Genel Bilgi ve İçerikler

Huzurevinde Bir Gün Nasıl Geçer? Huzurevi Günleri

0

Huzurevinde bir gün nasıl geçer? Huzurevi günleri nasıl olur? Bu makalemizde huzurevlerinde ki bir günlük yaşam serüvenine değineceğiz. Mutlaka merak ediyorsunuzdur ne yerler ne içerler nasıl zaman geçirirler. Bu soruların ve kafanızda ki birçok soruya alt başlıklar halinde cevap veriyor olacağız.

Huzurevinde Bir Gün Nasıl Geçer? Huzurevi Günleri Nasıl Olur?

Yazımızın devamında ayrıntılı olarak tüm detayları bulabilirsiniz. Öncelikle huzurevlerinde kalan bireylerin profiline bakacak olursak, 60 yaş üzerin de kendi öz bakımını yapabilen barınma, sağlık ve yeme içme gibi benzer ihtiyaçlarını bir şekilde karşılayamayan kişilerin kaldığı yerlerdir. Peki bakalım huzurevinde 1 gün nasıl geçiyor.

Huzurevinde bir gün nasıl geçer

Huzurevinde Uyanma

Huzurevlerinde genelde sabah saat 07:30 kahvaltı ile güne başlanır. Tüm huzurevi sakinleri görevli personeller tarafından uyandırılarak giyinmeleri ve sabah öz bakımlarının ardından toplu şekilde yemek yenen yemekhaneye alınır. Tabi özel bir durumu varsa ya da yemek haneye gidemeyecek durumda ise yemekleri yatağına getirilir ve orada kahvaltı yapması sağlanır. Diğer sakinler yemekhanede yerlerine oturduktan sonra personeller tarafından kahvaltıları verilir ve takip edilerek kahvaltıları yapmaları sağlanır.

Kahvaltı yapıldıktan sonra personel arkadaşlar temizliğini yaparken dileyen sakiler dinlenme salonunda TV izlerler, bazıları ise sabah çayını ya da kahvesini içmek için çay salonuna giderler. Bu arada huzurevinde sağlığı dışarıya çıkmaya elverişli olan huzurevi sakinleri istedikleri zaman dışarıya çıkabilirler. Ancak bu da kontrole tabidir ve belli bir saate dönme zorunluluğu vardır.

Uyandıktan sonra öğlen yemeğine kadar geçen zamanda içeride zaman geçirecek olan sakinler huzurevi idaresi tarafından kurulmuş atölyelerde el becerilerini sergileyebilirler. Bilmemiz gereken şu ki bu gibi yerlerde kalan kişilerin her biri ayrı mesleklere ve hünerlere sahiptir. Bu yüzden kurumlar bünyesinde bu becerileri ve meslekleri devam ettirebilmeleri için gereken tüm altyapı sağlanmaktadır. Bu şekilde sağlıklı bir yaşlanma hedeflenmektedir.

Huzurevinde Sabah Sporu

Sağlık durumu elverişli kişiler yine spor eğitmeni ya da idarenin görevlendirdiği eğitimli sporcular ile sabah hafif sporlar yaparlar. Bu zorunlu olmaz ve dileyen kişiler katılabilir. Bunun dışında onların yaşlarına daha uygun spor dalları için zemin hazırlanır ve yeteneklerine göre takımlar kurularak, huzurevleri arası ya da daha büyük müsabakalarda yarışmaları sağlanır. Bu spor dallarından başlıca olanları Bocce, Masa tenisi ve Bilardo gelmektedir. Bunun dışında başka spor dallarına yöneler huzurevleri mutlaka vardır. Spor bu tarz kurumların vazgeçilmezidir. Hemen zaman geçirilmesi açısından hem sağlık açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden hem bakanlığa bağlı hem de belediyelere bağlı bu tarz kurumlar da mutlaka uygulamaya koyulur.


Huzurevinde Bahçe İşleri

Eğer binada bahçe ve tarla işlerine ayrılacak büyüklükte bir alan mevcutsa ki mutlaka bu tarz yerler az bile olsa olmalıdır. Bu gibi yerlerde kendi sebzelerini yetiştirmeleri ve onların bakımları yapmaları sağlanır. Bu şekilde bu tarz kurumlarda kalan kişiler hem sağlık açısından hem de bir iş yapabilmenin huzuru ile daha sağlıklı bir ömür sürmeleri sağlanır.

