu çerçevede birçok tıbbi otorite Alzheimer’a karşı önlem almak açısından yaşam boyunca zihinsel egzersizlerin yapılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Yaşlılık sebebiyle insanın kendisini sosyal yaşamdan soyutlamaması, bulmaca çözmek ve günlük yaşam içerisinde aktif olmak Alzheimer’a yakalanma riskini azaltıyor.
Yaşlılarda İşitme Bozuklukları
Yaşlılarda görülen en önemli problemlerden biri olarak ön plana çıkan işitme fonksiyonlarının azalması hemen her yaşlı insan da görülebiliyor. İşitme sıkıntısı yaşayanlar yapılan testlerde bunama stresi yaşıyorlar ve depresyona varan ruhsal sıkıntılara gidebiliyorlar. İşitme sıkıntısı sebebiyle kendisini sosyal hayattan da soyutlayan yaşlılarda Alzheimer sıkıntısı da baş gösterebiliyor.
İşitme problemi görülen yaşlılar doktor kontrolü ve belirli seviyeye ulaşmış işitme sıkıntıları için kulak cihazı kullanımıyla bu rahatsızlığın önüne geçilebiliyor.
Yaşlılarda Fiziksel Hareketsizlik ve Düşmeler
Yaşlıların en büyük problemlerinden biri de iskelet sisteminde oluşan yavaşlama ve yaşlılığa bağlı zayıflığın getirdiği hareketsizlik ve hareket halindeyken düşme tehlikesidir. Hiçbir sağlık problemi olmayan 70 yaşında bir kişi yaşadığı bir düşme sebebiyle vücudunda farklı sağlık komplikasyonlarına maruz kalabiliyor. Hatta bazı düşmeler ölümle bile sonuçlanabiliyor. Bu yüzden yaşlılıkta düşmelerin önlenmesi hayati bir önem taşıyor.
Düşmelerden yaşlıları korumak için onların yaşadığı ortamın daha rahat ve hareket kabiliyeti geniş bir şekilde tasarlanması ve düzenlenmesi gerekiyor. Bu çerçevede dikkatli bir şekilde hareket etmek ve bazı durumlarda fiziksel destek sağlamak düşmelerin önlenmesi için büyük önem taşıyor. Ayrıca yaşlılarda el titremesi de görülebilir.
Yaşlılarda Kalp Rahatsızlıkları
Kalp rahatsızlıklarının en çok görüldüğü dönem olan yaşlılık dönemi özellikle gençlik döneminde sağlıklı beslenme ve düzenli yaşama sahip olmayan yaşlı bireylerde daha fazla görülüyor. Bununla birlikte bazı hastalıklara bağlı olarak da görülen kalp rahatsızlıkları yaşlılarda kendini, kalp krizi, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği şeklinde gösteriyor. Dünya genelinde yaşlı ölümlerinin büyük çoğunluğu da kalp rahatsızlıkları sebebiyle oluyor.
Kalp rahatsızlıkları önlemek için belirli periyotlarla doktor kontrolüne gitmek ve beslenme alışkanlıklarına azami ölçüde dikkat etmek gerekiyor.
Bu saydıklarımızla birlikte yaşlılarda görülen sinir sistemi bozuklukları, sindirim sistemi bozuklukları, idrar kaçırma, solunum zorluğu ve yetersizliği gibi rahatsızlıklar farklı yöntemlerle önlenebiliyor. Ayrıca yaşlılık döneminde görülen bu rahatsızlıkların tamamı farklı hastalıkların tetikleyicisi de olabiliyor. O yüzden yaşlılık döneminde belirli aralıklarla sağlık taraması yaptırmak, sosyal hayatla iç içe olmak ve dinç kalabilmek için farklı egzersizler planlamak oldukça önem arz ediyor.
Yaş ilerledikçe görülen hastalıklar yani yaşlılık hastalıkları genel olarak bu şekildedir.