Genel Bilgi ve İçerikler

1. Derece Obez Nedir?

0

1. derece obez nedir? Değişen günlük yaşantı alışkanlıkları ile obezite hastalığı gündemimizde yer edinmeye başladı. Aslında belirtileri kolayca fark ediliyor olan bu hastalık ile hepimiz karşı karşıyayız. Teknolojinin giderek gelişmesi insanların günlük hayatındaki aktivitelerinin kolaylaşmasına sebep oldu. Bu gelişmeyle gururlanıyor olsak da kötü yanları da yok değil.

Hepimiz kolayı varken zor olanı tercih etmekten kaçındık. En basit örneği ile saatlerce yürüyüp bütün ürünleri incelemek yerine oturduğumuz yerden alışveriş sitelerinde tur atarak alışverişlerimizi gerçekleştirir olduk. Bu ve bunun gibi birçok faaliyet bizleri tembelleşmeye yöneltti. Zorunda olmadıkça faaliyete geçmiyor oluşumuzun aslında sağlık açısından hepimizi tehdit etmekte. İşte obezite kavramı ile burada karşılaşıyoruz.

 Vücut Kitle İndeksi Ne Demektir?

Vücut kitle indeksi 18.5’in altında olanlar olması gerekenden zayıf,

18.5 – 24.9 arasında olanlar normal kiloda,

25.0 – 29.9 arasında olanlar fazla kilolu,

30.0 – 34.9 arasında olanlar 1.derece obez,

35 – 39.9 arasında olanlar 2.derecede obez,

40.0 ve üstünde olanlar ise 3.derece obez olarak kabul edilir.

 Şişmanlığa Neden Olan Faktörler

Bireyin fiziksel aktivitelerinin kısıtlı olması kilo almasına sebep olurken kilo vermesini de engeller. Örneğin bütün gün ofiste oturuyor ve işe arabayla gidip geliyorsanız kilo alma riskiniz fazladır. Beslenme alışkanlıkları kilo almada en önemli etkendir. Sürekli yağlı ve sağlıksız besinler tüketmek kilonuza kilo katmaktadır. Daha çok sebze ve az yağlı yiyecekler tüketmek isteyebilirsiniz. Ayrıca kişinin yaşı da kilo almasında ve kilo verebilmesinde etkili faktörlerden biridir.

Genç yaştaki bireylerin daha kolay kilo alıp verdiği bilinmektedir. Evliliğin de kiloya etkili olduğu bilinmektedir. İnsanlar genellikle evlendikten sonra kendini salar ve daha fazla kilo alır diye bilinmektedir. Ayrıca doğum yapan kadınlar doğum esnasında kilo alma eğilimindedirler. Yeterli egzersiz ve düzenli beslenme ile bu durumun önüne geçilebilir. Sigara kullanmakta kilo ile bağlantılıdır.

Özellikle sigarayı bırakan bireyler daha çok atıştırma eylemi göstermektedir. Dolayısıyla daha çok kilo almaktadırlar. Alkol de kilo aldıran gıdalardan biridir. Bireyin içinde bulunduğu ruhsal durum kilo almasına doğrudan katkı sağlar. Psikolojik durumundaki sürekli değişim insanı daha çok yemek yemeğe sevk ederken dolayısıyla kilo almasına sebep olur.

1. Derece Obez Nedir?

Obezite insanların vücut yağının çok fazla birikmesiyle gerçekleşiyor. Öncelikle görünüşünüzü değiştiriyor daha kalın bir bünyeye sahip oluyorsunuz. Bu durum önlem alınmadan devam ettiği takdirde sağlığınızı ciddi şekilde etkilemektedir.

Bir kişinin vücut ağırlığı olması gerekenden %20 daha yüksekse obez olarak kabul edilir. Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 25 ile 29,9 arasında ise fazla kilolu olarak kabul edilirsiniz. Vücut Kütle İndeksiniz 30 veya daha da üzerinde olması sizi 1.derece obez haline getirir.

Şişmanlıkta Kullanılabilecek Tedaviler

Zayıflama düşünülünce akla gelen ilk şey her zaman diyet olmuştur. Durum öyle bir hale geldi ki birbirinden farklı yüzlerce diyet bulunmaktadır. Aynı zamanda bunun için bir diyetisyenden de yardım alınabilir. Eğer günlük hayatınızda çok fazla hareket etmiyorsanız bu durumu değiştirebilirsiniz. Taksi veya otobüs kullanmak yerine yürümeniz bile kilonuzda değişime sebep olacaktır. Gerekli durumlarda cerrahi tedavisi de tercih edilebilen bir yöntemdir.

1. derece obez nedir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Fazla kilolardan kurtulabilmek adına sabır, istikrar oldukça önemlidir. Eğer tek başınıza fazla kilolardan kurtulamıyorsanız bir diyetisyene veya bir doktora görünebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşama kavuşabilmek adına fazla kilolardan arınmak son derece önemli bir unsurdur. Hamur işleri, yüksek karbonhidratlı gıdalar, fazla abur cubur, ilerleyen saatlerde yemek tüketimi, ara öğünleri fazla yemek ve ayrıca benzeri faktörler fazla kilo alımını sağlayabilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.