Huzurevi

Huzurevinde Öğlen ve Akşam Yemekleri

Genelde öğlen yemeği 12:00 ile 13:00 arasında, akşam yemeği ise 18:00 ile 19:00 saatleri arasında verilir. Yemekhane hizmetlerinde mutlaka gıda mühendisi, diyetisyen ve tecrübeli aşçılar tarafından hazırlanmış besin değeri yüksek kaliteli yemekler verilmektedir ve gramaj olarak kalan yaş grubu için hesaplamalar yapılarak pişirilir. Yemek konusunda sınırlama yoktur doymayan kişiler isterlerse tekrar yemek alabilirler. Tabi ki beslenmesine dikkat etmesi gereken kişiler için diyet yemekler çıkartılarak hem sağlık personelleri hem de yemekhane personelleri tarafından dikkatle denetlenir ve diyetine uygun beslenmesi sağlanır.
Akşam yemeğinden sonra sabah kahvaltısına kadar uzun bir süre olduğu için her kata besleyici ara öğünler bırakılır ve isteyen sakinler acıktıklarında bunlardan yiyebilirler. Aynı zamanda sabah uyanmalarından akşam uyku saatine kadar çay kahve ve soğuk içecek hizmeti de devam eder. Dileyenler bu hizmetten de kesintisiz faydalanabilmektedirler.

Huzurevinde Serbest Zaman

Bu tarz kurumlarda kalan bireyler yukarıdaki aktivitelerin dışında tamamen serbest bir şekilde zaman geçirebilirler. Kendileri için ayrılmış kütüphane, çay salonu, dinlenme salonu gibi yerlerde oturup sohbet edebilirler. Aile dostlarına, mahalle arkadaşlarına, akrabalarına telefon edip görüşebilirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sağlık durumu elverişli olanlar dışarıda ki normal hayatlarına devam edebilirler ve hatta bir işe girip çalışabilirler. Huzurevlerinde sadece düşünüldüğü gibi sadece maddi yetersizliği olan kişiler değil bunun yanında emekli olmuş doktor, emniyet mensubu, geçmişte üst düzey yöneticilik yapmış kişiler gibi maddi olanağı yüksek ancak bakacak kimsesi olmayan kişilerde ikamet etmektedir.

Huzurevinde Psikoloji ve Sağlık Durumu

Tahmin edersiniz ki bu tarz kurumlarda kalan kişiler her anlamda düşkün kişilerdir. Onun için yaklaşım normal bir yaşlı bireye yaklaşımdan daha farklı olmalıdır. Bunun gibi kurumlarda mutlaka sağlık personeli, psikolog, sosyal çalışmacı, halkla ilişkiler uzmanı gibi işinin ehli tecrübeli personeller ile ajite bireyler desteklenir ve topluma katılması sağlanır. Sık aralıklarla onlara hissettirilmeden mental düzeyleri ölçülür, sağlık durumları takip edilir. Aynı zamanda kurumda 24 saat çalışma sistemine göre çalışan sağlık personelleri bulunur. Bu personel acil sağlık hizmetleri ve randevu hizmetlerini yerine getirip sağlık durumlarını sürekli kontrol altında tutarak bunu da kayıt altına alırlar.

Huzurevinde Yaşam İle İlgili Son Söz

Son olarak şu söyleyebiliriz ki bu ve benzeri kurumlarda ki kalan bireyler sağlık açısından ne kadar iyi durum da olsalar da mutlaka psikolojik çöküntü yaşamaktadırlar. Onun için eğer biri size huzurevinde veya benzer kurumlarda kaldığını söylüyorsa ve emin olursanız mutlaka ilgi gösterin yardımcı olun. İnanın hepimiz den çok sevgiye şefkate muhtaçlar. Sizden ne isterlerse istesinler hoş görün ve hayır dualarını almaya çalışın. Sizlere dezavantajlı bir grubun bir gününü anlatmaya çalıştık umarım kafanızda ki sorulara bir nebze olsun cevap olmuştur.

Yukarıda ki anlatım şeklinden anlaşıldığı gibi bu makaleyi kaleme alan kişi uzun yıllar huzurevinde çalışmış biri. Ve anlatılanların tamamı yaşanmış görülmüş ve uygulanmıştır. Huzurevinde bir gün nasıl geçer? Huzurevi günleri yazımızı bu şekilde tamamlıyoruz. Umarız sizler için faydalı bir içerik üretebilmişizdir. Sevgiyle kalın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.