Genel Bilgi ve İçerikler

Sosyal Medya Uzmanı Nedir Ne Yapar?

0

Sosyal medya uzmanı nedir ne yapar? Sosyal medya kelimesi, günümüzde her geçen gün yaygınlaşmaktadır. İnstagram, twitter gibi platformların sayısı her geçen gün arttığı için, bu platformlara yönelik mesleklerin sayısında da artış olmaktadır. Sosyal medya danışmanı, Sosyal medya takipçi satış sektörü, sosyal medya beğeni satış sektörü gibi birbirinden farklı yeni iş alanları ortaya çıkmıştır.

Bilgisayar ve internet ile birlikte hayatımıza birçok yenilik katılmaktadır. Sosyal medya bu yeniliklerin belki de en ilgiyle karşılananlarından biridir. Sosyal medya, internetin gelişimi ve yayılımı ile birlikte hayatımıza giren, kimi insanların eğlenceli vakit geçirmek için, kimi insanların ise ticari amaçlarla kullandığı bir platformdur. Pek çok site ve uygulamayı kapsayan nitelikte olan sosyal medya tanımlaması, kişilerin hangi amaçla olursa olsun birbirleri ile iletişim ve etkileşim sağlamalarına yarayan sistemsel bir bütünlüktür.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir Ne Yapar?

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medya uzmanı, bu sistemsel bütünlük içerisinde yer alan kullanıcıların, kurumların veya şirketlerin bulundukları sektörde daha değerli ve dikkat çekici bir yapıya erişebilmesi için hizmet vermektedir. Sosyal medya uzmanı, hizmet desteği almak isteyen bu yapıların, sosyal medya hesaplarını daha profesyonel bir görünüme sahip hale getirmektedir. Paylaşılan gönderi ve hikâyeleri belli bir sistematik yapı içerisinde tutarak, müşteri veya tüketen olarak tanımlanabilecek kesimle etkileşimi daha verimli hale getirmektedir.

Sosyal Medya Uzmanı Ne Yapar?

Sosyal medya uzmanı tanımlaması ucu çok açık bir tanımlamadır. Kullanılan sosyal platformun türüne ve yapısına bağlı olarak yaptığı işler değişkenlik gösterebilmektedir. Dünya genelinde etkin olarak kullanılan sosyal medya platformlarının özelliklerini dikkate alarak inceleyecek olursak, bir sosyal medya uzmanının yapabileceği işler aşağıdaki şekilde listelenebilmektedir.

  • Kurumun sosyal medya ile bağlantılı olan hesaplarının yönetimini sağlar.
  • Paylaşılacak olan gönderi ve hikâyeleri belli bir sistematik düzen içerisinde paylaşır.
  • Paylaşılacak olan gönderi ve hikâyelerin ilgi çekici olması için özenli bir görsel yapı oluşturur.
  • Tüketen olarak nitelendirdiğimiz kesimin yorumlarına ve mesajlarına cevap verir.
  • Yaşanılan aksaklıklar sonucunda çözüm yolları önerir.
  • Tüketen kişi tarafından iletilen şikâyetleri kurumun ilgili departmanlarına bildirir.
  • Kurumun daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi için reklamlar alır, düzenler.
  • Kurumun çalıştığı sektörde çalışmalar yapan fenomen kullanıcılara iletişim halinde olarak, kurumun tanıtımını yapar.
  • Kurumun daha kurumsal bir yapıda görünmesi için sosyal medya hesabının tüm iletişim yollarını aktif şekilde kullanır.
  • Kurumun hesabına gelebilecek tüm siber saldırılara karşı gerekli güvenlik tedbirlerini alır.
  • Benzer sektörlerde yer alan kurumlarla işbirlikleri yürütür. Çekiliş gibi etkileşimi üst düzeye çıkartabilecek yöntemleri uygular ve geliştirir.

Sosyal Medya Uzmanının Özellikleri Nelerdir?

Sosyal medya uzmanının yapabileceği bazı işler yukarıda belirtilmiştir. Bu işler kurumun istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda daha da çeşitlendirilebilir. Tüm bu işleri yapabilecek kişinin de sahip olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Sosyal medya uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin temelde ekstra bir eğitim sahibi olması gerekmediği gibi belli başlı özelliklere de sahip kişiler olması gerekmektedir.

Öncelikle bu kişilerin iletişim becerisi yüksek kişiler olması gerekmektedir. Yaşanabilecek çeşitli aksaklıklarda tüketen kişi ile başarılı bir iletişim sağlaması ve güven vermesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeleri takip eden, değişim ve gelişime uyum sağlayabilen kişiler olması gerekmektedir. Bununda dışında iyi bir analiz yeteneğine sahip olması, tüketen kişinin ihtiyaçlarına çözüm üretebilmesi gerekmektedir.

Sosyal Medya Sektörünün Geleceği Var Mı?

Sosyal medya sektörüne giriş yapmak isteyen kişiler genel olarak bu sektörün geleceği var mı yoksa yok mu? Sorusuna cevap aramaktadır. Sektör oldukça canlıdır. Facebook, instagram, twitter her yıl milyonlarca dolar kazandığı için elbette bu tarz projelerin sonlanmasını beklemeyiz. Uygulamalar her ne kadar kapanmıyor gibi görünse de, Devlet tarafından konulabilecek yasak, sektörün geleceğini sekteye uğratabilir.

Dolayısıyla sektörün geleceği garanti gibi görünse de, her ihtimale karşı kendi çapınızda önlemlerinizi alabilirsiniz. Yani sadece sosyal medya uzmanı olarak hayatınızı sürdürmek yerine, farklı konularda da bilgilenerek, farklı işleri de aynı anda yapabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.